ΕΛΛΑΔΑ

Παπαευαγγέλου: Μείωση διασωληνωμένων και νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία

Παπαευαγγέλου: Μείωση διασωληνωμένων και νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία
Τα νεότερα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας INTIME/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σταθερά υψηλά παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, ενώ το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια μείωση της τάξεως του 12% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Παράληλα, μίλησε για ήπια αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνομένων, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος στους θανάτους είναι 96 νεκροί κάθε μέρα.

Αν και ο αριθμός νέων κρουσμάτων μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, είπε και επεσήμανε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει κυριαρχήσει.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προβλέπεται αποκλιμάκωση και των «σκληρών δεικτών τις προσεχείς εβδομάδες», τονίζοντας ότι ο αριθμός αυτός θα κυμανθεί ανάμεσα στους 550 με 600.

Η ίδια είπε ότι τα ενεργά κρούσματα είναι ιδιαίτερα υψηλά στις 150.000 σε όλη την επικράτεια και ο κυλιόμενος δείκτης του επταημέρου στα 18.000 κρούσματα ημερησίως. Όπως τόνισε, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες καταγράφεται σταθεροποίηση της πανδημίας εκτός από την Θράκη και κάποια νησιά.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια «η αναγκαστική πολυήμερη παραμονή στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας είναι λογικό ότι θα οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων το προσεχές διάστημα».

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο και για σταδιακή αύξηση νέων νοσηλειών που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον, λέγοντας πως «8 στους 10 που μπαίνουν πλέον στο νοσοκομείο έχουν Όμικρον». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι το 25% των νέων εισαγωγών εξακολουθεί να οφείλεται στη Δέλτα.

«Οι λίγοι που έχουν χάσει τη ζωή τους με Όμικρον είναι υπέργηροι με σοβαρά προβλήματα υγείας», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο στους ενήλικες και στα παιδιά, ωστόσο «δεν είναι ένα κοινό κρυολόγημα, ιδιαίτερα για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας», όπως είπε και αναφέρθηκε εκ νέου στα χαρακτηριστικά της.

Μιλώντας για το σύστημα υγείας και την διαθεσιμότητα είπε ότι το 57% σε απλές κλίνες covid είναι κατειλημμένο και το 75% στις κλίνες ΜΕΘ covid.

«Η Όμικρον μας έδειξε ότι ο ιός ήρθε για να μείνει, φαίνεται ότι περνάμε σε μία φάση σταθεροποίησης», σημείωσε, προσθέτοντας πως ο ιός θα συνεχίσει να δημιουργεί νέες παραλλαγές.

Αναφερόμενη στο σύνδρομο του long covid, είπε πως αυτό θα μας απασχολήσει αρκετά τους επόμενους μήνες.

Σε άλλο σημείο, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η ανοσία του πληθυσμού τόσο από φυσική λοίμωξη όσο και μέσω του εμβολιασμού αυξάνεται.

Στη συνέχεια τόνισε πως θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί η χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και επανέλαβε ξανά την ανάγκη χορήγησης της τρίτης δόσης.

Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση και στην αποφυγή της νοσηλείας, είπε και με στοιχεία που παρέθεσε φαίνεται πως από 57% που είναι η προστασία με τη δεύτερη δόση ανεβαίνει στο 90% με την τρίτη δόση. Μάλιστα αυτή η προστασία εκτιμάται ότι διαρκεί τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη χαλάρωση των μέτρων που ανακοινώθηκε νωρίτερα την Πέμπτη, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως «Βλέπουμε μια αποκλιμάκωση, θα συνεχίζουμε να φοράμε τις μάσκες, αλλά σιγά σιγά θα ξεκινήσουμε να ζούμε πλέον κάπως διαφορετικά».

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο για «πιθανότητα υποδήλωσης κρουσμάτων λόγω της κακοκαιρίας, καθώς δεν έγιναν τα τεστ που θα έπρεπε», ενώ στην συνέχεια εκτίμησε ότι «θα περάσουμε σιγά σιγά στο λεγόμενο μετά-πανδημικό στάδιο», ενώ κάλεσε με έμφαση όλο τον πληθυσμό να εμβολιαστεί με όλες τις δυνατές δόσεις.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Γκάγκα: Ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών κατά της covid-19

Ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης κατά της covid-19, σε πολίτες υψηλού κινδύνου άνω των 18 ετών με θετικό τεστ, rapid ή PCR, ανακοίνωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Ανέφερε ότι δεν θα χορηγούνται σε εγκύους. Όπως είπε θα γίνεται παράδοση κατ' οίκον, κάτι που είναι σημαντικό για την μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Ο θεράπων γιατρός θα υποβάλλει αίτηση και η επιτροπή για την χορήγηση του φαρμάκου θα απαντάει σε 24 ώρες. Αποστέλλεται sms και στον γιατρό και στον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, ο οποίος δίνει σε ειδική πλατφόρμα την συγκατάθεσή του για το φάρμακο και εν συνεχεία επιβεβαιώνεται η διεύθυνση του ασθενούς για να λάβει τα χάπια.

«Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε η κ. Γκάγκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ