ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: H «Όμικρον 2» μπορεί να επικρατήσει αλλά δεν αυξάνει νοσηλείες και θανάτους

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: H «Όμικρον 2» μπορεί να επικρατήσει αλλά δεν αυξάνει νοσηλείες και θανάτους
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον-2 αυτή είναι πιο μεταδοτική AP Photo

Τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού είναι αποτελεσματικά και έναντι της μετάλλαξης Όμικρον-2 εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. 

Όπως και για την «Όμικρον»,έτσι και για την υποπαραλλαγή της, η διεθνής επιστημονική κοινότητα επικεντρώνεται στις δύο βασικές ιδιότητες του ιού, εκείνη της μεγάλης μεταδοτικότητας και της ανοσιακής διαφυγής που συνδέεται με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, σχετικά με την αναδυόμενη μετάλλαξη Όμικρον-2 τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως η μετάλλαξη αυτή είναι πιο μεταδοτική από την «Όμικρον» και μπορεί να επικρατήσει αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους.

«Θα επικρατήσει της Όμικρον αλλά δεν θα αλλάξει τα δεδομένα για τις νοσηλείες και τους θανάτους» εκτίμησε καθώς, σύμφωνα με την ίδια, τα εμβόλια δείχνουν να είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου,έναντι της «Όμικρον» είναι της τάξεως του 50% σε ό,τι αφορά τη λοίμωξη, κριτήριο χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό για τον FDA. Η κυρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε απογοητευτικό το ποσοστό της αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να σταματήσει η μετάδοση και επομένως καθίσταται δύσκολο το «χτίσιμο» τείχους ανοσίας.

Ως προς τη θνητότητα, η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει κατά 95% μετά από δύο εβδομάδες από τη χορήγησή της. Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, το αντίστοιχο ποσοστό με δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχεται σε 59%.

«Επιτυγχάνονται έτσι τα ποσοστά που είχαμε και με τη μετάλλαξη Δέλτα» σημείωσε.

Η πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο φθάνει το 44-68% με δύο δόσεις εμβολίου, ενώ με την τρίτη δόση φθάνει από 83% έως 90% με διάρκεια πέραν των τριών μηνών.

Ο ρόλος της ενισχυτικής δόσης είναι διπλός, εξηγώντας πως έχουμε την αύξηση της χημικής ανοσίας, αλλά ταυτόχρονα και των Β και Τ λεμφοκυττάρων, που εκπροσωπούν την κυτταρική ανοσία. Ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον ανέφερε πως η κυτταρική ανοσία είναι σημαντικότερη γιατί προστατεύει από τη σοβαρή νόσο και έχει μακρά προστασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ