ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Φύλλα επίταξης στους ιδιώτες γιατρούς - «Παράθυρο» επιστρατευσεων και στην Αττική

Κορωνοϊός: Φύλλα επίταξης στους ιδιώτες γιατρούς - «Παράθυρο» επιστρατευσεων και στην Αττική
Η «εκρηκτική» διασπορά της Όμικρον συνεπάγεται και πολλαπλά κρούσματα μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού, περισσότερα από κάθε άλλη φορά στη διάρκεια της πανδημίας AP Photo / Vitali Timkiv (Φωτογραφία αρχείου)

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και να ανταπεξέλθει στο «κύμα Όμικρον», με τα πρώτα φύλλα πορείας να αποστέλλονται την Τετάρτη. Παράλληλα, στη «μάχη» για να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ ρίχνονται άλλες 300 κλίνες για περιστατικά Covid από κλινικές του ιδιωτικού τομέα.

Όπως έχει παραδεχθεί και η κυβέρνηση, το ΕΣΥ πιέζεται πολύ στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, λόγω της μεγάλης αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Οι νοσηλείες τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν αύξηση της τάξης του 18% κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή σε κλίνες Covid νοσηλεύονται 5.091 ασθενείς, σε ποσοστό 50% με μετάλλαξη Όμικρον και 50% με μετάλλαξη Δέλτα.

Το «Σισμανόγλειο» γίνεται νοσοκομείο μόνο για Covid περιστατικά και τις εφημερίες του τις παίρνει το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

«Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχουμε λάβει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών για τις ανάγκες του ΕΣΥ, σχεδόν 500 κλίνες covid στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη και άλλες 300 non covid, ενώ στο λεκανοπέδιο διασφαλίσαμε 300 κλίνες για covid περιστατικά και 300 κλίνες για non covid περιστατικά» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Ξεκινά την Τετάρτη η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Η «εκρηκτική» διασπορά της παραλλαγής Όμικρον συνεπάγεται και πολλαπλά κρούσματα μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού, περισσότερα από κάθε άλλη φορά σε όλη διάρκεια της πανδημίας. Συνολικά σε όλη τη χώρα οι υγειονομικοί που νοσούν ξεπερνούν τους 2.900, εκ των οποίων οι τουλάχιστον 1.200 βρίσκονται μόνο στην Αττική.

Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται τα πρώτα φύλλα πορείας σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε για επίταξη ιδιωτών γιατρώνπου θα κληθούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ.

Η επίταξη υπηρεσιών αφορά γιατρούς συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι δεν έχουν επιστρατευθεί έως σήμερα, καθώς και ιδιωτών ιατρών μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ με έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής.

Στόχος της επίταξης είναι η αντιμετώπιση της «τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης», με φόντο την αυξημένη πληρότητα κλινών στην 3η και 4η Υ.Π. αλλά και τις μεταλλάξεις που συνεχίζουν να διασπείρονται.

«Παράθυρο» επιστρατευσεων και την Αττική

Οι ιδιωτικές κλινικές θα δεχθούν σήμερα τα πρώτα περιστατικά κορωνοϊού -όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης- προκειμένου να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ καθώς η κατακόρυφη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον έχει προκαλέσει «κύμα» νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.

«Στο λεκανοπέδιο, που δέχεται κατά βάση τη μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή, εκτός του ότι ενισχύουμε το σύστημα με επιπλέον 170 κλίνες, μπήκε και ο ιδιωτικός τομέας, αρχικά με 300 κλίνες που δίνουν οι ιδιωτικές κλινικές. Στην πραγματικότητα από σήμερα το πρωί μπαίνει δυναμικά ο ιδιωτικός τομέας, παίρνοντας τα περιστατικά των χθεσινών εφημεριών» είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά την επιστράτευση ιδιωτών στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για επίταξη υπηρεσιών περίπου 180 γιατρών, «ενδεχομένως και παραπάνω».

«Περιμένουμε να δούμε. Θα είναι μία μερική επίταξη υπό την έννοια ότι θα τους δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται και ιδιωτικά. Άρα θα παρέχουνε εκ περιτροπής υπηρεσίες στο σύστημα», σημείωσε. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιτάξεις στην Αττική:

«Περιμένουμε τις εισηγήσεις της 1ης και της 2ης ΥΠΕ για το λεκανοπέδιο, προκειμένου την άλλη εβδομάδα να εξεταστεί αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε επιτάξεις, γιατί στην Αθήνα έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη και από τις ιδιωτικές δομές από τις οποίες παίρνουμε γιατρούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ