ΕΛΛΑΔΑ

Εβδομάδα αγωνίας στο ΕΣΥ: Οι ελλείψεις υγειονομικών, η πενθήμερη καραντίνα και οι ιδιωτικές κλίνες

Εβδομάδα αγωνίας στο ΕΣΥ: Οι ελλείψεις υγειονομικών, η πενθήμερη καραντίνα και οι ιδιωτικές κλίνες
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο δεκαήμερο ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μία νέα εβδομάδα αγωνίας ξεκινά σήμερα 10 Ιανουαρίου, με τη μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον σε πλήρη εξέλιξη, τα σχολεία να ανοίγουν και πάλι μετά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, και την κυβέρνηση να ενισχύει το ΕΣΥ, φοβούμενη το έντονο πανδημικό κύμα.

Ένα κύμα το οποίο, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες θα είναι σφοδρό, αλλά βραχύ και αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στις 20 Ιανουαρίου, ολοκληρώνοντας τον κύκλο του προς το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα, η μετάλλαξη Όμικρον, είναι μεν μεταδοτική αλλά έχει ήπια συμπτώματα, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία πώς δεν είναι κανείς διασωληνωμένος με Όμικρον αυτή την στιγμή.

Όμως το σύστημα πιέζεται και η αγωνία της κυβέρνησης, των υγειονομικών αλλά και των επιστημόνων, είναι η ακόμη μεγαλύτερη πίεση τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας των νοσηλειών.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες, τα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι προσέρχονται, είτε για να εξεταστούν, είτε για να πραγματοποιήσουν μοριακούς ελέγχους- PCR test- είτε για να ζητήσουν ιατρικές συμβουλές.

2.500 υγειονομικοί νοσούν

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο δεκαήμερο, αγγίζοντας τις 600 καθημερινά, από 300 που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό – γιατροί και νοσηλευτές- είναι μεγάλες, καθώς περί τους 2.500 υγειονομικούς νοσούν από COVID, εκ των οποίων οι 1.200 βρίσκονται στην Αττική.

Το πρωτόκολλο της 5νθήμερης καραντίνας

Προκειμένου να μην πιεστεί επομένως το δημόσιο σύστημα, τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, εισηγήθηκαν την Παρασκευή, την επιστροφή στην υπηρεσία εργαζόμενου που έχει νοσήσει, μετά από πενθήμερη καραντίνα. Η επιστροφή θα γίνεται με τη χρήση μάσκας K-95 ή διπλής μάσκας. Αντίθετα, δεν προβλέπεται καραντίνα για εκείνους που έχουν κάνει την τρίτη/ ενισχυτική δόση εμβολίου ή έχουν απλώς έρθει σε επαφή με κρούσμα αλλά δεν έχουν διαγνωσθεί θετικοί οι ίδιοι.

Φαίνεται πάντως, ότι αυτό το πρωτόκολλο θα ακολουθηθεί και σε άλλους νευραλγικούς τομείς του δημοσίου (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Σώματα Ασφαλείας, Ένοπλες Δυνάμεις κλπ) προκειμένου το κρίσιμο αυτό διάστημα επέλασης της Όμικρον, η δημόσια διοίκηση να εξακολουθήσει να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Πάντως, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κυρία Ματίνα Παγώνη, μιλώντας πριν δύο ημέρες στο MEGA, αναφέρθηκε στην πενταήμερη καραντίνα, τονίζοντας πως όσοι νόσησαν με κορωνοϊό δεν μπορούν να γυρίσουν την έκτη ημέρα στην εργασία τους, καθώς ακόμα νιώθουν αδύναμοι. Όπως τόνισε η ίδια, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το πενθήμερο δεν αρκεί για κάθε οργανισμό.

Στην Ευρώπη, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, εισηγήθηκε τον περιορισμό της διάρκειας της καραντίνας στις 7 από τις 14 ημέρες για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, προειδοποιώντας για σημαντικές ελλείψεις προσωπικού λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με την πρότασή του, η οποία διαμορφώθηκε σε συνεννόηση με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», αν εργαζόμενος στον υγειονομικό τομέα ή σε νευραλγικό πόστο, όπως η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, θα μπορεί με αρνητικό μοριακό διαγνωστικό τεστ να τερματίσει την καραντίνα έπειτα από την έβδομη ημέρα.

Να σημειώσουμε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι τον Μάρτιο του 2020 στη Βρετανία- που δεν υπήρχαν τα εμβόλια κατά της COVID και οι συνθήκες νοσηλείας ήταν δραματικές- Οδηγία του Βρετανικού NHS- ανέφερε ότι οι υγειονομικοί μπορούσαν να επιστρέψουν στο πόστο τους ακόμη και με 38 πυρετό, ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι ακόμη και θετικοί στον κορωνοϊό υγειονομικοί, εργάζονταν κανονικά.

Η κυβέρνηση ωστόσο, ενισχύει το ΕΣΥ με κάθε τρόπο, τόσο με κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, όσο και με τον χαρακτηρισμό νοσοκομείων- όπως το Σισμανόγλειο αποκλειστικά σε COVID.

Φουλ ενίσχυση στο ΕΣΥ – Κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα

Έτσι, στο επιχειρησιακό σχέδιο του λεκανοπέδιου Αττικής μπαίνουν από σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, επιπλέον 300 κλίνες Covid από μεγάλες κλινικές του ιδιωτικού τομέα. Έτσι το Κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα θα μπορεί να στέλνει ασθενείς με Covid στα ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν προσφέρει αυτές τις 300 κλίνες, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, σε συνέντευξή του στο «Open». Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι μικρές ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες συνεργάζεται το υπουργείο θα προσφέρουν επιπλέον κλίνες που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Σημείωσε ότι το ΕΣΥ πιέζεται πολύ και στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, από την μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και θα χρειαστεί απλές κλίνες. Ευτυχώς συμπλήρωσε δεν έχουμε δει μεγάλη αύξηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, «όμως είμαστε σε εγρήγορση εάν χρειαστεί να παρέμβουμε».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προανήγγειλε την Παρασκευή, την προσθήκη 800 κλινών Covid στην Αττική, προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας που αντιμετωπίζει έντονη πίεση λόγω της επέλασης της Omicron.

Στήριξη από Σισμανόγλειο και ΝΙΜΙΤΣ

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης εξήγησε στον «Αθήνα 9,84» ότι στο σύστημα υγείας θα προστεθεί το 10%-15% των κλινών που δίνουν ιδιωτικές κλινικές, κάτι που αντιστοιχεί σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο λεκανοπέδιο. «Επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει. Και στα απλά περιστατικά θα μας βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ», ανέφερε, εξηγώντας πώς θα καλυφθεί η αύξηση.

Στο 15%-20% των κρουσμάτων η «Δέλτα», αλλά στο 50% στις νοσηλείες

Επιπλέον, ενισχύεται το ΕΣΥ με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, ενώ ναπτύσσονται επιπλέον κλίνες Covid.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ χθες Κυριακή, ο κ. Πλεύρης, ανέφερε ακόμη: «Αυτό που μας προβληματίζει στο Υπουργείο, όσον αφορά τις νοσηλείες, είναι ότι το 50% αφορούν ασθενείς με «Όμικρον» και το 50% με «Δέλτα». Προσέξτε, ενώ στην κοινότητα η «Όμικρον» επικρατεί, είναι άνω του 80% αυτή τη στιγμή, ως προς τις νοσηλείες τα στοιχεία που παίρνουμε είναι μοιρασμένα. Δηλαδή το 15%-20% της «Δέλτα» που υπάρχει στην κοινότητα, μας δίνει το 50%-55% των νοσηλειών.

Έχουν αποφασιστεί τρία πράγματα, τα οποία θα γίνουν παράλληλα για ένα μήνα:

Το πρώτο, που ξεκινά από την Δευτέρα, είναι ότι όλες οι ιδιωτικές Κλινικές, που έχουν αντίστοιχα τμήματα, δίνουν από το 10% έως το 15% των μονάδων τους για διαχείριση covid περιστατικών. Άρα θα έχουμε 300 με 400 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης αναπτύσσονται άλλες 170 κλίνες στο ΕΣΥ, έχουμε πίεση σε απλές κλίνες. Το Σισμανόγλειο επιχειρησιακά επιλέγεται και γίνεται νοσοκομείο Covid και την εφημερία του θα την κάνει το Ογκολογικό των Αγίων Αναργύρων και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ».

Προσλήψεις υγειονομικών & υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Αναφορικά με τις προσλήψεις υγειονομικών και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε:

«Συνεχώς βγαίνουν προκηρύξεις. Άμεσα θα βγουν προκηρύξεις για 4.000 νοσηλευτές και για 910 λοιπό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κόσμος σε αναστολή που δεν έχει εμβολιαστεί. Έχουμε δώσει περιθώριο ότι μέχρι 31 Μαρτίου θα παραμένουν σε αναστολή.

Υπάρχει περίπτωση, και το εξετάζουμε σοβαρά, ο εμβολιασμός για την Covid να είναι πλέον υποχρεωτικός, προκειμένου οι εργαζόμενοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υποχρεωτικός εμβολιασμός όχι απλώς για την πρόσληψη, αλλά και για την παραμονή. Δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί, δεν έχει κλείσει. Αν όμως το αποφασίσουμε, είναι βέβαιο ότι όποιος δεν θα εμβολιάζεται, δεν θα παραμένει μετά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ