ΕΛΛΑΔΑ

Όμικρον: Δεν «ξεμπερδεύουμε» εύκολα από την πανδημία - Παρούσα και η γρίπη στην Ευρώπη

Όμικρον: Δεν «ξεμπερδεύουμε» εύκολα από την πανδημία - Παρούσα και η γρίπη στην Ευρώπη
«Κανένας εφησυχασμός» λένε οι επιστήμονες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η αύξηση των νοσηλειών που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες επιβεβαιώνει τα όσα οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι δηλαδή η μεγάλη μεταδοτικότητα και ανοσοδιαφυγή της «Όμικρον» υπερκαλύπτει το γεγονός ότι προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα στους εμβολιασμένους. Ενόσω η «χαρτογράφηση» της μετάλλαξης Όμικρον παραμένει σε εξέλιξη, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων -χρήση μάσκας και αποστάσεις- και συνέχιση των εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού.

Tα σημάδια ύφεσης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων -όχι όμως και των διασωληνώσεων και όσων χάνουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό- δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού. Ερευνες δείχνουν ότι η παραλλαγή είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο μεταδοτική από τη «Δέλτα» και τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο μεταδοτική από την αρχική έκδοση του ιού.

«Ο κορωνοϊός είναι δίπλα μας, στο σπίτι μας, στην αυλή μας. Πρέπει το φρένο της διάδοσής του να υπάρχει σταθερά για να μην δίνουμε την ευκαιρία να αποτελεί, όπως έχουμε πει, να προκαλεί και να "γεννάει" καινούργιες μεταλλάξεις» υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

«Η κόπωση και η επιθυμία για την επάνοδο στον κανονικό ρυθμό της ζωής μας δεν πρέπει να μας παρασύρει. Η ανεπαρκής ανοσία, λόγω πλημμελούς εμβολιασμού και συμμόρφωσης, θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού, αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων» σημείωσε.

«Με Όμικρον περίπου το 45% των ασθενών»

«Ο αριθμός των θανάτων είναι τρομακτικός. Έχασαν τις ζωές του 101 συμπολίτες μας. Για ποια ύφεση μιλάμε; Αυτή την στιγμή δεν έχουμε καν δει το αποτύπωμα της μετάλλαξης Όμικρον. Το ποσοστό των ασθενών με Όμικρον είναι 40% - 45%. Δεν έχει εμφανιστεί κανένας εκτοπισμός της Δέλτα. Είναι τρομακτικό αυτό το γεγονός και δεν αναφέρεται σχεδόν από κανέναν» δήλωσε ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

«Αν αυτή την στιγμή η Όμικρον δεν έχει επικρατήσει, όπως έχει συμβεί σε όλο τον πλανήτη, θα δούμε μια εκτόξευση κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν έχει ολοκληρωθεί το 4ο κύμα και ήδη το 'δίπλωσε' το 5ο. Ουσιαστικά δεν έχουμε δει το αποτύπωμα της Όμικρον, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η Δέλτα. Και πολύ φοβάμαι πως θα δούμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και δυστυχώς θανάτων» εκτίμησε, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Η «δίδυμη» απειλή: Covid και γρίπη

Η επιστημονική κοινότητα ερευνά τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί με την «Όμικρον», μεταξύ των οποίων απώλεια γεύσης και όσφρησης αλλά και δερματικές παθήσεις. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που νοσούν κάνουν λόγο για συμπτώματα που ανταποκρίνονται περισσότερο σε ένα κοινό κρυολόγημα, με κάποιες αινιγματικές προσθήκες, όπως για παράδειγμα ο πόνος στη μέση.

Όσο η Όμικρον θυμίζει ένα κοινό κρυολόγημα, η γρίπη επέστρεψε στην Ευρώπη με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό αυτό τον χειμώνα, αφού σχεδόν εξαφανίστηκε πέρυσι, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για μία ασυνήθιστα μακρά περίοδο γρίπης παράλληλα με την πανδημία.

Τα lockdown, η χρήση προστατευτικών μασκών και οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που αποτέλεσαν τον κανόνα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξοστράκισαν τη γρίπη τον περσινό χειμώνα, εξαλείφοντας προσωρινά έναν ιό, ο οποίος προκαλεί παγκοσμίως τον θάνατο περίπου 650.000 ανθρώπων το χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Ωστόσο αυτό άλλαξε τώρα καθώς οι χώρες υιοθετούν λιγότερο αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της Covid-19 λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, ιοί της γρίπης κυκλοφορούν στην Ευρώπη με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, ανέφερε αυτόν τον μήνα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νοσημάτων (ECDC).

Τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των ασθενών με γρίπη στις ευρωπαϊκές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξανόταν σταθερά φτάνοντας τους 43 την τελευταία εβδομάδα του έτους, δείχνουν τα στοιχεία του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτός βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα προ της πανδημίας -με τους νοσηλευόμενους στην εντατική με γρίπη να ανέρχονται, για παράδειγμα, το 2018 σε πάνω από 400 στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ωστόσο πρόκειται για μεγάλη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν για όλο τον Δεκέμβριο είχε καταγραφεί μία μόνο νοσηλεία σε ΜΕΘ με γρίπη, σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία.

Η διακοπή των περιοριστικών μέτρων την άνοιξη μπορεί να παρατείνει την κυκλοφορία της γρίπης πολύ πέραν του φυσιολογικού τέλους της ευρωπαϊκής περιόδου τον Μάιο, διευκρίνισε.

Μια έξαρση της γρίπης παράλληλα με την επιδημία της Covid-19 μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας, αναφέρει στην έκθεσή του το ECDC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ