ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Κοπάζει» η θύελλα της μετάλλαξης Όμικρον - Κανένας εφησυχασμός τονίζουν οι ειδικοί

Κορωνοϊός: «Κοπάζει» η θύελλα της μετάλλαξης Όμικρον - Κανένας εφησυχασμός τονίζουν οι ειδικοί
Προς την κατεύθυνση του περαιτέρω ελέγχου της διασποράς και της στήριξης των νοσοκομείων τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρατάθηκαν κατά μία εβδομάδα AP Photo/Alberto Pezzali

Μια σχετική εκτόνωση παρουσιάζουν οι μολύνσεις από κορωνοϊό στη χώρα αυτή την εβδομάδα, ο ημερήσιος αριθμός των οποίων φαίνεται να παγιώνεται κοντά στις 20.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει τα τελευταία 24ωρα ο ΕΟΔΥ. Παρά ταύτα, οι ειδικοί προειδοποιούν κατά του εφησυχασμού έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

Σήμερα, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.772 νέα κρούσματα και 72 θανάτους σε ένα 24ωρο, ενώ 679 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν την Τρίτη (32.694), ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σταδιακή πτώση, η οποία καταδεικνύει μια σταθεροποίηση. Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα άνοιξαν και τα σχολεία, με χιλιάδες τεστ να πραγματοποιούνται από μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσέλευσή τους στις μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παρουσιάζει αυξομειώσεις, παραμένοντας, ωστόσο σταθερά πάνω από τους 600, με τα νοσοκομεία της χώρας να εξακολουθούν να είναι επιβαρυμένα.

Το συντριπτικό ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός, με περίπου 80 ανθρώπους να χάνουν τις ζωές τους καθημερινά καθ’όλη την εβδομάδα, εξαιτίας της ασθένειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται μια μετατόπιση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων, με τον ιό να «χτυπά» πλέον πολίτες άνω των 35 ετών, όπως επεσήμανε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Υπάρχει σταδιακή αύξηση των νέων εισαγωγών τις τελευταίες 15 μέρες. Δεν σημειώνεται αύξηση των νοσηλευόμενων παιδιών. Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid είναι στο 88%.

Εκατόν τριάντα ιδιώτες γιατροί της Βόρειας Ελλάδας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να στηρίξουν το σύστημα. Όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ήδη 71 ιδιώτες γιατροί από την 3η ΥΠΕ και 59 ιδιώτες γιατροί από την 4η ΥΠΕ, έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για να στηρίξουν τα δημόσια νοσηλευτήρια της Βόρειας Ελλάδας.

Προς την κατεύθυνση του περαιτέρω ελέγχου της διασποράς και της στήριξης των νοσοκομείων η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε και η κυβέρνηση αποφάσισε παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατά μία εβδομάδα. Έτσι, τα μέτρα θα ισχύουν έως τις 23 Ιανουαρίου και ο χρονικός ορίζοντας της εφαρμογής τους θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, στη «μάχη» κατά της πανδημίας, μπαίνουν και τα αντιικά φάρμακα, η χορήγηση των οποίων θα γίνει με τα ίδια κριτήρια όπως για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Όμικρον vs Δέλτα

Όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια του 3ου Webinar του ΕΚΠΑ για ζητήματα δημόσιας υγείας, στην Ελλάδα η Όμικρον πλέον καλύπτει το 90% των κρουσμάτων, ενώ βάσει των στοιχείων -που βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση και δεν έχουν ακόμη παγιωθεί – η νέα παραλλαγή αφορά και το 50% των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά της η κυρία Παπευαγγέλου, ανέφερε ότι η κλινική εικόνα της COVID-19 με Όμικρον φαίνεται να είναι ηπιότερη, ενώ αφορά κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό. Παράλληλα, οι πρώτες ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της μειωμένης πιθανότητας νοσηλείας ή της μειωμένης διάρκειας νοσηλείας, καθώς και χαμηλότερη θνησιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και πως καμία αναβολή εμβολιασμού δεν δικαιολογείται.

«Η Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση.

Την ανησυχία του για την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον, εξέφρασε ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας ότι δεν φαίνεται να μετατοπίζει την Δέλτα.

«Δεχόμαστε πολύ μεγάλη πίεση από τη Δέλτα κυρίως. Δεν έχουμε δει το 50% - 50% (σ.σ σε Δέλτα και Όμικρον), ένα 10% είναι Όμικρον. Μάς κάνει εντύπωση ότι επιμένει η Δέλτα, έχουμε νέες μολύνσεις. Η Όμικρον δεν εκτοπίζει τη Δέλτα, κι είναι ανησυχητικό αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα το αποτύπωμα της Όμικρον» σημείωσε στη συνέχεια και κατέληξε:

«Oι μονάδες μας είναι γεμάτες, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, έχουμε γεμίσει 5 κλινικές, κι ακουμπάμε την 6η. Είναι πάρα πολλοί οι διασωληνωμένοι». «Στην εντατική έχουμε μόνο περιστατικά Δέλτα (...) στις εντατικές είναι όλοι ανεμβολίαστοι».

Ο Δημήτρης Παρασκευής αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι με την αναμνηστική δόση, η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη έναντι της «Δέλτα» και επίσης όσοι έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον έχουν μεγάλη προστασία έναντι της «Δέλτα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ