ΕΛΛΑΔΑ

130 ιδιώτες στηρίζουν το ΕΣΥ στη Β. Ελλάδα – Για «κυβερνητικό Βατερλώ» μιλούν οι γιατροί

130 ιδιώτες στηρίζουν το ΕΣΥ στη Β. Ελλάδα – Για «κυβερνητικό Βατερλώ» μιλούν οι γιατροί
Αναισθησιολόγοι και 70χρονοι ιδιώτες στο ΕΣΥ ΙΝΤΙΜΕ

Εκατόν τριάντα ιδιώτες γιατροί της Βόρειας Ελλάδας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να στηρίξουν το σύστημα σε μία ακόμη δύσκολη ώρα που βιώνει η χώρα, με αφορμή την πίεση των ΜΕΘ και την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στην ενημέρωση της Πέμπτης, ήδη 71 ιδιώτες γιατροί από την 3η ΥΠΕ και 59 ιδιώτες γιατροί από την 4η ΥΠΕ, έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για να στηρίξουν τα δημόσια νοσηλευτήρια της Βόρειας Ελλάδας.

Οι ιδιώτες γιατροί, θα έπρεπε να παρουσιαστούν χθες 13 Ιανουαρίου, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Την ίδια ώρα ωστόσο, τα θεσμικά όργανα των γιατρών, στηλιτεύουν την ενέργεια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και μιλούν για «Βατερλώ της κυβέρνησης» το οποίο διαδέχθηκε τις αστοχίες της προηγούμενης επιστράτευσης, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι είναι εναντίον των επιτάξεων και των επιστρατεύσεων.

Επιστρατεύτηκαν μεταξύ άλλων, 7 από τους 10 Αναισθησιολόγους ιδιωτικού μαιευτηρίου της πόλης με 24ωρη εφημερία που πραγματοποιεί 4.500 τοκετούς το χρόνο, 5 από τους 6 μόνιμους Αναισθησιολόγους που εξυπηρετούν τα χειρουργεία άλλης ιδιωτικής κλινικής, καθώς και γιατροί άνω των 70 ετών.

Καυστικός ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πίεση στο ΕΣΥ, να αξιοποιηθούν ιδιώτες γιατροί που μπορούν λόγω ειδικότητας να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και να αποτελέσουν την λύση για την κρίση.

Μετά και την αποστολή φύλλων επίταξης σε γιατρούς της Μακεδονίας ο ΠΙΣ ξεκαθαρίζει:

  • Είμαστε σταθερά εναντίον των επιτάξεων και επιστρατεύσεων.
  • Απαιτούμε την αξιοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρονται. (οι συμβάσεις των συναδέλφων του ιδιωτικού τομέα μονομερώς διακόπηκαν στις 31/12, η προσφορά στελέχωση εμβολιαστικών κέντρων δεν αξιοποιήθηκε).
  • Αξιώνουμε σεβασμό έναντι των συναδέλφων και έργο αντίστοιχο της εμπειρίας και της επιστημονικής τους διαδρομής.
  • Απασχόληση στον τόπο κατοικίας τους αποκλειστικά.
  • Άμεση ενίσχυση του συστήματος με αξιοποίηση των προτάσεων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Δυστυχώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας απέδειξαν ότι μπορούν και χειρότερα», τονίζει εμφατικά στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, στέλνοντας σκληρό μήνυμα.

Για «κυβερνητικό Βατερλώ» μιλούν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης

Στην ίδια λογική, σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, καλώντας τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, «να προβούν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν απευθύνονται σε τουρίστες και να δείξουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα και σεβασμό στους συναδέλφους που καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, διορθώνοντας άμεσα τα λάθη τους και να προχωρήσουν σε μόνιμες προσλήψεις».

Ο ΙΣΘ τονίζει ακόμη, ότι «δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε στο έπακρον η εθελοντική προσφορά για εφημερίες στο ΕΣΥ ιδιωτών αναισθησιολόγων».

Αναφέρει ακόμη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης:

«Σήμερα 12/1/2022 πληροφορηθήκαμε από τα μέλη μας, ότι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν φύλλα επίταξης προσωπικών υπηρεσιών καλούμενοι να παρουσιαστούν αύριο το πρωί σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε επιστολή μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στις 7/1 (https://isth.gr/epistoli-pros-an-ypourgo-ygeias)/ είχαμε διατυπώσει προτάσεις και είχαμε ζητήσει να επανεξεταστεί το θέμα της επιστράτευσης.

Δυστυχώς τις αστοχίες της προηγούμενης επιστράτευσης διαδέχτηκε το Βατερλώ της σημερινής.

Να θυμίσουμε ότι κατά την πρόσφατη επιστράτευση γιατρών στη Θεσσαλονίκη στις 19/10/2021 είχαν κληθεί προς επιστράτευση, μεταξύ των άλλων, συνάδελφος εγκυμονούσα, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του 424 καθώς και συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε στο έπακρον η εθελοντική προσφορά για εφημερίες στο ΕΣΥ ιδιωτών αναισθησιολόγων, η οποία προέκυψε μετά από συντονισμό του ΙΣΘ κατόπιν αιτήματος των υγειονομικών περιφερειών.

Αναισθησιολόγοι και 70χρονοι ιδιώτες στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν έρθει στον ΙΣΘ από συναδέλφους, έχουν επιστρατευτεί Αναισθησιολόγοι-Εντατικολόγοι που εργάζονται σε ΜΕΘ τριών ιδιωτικών κλινικών της πόλης μας οι οποίες νοσηλεύουν και ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η λειτουργία τους.

Επιστρατεύτηκαν 7 από τους 10 Αναισθησιολόγους ιδιωτικού μαιευτηρίου της πόλης με 24ωρη εφημερία που πραγματοποιεί 4.500 τοκετούς το χρόνο.

Επιστρατεύτηκαν 5 από τους 6 μόνιμους Αναισθησιολόγους που εξυπηρετούν τα χειρουργεία άλλης ιδιωτικής κλινικής, δύο εκ τω οποίων εφημερεύουν και στη μονάδα εντατικής θεραπείας της κλινικής.

Επιστρατευτήκαν συνάδελφοι χωρίς να ληφθεί υπόψη κανένα ηλικιακό κριτήριο, μεταξύ των οποίων και κάποιοι άνω των 70 ετών.

Τέλος επιστρατεύτηκαν συνάδελφοι για να εργαστούν σε νοσοκομεία εκτός Θεσσαλονίκης χωρίς καμία πρόνοια για τη μετακίνησή τους και τη διαμονή τους εκεί.

Σε ότι αφορά τους συναδέλφους που εντέλλονται να μετακινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους, πρέπει να διασφαλιστεί αξιοπρεπής διαμονή και ασφαλής μετακίνηση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για άλλη μια φορά θα καλύψει με συμβόλαιο αστικής ευθύνης όλους τους επιστρατευμένους συναδέλφους».

Και προσθέτει το θεσμικό όργανο των γιατρών της Θεσσαλονίκης:

«Η παροδική ενίσχυση του ΕΣΥ (για όσο διάστημα διαρκεί το 5ο κύμα) πρέπει να είναι ουσιαστική, χωρίς διαταραχή της λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα, που προσφέρει και αυτός δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε νοσοκομειακό αλλά και σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο ΠΦΥ.

Για ακόμη μια φορά πρέπει να τονιστεί, ότι οι ανάγκες του ΕΣΥ πρέπει άμεσα να καλυφθούν με προσλήψεις μονίμου προσωπικού και με σύγχρονη αναπροσαρμογή των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ, ανάλογων με των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, συγχρόνως η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πρέπει να προχωρήσει άμεσα.

Μόνο έτσι θα ανασταλεί η διαρροή των νέων συναδέλφων προς το εξωτερικό και θα επιβραδυνθεί ο αριθμός παραιτήσεων των ήδη υπηρετούντων».

Φουλ ενίσχυση στο ΕΣΥ – Κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα

Αλλά και κλίνες των ιδιωτικών κλινικών, έχουν μπει στο σύστημα υγείας, στο 50 πανδημικό κύμα. Συγκεκριμένα, στο επιχειρησιακό σχέδιο του λεκανοπέδιου Αττικής εισήλθαν από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, επιπλέον 300 κλίνες Covid από μεγάλες κλινικές του ιδιωτικού τομέα. Έτσι το Κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα θα μπορεί να στέλνει ασθενείς με Covid στα ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν προσφέρει αυτές τις 300 κλίνες, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, σε συνέντευξή του στο «Open».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή, την προσθήκη 800 κλινών Covid στην Αττική, προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας που αντιμετωπίζει έντονη πίεση λόγω της επέλασης της Όμικρον.

Στήριξη από Σισμανόγλειο και ΝΙΜΙΤΣ

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης εξήγησε στον «Αθήνα 9,84» ότι στο σύστημα υγείας θα προστεθεί το 10%-15% των κλινών που δίνουν ιδιωτικές κλινικές, κάτι που αντιστοιχεί σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο λεκανοπέδιο. «Επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει. Και στα απλά περιστατικά θα μας βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ», ανέφερε, εξηγώντας πώς θα καλυφθεί η αύξηση.

Η εικόνα των ΜΕΘ στη χώρα

Να σημειώσουμε ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, ανέρχονται σε 230.000, όπως τόνισε την Πέμπτη, το μέλος της Επιτροπής καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου. Ο ιός κυκλοφορεί παντού πλέον και το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ υψηλό. Σε όλη την επικράτεια οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό ανέρχονται σε 5.000, 7 στους 10 είναι άνω των 55 ετών και 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Σε όλη τη χώρα, οι απλές κλίνες ΜΕΘ είναι καλυμμένες σε ποσοστό 67%, ενώ οι κλίνες COVID κατά 88%. Οι θάνατοι τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν κατά 10% οι νοσηλείες στις ΜΕΘ κατά 5%, ενώ τα εξιτήρια λόγω Όμικρον κυμάνθηκαν στο 30%.

Η πανδημία στον κόσμο και στην Ευρώπη

Έντονη εικόνα όμως σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες και στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιολογίας και μέλος της Επιτροπής Γκίκα Μαγιορκίνη, με τον ιό να επιδεινώνεται καθημερινά. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 44% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 2,7 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά.

Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου ήταν η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που καταγράφηκαν πάνω από 3.000.000 διαγνώσεις. Οι ασθενείς που καταλήγουν με την νόσο, για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες, αυξήθηκαν περίπου 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 6.700 θάνατοι ανά ημέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ