ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Σαρώνει με σφοδρές καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα

Κακοκαιρία: Σαρώνει με σφοδρές καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα
Η κακοκαιρία «Διομήδης» χτύπησε τη χώρα με πυκνές χιονοπτώσεις και σφοδρές καταιγίδες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα με εγκλωβισμούς και πλημμύρες (Φωτογραφία αρχείου) INTIME

Η κακοκαιρία Διομήδης σφυροκοπά τη χώρα, αλλού με σφοδρές χιονοπτώσεις και σε άλλες περιοχές, με ισχυρές καταιγίδες. Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκε κυρίως η Θεσσαλία τις προηγούμενες ώρες με πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και η Μαγνησία, ενώ πλέον το κύμα κακοκαιρίας έχει μετακινηθεί προς Φωκίδα, Βοιωτία και Εύβοια.

Αφήνοντας το ψυχρό αποτύπωμά του στα βόρεια της χώρας, και τα πολλαπλά προβλήματα που προκάλεσε λόγω πλημμυρικών φαινομένων κυρίως στη Θεσσαλία, και ισχυρής χιονόπτωσης στα βόρεια, το νέο κύμα κακοκαιρίας, αναμένεται τις επόμενες ώρες να κατέβει πιο νότια, σε Βοιωτία και Φωκίδα, όπως άλλωστε ανέφερε νωρίτερα το απόγευμα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, μετά τη σύσκεψη που είχε με τους περιφερειάρχες, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και νοτίου Αιγαίου, την αστυνομία καθώς και τις εταιρείες που έχουν σχέση με τις εθνικές οδούς.

«Εκτιμούμε ότι το φαινόμενο θα κατέβει προς τα κάτω θα εξελιχθεί σε Βοιωτία και Φωκίδα και έχουμε έρθει σε επαφή και με τις εταιρείες διαχείρισης και κατασκευής των δρόμων, προκειμένου να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να το αντιμετωπισουμε», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Την ίδια ώρα έγινε αποστολή μηνύματος από το 112 για την Μαγνησία, ζητώντας από τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. «Σε εξέλιξη επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Μαγνησία. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις τις επόμενες ώρες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα από το 112.

«Ο όγκος νερού στη Μαγνησία, έχει φτάσει πάνω από τα 120 εκατοστά νερού, και σε ετήσια βάση στην Αττική έχουμε 400 εκατοστά το χρόνο» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Εύβοια: Κόπηκε στα δύο δρόμος στο Πευκί

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Διομήδης» στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού και στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Αργά το βράδυ της Τρίτης διακόπηκε η κυκλοφορία στο Πευκί από πτώση δέντρου στον κεντρικό οδικό άξονα Ιστιαίας Χαλκίδας. Στο σημείο βρέθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς εν αναμονή συνεργείου που θα απομάκρυνε το πεύκο από το οδόστρωμα.

Όπως αναφέρει το evima.gr, η έντονη κακοκαιρία και πλήττει τον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, έχει ως συνέπεια την πτώση βράχων σε πολλά σημεία αλλά και μεταφορά φερτών υλικών σε παράκτιες περιοχές.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΜΥ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας αλλά και αύριο ακόμη και με χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε όλα τα σχολεία του Δήμου για αύριο Τετάρτη 12/1 να παραμείνουν κλειστά.

Μακεδονία: 100 εκχιονιστικά στους δρόμους 4 νομών - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Σε επιφυλακή είναι Πολιτική Προστασία και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Διομήδης». Συνολικά 100 εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς, για να παραμείνει ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες, στα σημεία:

  • από το 94ο έως το 98ο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς),
  • στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου, 3-5 Πηγαδίων, Βόρα και Ελατοχωρίου,
  • από το από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην
  • επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

Εξάλλου, λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

  • στη δημοτική οδό Νέας Λυκόγιαννης - Παλαιάς Λυκόγιαννης (Ημαθία),
  • στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας - Αγίου Σπυρίδωνα (περιοχή Ξηρολάκι Πιερίας ),
  • στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας - Βραστάμων (Χαλκιδική) και στο
  • 1ο χιλιόμετρο δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Ν.Μουδανιών - Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου(Χαλκιδική).
  • Επίσης στη Θεσσαλονίκη, κλειστοί είναι από το απόγευμα δύο δρόμοι, λόγω υπερχείλισης χειμάρρων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, κλειστή είναι η 8η οδός Ταγαράδων και η προέκταση της οδού Ανδρέα Παπανδέου στα Βασιλικά. Και στα δύο σημεία υπάρχει σήμανση και η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακείμενες οδούς.

Με αλυσίδες σε ορεινούς δρόμους της Φλώρινας αλλά και των Καλαβρύτων

Με αλυσίδες επίσης κινούνται την Τρίτη τα οχήματα σε πολλούς ορεινούς δρόμους της Φλώρινας, όπου το χιόνι έφθασε τα 10 εκατοστά, αλλά και των Καλαβρύτων.

Ο δρόμος από το Σέλι προς την Νάουσα έκλεισε από πτώση δέντρου. Οι ίδιοι οι οδηγοί προσπάθησαν να το απομακρύνουν για να συνεχίσουν στον προορισμό τους.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα, και ενεργοποιήθηκε ο αριθμός 112 της Πολιτικής Προστασίας, στέλνοντας μηνύματα και προειδοποιώντας για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Στους -6 βαθμούς η θερμοκρασία στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν

Στα λευκά ντύθηκε αργά το βράδυ της τρίτης ο Χορτιάτης στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχουν αναφερθεί προβλήματα, ενώ το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Μεταξύ άλλων, χιονίζει στα ορεινά των νομών Χαλκιδικής, Ημαθίας, στον Βελβεντό Κοζάνης (με θερμοκρασία στους 3 βαθμούς Κελσίου), στη Φλώρινα (-1) στη Βλάστη (-2), στο Μεσόβουνο (-1) ενώ χιονόνερο πέφτει στην πόλη του Κιλκίς (3) και στον Πολύγυρο (2).

Στους -6 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, τους -5 στη Βασιλίτσα, τους -3 στον Λαϊλιά και τους 0 στην Κοζάνη και στο Αμύνταιο.

Υπερχείληση χειμάρων στο Πήλιο

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα έπληξε η κακοκαιρία και το Πήλιο, όπου οι αδιάκοπες βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται από το πρωί της Τρίτης, έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και σημαντικά προβλήματα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo στην Πορταριά έχει καταγράψει σε διάστημα μόνο 16 ωρών περισσότερα από 340 χιλιοστά βροχόπτωσης, τιμή που πλησιάζει το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας (Θησείο: 378 χιλιοστά).

Υπερχείλησαν χείμαροι ενώ απειλήθηκε η περιοχή της Νεάπολης. Στα ορεινά το χιόνι πέφτει πυκνό, ενώ στο παραλιακό κομμάτι, τα μανιασμένα κύματα έχουν βγει στην παραλία, προκαλώντας καταστροφές.

Στο νότιο Πήλιο το ρέμα του Πλατανιά υπερχείλισε θέτοντας σε κίνδυνο τον οικισμό, όπως και στο Στεφανοβίκειο, ενώ αναμένεται να εκκενωθεί το Μικρό Περιβολάκι.

Υπό έλεγχο η είναι η κατάσταση στον Ξυδιά.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κάλυμνος για τις πρωτοφανείς κατολισθήσεις

Πάνω στην χούφτα μηχανήματος μεταφέρθηκαν ο Δήμαρχος Καλυμνίων και ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, προκειμένου να επισκεφτούν τις πληγείσες περιοχές, από τις πρωτοφανείς κατολισθήσεις καθώς ήταν αδύνατη η πρόσβασή τους, με άλλον τρόπο.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, με ροή κορημάτων (πετρώδη θραύσματα) μετά από βροχοπτώσεις» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ο καθηγητής Γεωλογίας και επικεφαλής του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας για τις καταστροφές που υπέστη η Κάλυμνος.

Ο κ. Λέκκας βρέθηκε στο νησί, χθες, για λίγες ώρες και είδε τις καταστροφές στις περιοχές Σκάλια και Παλαιονήσι ενώ παρέδωσε μελέτη στο δήμαρχο Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη για τις πτώσεις των βράχων.

«Ήταν μεγάλη η καταστροφή. Ολόκληρο βουνό κατέβηκε προς τα κάτω. Είναι ένα φαινόμενο που συνδυάζει γεωδυναμικούς και υδρομετεωρολογικούς κινδύνους» σημείωσε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου και αποκάλυψε πως ενώ στην Κάλυμνο συμβαίνει για πρώτη φορά, παρόμοιο φαινόμενο είχε παρουσιαστεί το 2012 στο νησί της Ψερίμου .
Κατά την παραμονή του στο νησί έδωσε τεχνικές συμβουλές σε αυτούς που θα παρέμβουν για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Έχουμε έτοιμες προτάσεις –κατέληξε ο καθηγητής- που μπορούν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να ξεκινήσουν σύντομα τα έργα που χρειάζεται το νησί της Καλύμνου».

Οι κατολισθήσεις, τα φερτά υλικά και τα βουνά απο λάσπη έχουν προκαλέσει εκτεταμένες υλικές ζημιές στο οδικό δίκτυο αλλά και σε σπίτια στη Κάλυμνο σύμφωνα με την ΕΡΤ.

90 χιλιοστά βροχής έπεσαν μέσα σε ένα 24ωρο στο νησί, την ώρα που στην Αθήνα πέφτουν 400 σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Να κηρυχθεί και η Κως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το δίκτυο ύδρευσης.

Πλημμύρες, εγκλωβισμοί και προληπτικές εκκενώσεις

Με μεγάλη σφοδρότητα «χτύπησε» την Τρίτη η κακοκαιρία Διομήδης και τη Θεσσαλία, ιδιαίτερα τη Λάρισα και τα Τρίκαλα όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να εκκενωθεί προληπτικά μια περιοχή, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην Θεσσαλία, η θάλασσα έφθασε έως τις αυλές σπιτιών στον Αγιόκαμπο, ενώ στα Φάρσαλα σημειώθηκε προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας σε τρία σημεία του οδικού δικτύου λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η υπερχείλιση χειμάρρων – αποστραγγιστικών τάφρων και η μεγάλη συγκέντρωση νερών οδήγησε νωρίτερα στην απόφαση για προληπτική εκκένωση της Υπέρειας του Δήμου Φαρσάλων.

Σημειώνεται ότι βρίσκεται υπό εξέταση η λήψη αντίστοιχης απόφασης για τις κοινότητες: Κατωχώρι, Ανωχώρι και Μεγάλο Ευύδριο.

Ο δήμος Φαρσάλων σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα larissanet.gr, συστήνει στους κατοίκους να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και εφόσον κριθεί αναγκαίο να μετακινηθούν, να το κάνουν με μεγάλη προσοχή.

Η κακοκαιρία «Διομήδης» έπληξε και το Δήμο Κιλελέρ. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν πλημμυρικές καταστάσεις σε πολλά σημεία των Δημοτικών Ενοτήτων.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Νασιακόπουλος επικεφαλής κλιμακίου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το μέγεθος των πλημμυρών.

Ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής για την αντιμετώπιση πιθανής επιδείνωσης της κακοκαιρίας.

Επίσης στην Ελασσόνα, οι τεράστιες ποσότητες νερού που έπεσαν από την νεροποντή από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα φούσκωσαν τον Ελασσονίτη ποταμό.

Παράλληλα, χωρίς ρεύμα έμειναν το κέντρο του Βόλου και 4 χωριά, και νερά μπήκαν σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου μέσα από ανοικτό φεγγίτη.

Καταρρακτώδεις βροχές και χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα

Καταρρακτώδεις βροχές σημειώνονται αυτή την ώρα στα χωριά βόρεια του Δομοκού, στη Φθιώτιδα, ενώ στο τμήμα από τον Δομοκό μέχρι τη Λαμία έχουν ξεκινήσει οι χιονοπτώσεις.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ρίχνουν συνεχώς αλάτι στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού για να αποφύγουν τα προβλήματα, ενώ η χιονόπτωση είναι έντονη αυτή την ώρα. Έντονες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας που έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

lamianow.gr

Αντίθετα, στα χωριά βόρεια του Δομοκού προς τη Λάρισα και την Καρδίτσα εκδηλώνονται πολύ έντονες βροχοπτώσεις την τελευταία ώρα. Συνεχής βροχόπτωση σημειώνεται και στην περιοχή της Λαμίας, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για τους χειμάρρους, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα.

Οδηγοί παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους

Παράλληλα, η Πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει σε δύο συμβάντα όταν οδηγοί «παγιδεύτηκαν» στα αυτοκίνητά τους εξαιτίας της κακοκαιρίας:

Το πρώτο περιστατικό έγινε μετά τις 7.20, το πρωί της Τρίτης, στον παράδρομο της Εθνικής Οδού – ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, κοντά στο ύψος των διοδίων Μακρυχωρίου – όπου σε σημείο του δρόμου συγκεντρώθηκε μεγάλο όγκος νερού. Οδηγός επιχείρησε να περάσει με το όχημά του, όμως η μηχανή έσβησε, με αποτέλεσμα να καλέσει την Πυροσβεστική που έφτασε στο σημείο και απεγκλώβισε τον οδηγό.

Το δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε μετά τις 10.00 π.μ. στον δρόμο Συκουρίου – Σπηλιάς, στο ύψος του 6ου χλμ., όπου οδηγός «έμεινε» με το αυτοκίνητό του εξαιτίας του χιονιού. Στο σημείο έφτασε η Πυροσβεστική με τους πυροσβέστες να απομακρύνουν τον οδηγό, όπως και το σκυλί που είχε μαζί του.

Έως και ένα μέτρο το χιόνι στα ορεινά Τρικάλων

Από 10 εκατοστά έως και ένα μέτρο έχει φτάσει το ύψος του χιονιού σε διάφορα σημεία στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, και πάνω από 800 μέτρα υψόμετρο, ενώ η εικόνα που παρουσιάζει η στάθμη των ποταμών είναι ελεγχόμενη, αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, προσθέτοντας πως 48 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων, γκρέιντερ και αλατιέρες, δίνουν τη δική τους μάχη στο επαρχιακό δίκτυο ώστε αυτό να μείνει ανοικτό και να μην παγώσει το οδόστρωμα από το παγετό.

Ο κ. Μιχαλάκης αναφέρει επίσης πως δεν υπάρχουν προβλήματα στο εθνικό δίκτυο. Ο ίδιος συνιστά τέλος, οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το trikalavoice.gr, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε μέσα στην πόλη, στο ύψος των Κουτσομυλίων, κάλυψε τις όχθες και «απείλησε» τον παρακείμενο δρόμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε επιφυλακή ο μηχανισμός τόσο του Δήμου Τρικκαίων, όσο και της Π.Ε. Τρικάλων.

Στα «λευκά» η Καρδίτσα

Αισθητή έκανε την παρουσία της λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (10/1) η κακοκαιρία «Διομήδης» και στην περιοχή της Καρδίτσας.

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά ενώ ημιορεινά και πεδινά δέχθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις.

Στους αυχένες Αγ. Νικολάου (1.450 μ.) και Τυμπάνου (1.600 μ.) το χιόνι ξεπερνά τα 70 εκατοστά ήδη με τα μηχανήματα να επιχειρούν στα σημεία προσπαθώντας να ανοίξουν το δρόμο και να τον διατηρήσουν στη συνέχεια ανοιχτό.

Ανοικτή είναι πάντως η πρόσβαση στην περιοχή του Τυμπάνου.

Σε κάθε περίπτωση, στο Τύμπανο όσο και στον Άγιο Νικόλαο υπάρχει σφοδρή χιονόπτωση και θα πρέπει να γίνονται μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις και με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα τμήματα του νομού ελαφρά χιονόστρωση σημειώθηκε ακόμα και σε υψόμετρα περίπου 200 μέτρων και άνω με περίπου 10 -15 εκατοστά χιόνι στα 750 μ. υψόμετρο.

Μεγάλα ύψη βροχόπτωσης καταγράφονται στα πεδινά με την Καρδίτσα μέσα σε 10 ώρες να έχει δεχθεί περί τα 70 χιλ. βροχής (και να παρατηρούνται προβλήματα συγκέντρωσης υδάτων) και περί τα 55 χιλ. το Μουζάκι σύμφωνα με τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Στην περιοχή του Δήμου Μουζακίου σύμφωνα με το Δήμαρχου Μουζακίου κ. Στάθη έχει διακοπεί η οδική σύνδεση μεταξύ Μαγούλας - Μεγ. Καλυβίων Τρικάλων και Μαγούλας - Μαγουλίτσας λόγω αύξησης της στάθμης των ποταμών.

Ο Δήμος Σοφάδων ήταν ο μοναδικός πεδινός δήμος που δεν λειτούργησαν τα σχολεία με πρωινή απόφαση του Δημάρχου Θ. Σκάρλου ενώ προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρήθηκαν είτε στην πόλη της Καρδίτσας είτε στα χωριά με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να προχωρούν σε εργασίες αποκατάτασης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, λόγω των βροχοπτώσεων, που έχουν προκαλέσει καθιζήσεις και κατολισθήσεις, διεκόπη την Τρίτη η κυκλοφορία στα εξής σημεία του οδικού δικτύου της Δυτικής Ελλάδας.

Στην Αιτωλοακαρνανία:

  • Στην επαρχιακή οδό Μπερμπατίου -Παραδεισίου, λόγω καθίζησης οδοστρώματος
  • Στην επαρχιακή οδό Άνω Μακρυνούς - Παραδείση
  • Στο 24ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Αντιρρίου -Ιωαννίνων, στην γέφυρα του ποταμού Ευήνου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω του αυτοκινητόδρομου Ιόνιας Οδού μεταξύ του 14.5ου χιλιομέτρου στην διασταύρωση Γαβρολίμνης και 28ου χιλιομέτρου της νέας εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων στην περιοχή, Ζεστή
  • Στην επαρχιακή οδό Κρυονερίου - Αμπελακιώτισσας και συγκεκριμένα στο 20ο χιλιόμετρο, μετά τη διασταύρωση Κρυονερίου - Περδικόβρυσης - Αμπελακιώτισσας, όπου σημειώθηκαν πτώσεις βράχου και δέντρων στο ρεύμα προς Αμπελακιώτισσα.
  • Στην επαρχιακή οδό Παραβόλας -Προυσού, στην είσοδο της τοπικής κοινότητας λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
  • Στην θέση «Μάρμαρα» της Νέας Μανωλάδας, λόγω υπερχείλισης χειμάρρου
  • Στην επαρχιακή οδό Μέλισσας - Αγίου Χαράλαμπους του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, λόγω μεγάλης καθίζησης οδοστρώματος.
  • Στις τοπικές κοινότητες Ξενίων του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης και Βάλμης του δήμου Ήλιδας, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Πηνειού, λόγω κατολίσθησης χωμάτων στο ύψος της τοπικής κοινότητας Βάλμης.

Σε όλες τις προαναφερόμενες περιοχές επιχειρούν μηχανήματα, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Σε όλες τις προαναφερόμενες περιοχές επιχειρούν μηχανήματα, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στην Αχαΐα:

Διεκόπη η κυκλοφορία από το Κυπαρίσσι του δήμου Ερυμάνθου προς το φράγμα Πείρου Παραπείρου, ενώ στο Νέο Κομπηγάδι η κίνηση διεξάγεται με δυσχέρεια, λόγω κατολίσθησης.

Δείτε live τον καιρό σε πραγματικό χρόνο

Η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες, στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα σταματήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 8 με 9 και στα βόρεια τοπικά έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 7 με 9 και στα νησιά τους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη τη χώρα την Τετάρτη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά - ημιορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά - ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στα δυτικά βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 8 και το πρωί στο Θρακικό τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές τοπικά ισχυρές στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια - παραθαλάσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, οι οποίες στη Θεσσαλία και την κεντρική και ανατολική Στερεά, θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 στα ανατολικά τοπικά 8 και το πρωί στις Σποράδες έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.
Ανεμοι: Αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα Δωδεκάνησα καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από το απόγευμα στα βόρεια θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 και πρόσκαιρα τοπικά έως 10 μποφόρ. Στα νότια αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά, οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8 και πρόσκαιρα τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ