ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος: Η Όμικρον δεν εκτοπίζει τη Δέλτα και αυτό είναι ανησυχητικό

Καπραβέλος: Η Όμικρον δεν εκτοπίζει τη Δέλτα και αυτό είναι ανησυχητικό
Καπραβέλος: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον» ΙΝΤΙΜΕ

Τις ανησυχίες του πως η μετάλλαξη Όμικρον δεν φαίνεται να εκτοπίζει την Δέλτα εξέφρασε ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ: «Δεχόμαστε πολύ μεγάλη πίεση από τη Δέλτα κυρίως. Δεν έχουμε δει το 50% - 50% (σ.σ σε Δέλτα και Όμικρον), ένα 10% είναι ένα Όμικρον. Μάς κάνει εντύπωση ότι επιμένει η Δέλτα, έχουμε νέες μολύνσεις. Η Όμικρον δεν εκτοπίζει τη Δέλτα, κι είναι ανησυχητικό αυτό».

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον» σημείωσε.

Όπως τόνισε, «οι μονάδες μας είναι γεμάτες, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, έχουμε γεμίσει 5 κλινικές, κι ακουμπάμε την 6η. Είναι πάρα πολλοί οι διασωληνωμένοι». «Στην εντατική έχουμε μόνο περιστατικά Δέλτα (...) στις εντατικές είναι όλοι ανεμβολίαστοι» συνέχισε ο κ. Καπραβέλος.

Ο πρώτος θάνατος ασθενή με Όμικρον στην Ελλάδα

Δύο ασθενείς με στελέχη της μετάλλαξης Όμικρον νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ στην Ελλάδα όπως έκανε γνωστό αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αλλά δυστυχώς, η μία ασθενής κατέληξε την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, αποτελώντας το πρώτο θύμα της Όμικρον στη χώρα μας.

Πρόκειται για 77χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με υποκείμενα νοσήματα, ενώ είχε διασωληνωθεί και δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Ο θάνατός της είναι ο πρώτος, στην Ελλάδα από την μετάλλαξη Όμικρον.

Αναφερόμενη η κα Γκάγκα στους ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί με την Όμικρον στη ΜΕΘ είπε ότι η μία περίπτωση ήταν τυχαία ανεύρεση, διότι η διασωλήνωση έγινε για άλλο λόγο. Η κυρία Γκάγκα, σημείωσε ακόμα ότι δεν έχουν ελεγχθεί όλοι οι διασωληνωμένοι για στελέχη «Δέλτα» ή «Όμικρον».

Επισήμανε ότι ευάλωτοι άνθρωποι είναι πιθανό να καταλήξουν από μία λοίμωξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γρίπη. «Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου. Άρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι η "Όμικρον" δεν προκαλεί θάνατο, μπορεί να προκαλέσει και είναι σημαντικό, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες να είναι εμβολιασμένοι και ο τριπλός εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για την πρόληψη της νόσου», τόνισε.

Παπαευαγγέλου:«Κανένας εφησυχασμός, για την Όμικρον»

Το γεγονός ότι η Όμικρον δίνει ηπιότερα συμπτώματα, δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό τόνισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μάλιστα κατά την ενημέρωση του υπουργείου υγείας, εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα, εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα και αρκετές νοσηλείες και αναφερόμενη στην Αττική είπε ότι ένας στους δύο που εισάγονται στα νοσοκομεία την τελευταία βδομάδα έχει μολυνθεί με Δέλτα. «Υπάρχει η Δέλτα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρότι η ίδια αναφέρθηκε σε διεθνή μελέτη που δείχνει πως η νόσηση είναι ηπιότερη με την Όμικρον απ’ ότι με την Δέλτα -καθώς η μελέτη αυτή έδειξε ότι όσοι είχαν νοσήσει με Όμικρον είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα να μπουν στο νοσοκομείο, 74% μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ και 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους- είπε ότι η μελέτη αυτή αφορά νεότερα και εμβολιασμένα άτομα και προσέθεσε:

«Καλό είναι να παραμείνουμε επιφυλακτικοί για το πώς συμπεριφέρεται η Όμικρον σε μεγαλύτερες ηλικίες και ανεμβολίαστους, αλλά και τι συμβαίνει με την long covid».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ