ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση προστατεύει κατά 95% ως προς τη θνητότητα της «Όμικρον»

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση προστατεύει κατά 95% ως προς τη θνητότητα της «Όμικρον»
Ted Jackson/ AP Photo

Για την πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού και την προστασία των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Όμικρον ενημέρωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τα νεότερα επιστημονικά συμπεράσματα ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Όμικρον παρουσίασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου είναι της τάξεως του 50% σε ό,τι αφορά τη νόσο, κριτήριο χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό για τον FDA.

Χαρακτήρισε απογοητευτικό το ποσοστό της αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να σταματήσει η μετάδοση και επομένως καθίσταται δύσκολο το «χτίσιμο» τείχους ανοσίας.

Ως προς τη θνητότητα, η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει κατά 95% μετά από δύο εβδομάδες από τη χορήγησή της. Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, το αντίστοιχο ποσοστό με δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχεται σε 59%.

Αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου, είπε ότι οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως εξήγησε, οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελεί βιώσιμη στρατηγική.

«Αυτό δεν αποτελεί λύση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν εμβόλια που σταματούν τη μετάδοση του ιού», είπε και σημείωσε:

«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη».

Σχετικά με την Όμικρον 2 τόνισε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι ίσως η μετάλλαξη να είναι πιο μεταδοτική από την αρχική παραλλαγή αλλά δεν αυξάνει ούτε τις νοσηλείες, ούτε τους θανάτους.

«Θα επικρατήσει της Όμικρον αλλά δεν θα αλλάξει τα δεδομένα για τις νοσηλείες και τους θανάτους» απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Επίσης, αναφέρθηκε στο long covid σύνδρομο για το οποίο τόνισε πως ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία αν και δήλωσε πως απασχολεί πολύ τους ειδικούς.

«Άτομα με δύο δόσεις έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Το 83,8% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης έχουν εμβολιαστεί

Περισσότεροι από 7.330.000 συμπολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Υγεία, Μάριο Θεμιστοκλέους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 69,8% του γενικού πληθυσμού και 79,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Στην αναμνηστική δόση αυτή τη στιγμή δικαιούχοι είναι 5.816.000, ποσοστό 80% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4.880.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83,8% επί των δικαιούχων και ακόμη 200.000 έχουν προγραμματίσει τα ραντεβού τους, ποσοστό 3,4%. Συνολικά, δηλαδή, 87,2%.

Υπενθυμίζεται ότι, έως τις 7 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση όσοι έχουν ξεπεράσει τους επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους με δεύτερη δόση για τα διδοσικά εμβόλια, αλλά και όσοι έχουν ξεπεράσει τους τρεις μήνες από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους να παραμείνει ενεργό.

Σχετικά με τους άνω των 60 ετών, 230.000 έχουν εμβολιαστεί με έστω μια δόση, ή έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους. Χαρακτηριστικά, 200.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 12.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους, ενώ άλλοι 12.000 έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν κατ’ οίκον.

Όπως ανακοίνωσε, η παραλαβή 474.000 δόσεων του εμβολίου Νovavax θα ξεκινήσει για τη χώρα μας στις 21 Φεβρουαρίου, ενώ από αρχές Μαρτίου θα ανοίξουν τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ