ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι ξέρουμε για την long covid - Ποια τα συμπτώματα και πότε εκδηλώνονται

Κορωνοϊός: Τι ξέρουμε για την long covid - Ποια τα συμπτώματα και πότε εκδηλώνονται
Το σύνδρομο μετά-Covid -γνωστό ως long Covid- είναι ένα σύνδρομο άγνωστης παθογένειας που με την ευρεία διασπορά της Όμικρον και γενικά του νέου κορωνοϊού έχει συγκεντρώσει και το ενδιαφέρον, αλλά και την ανησυχία των επιστημόνων. AP Photo/Petr David Josek

Στο ζήτημα του συνδρόμου long covid αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, παρουσιάζοντας τα νεότερα δεδομένα που διαθέτει η διεθνής επιστημονική κοινότητα μετά από πλήθος ερευνών. 

Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, το σύνδρομο μετά-Covid -γνωστό ως long Covid- είναι ένα σύνδρομο άγνωστης παθογένειας που με την ευρεία διασπορά της Όμικρον και γενικά του νέου κορωνοϊού έχει συγκεντρώσει και το ενδιαφέρον, αλλά και την ανησυχία των επιστημόνων.

«Υποστηρίζεται ότι πιθανόν να οφείλεται σε μία φλεγμονώδη αντίδραση του ατόμου που μολύνθηκε με τον ιό και το οποίο εμφανίζεται μετά από 4 τουλάχιστον εβδομάδες από τη λοίμωξη του ατόμου με συμπτώματα τα οποία είναι κυρίως κόπωση, αδυναμία άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή, αλλά και συμπτώματα όπως απώλεια όσφρησης, γεύσης ή ακόμα και διαταραχές νοητικών λειτουργιών» είπε.

«Πρόσφατα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας δημοσίευσε στο Lancet Respiratory Medicine τη συχνότητα του long-Covid μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου του 2021. Με αυτοαναφορές καταγράφηκαν 1.266.000 άτομα. Είναι ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού. Και αυτές οι αυτοαναφορές ήταν με συμπτωματολογία που προσιδιάζει με το long Covid» σημείωσε και υπογράμμισε:

«Το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό γιατί συμπεριλαμβάνει και ομάδες όλων των υλικών και παιδιών και μεγαλύτερης ηλικίας και βρέθηκε ότι σε ένα ποσοστό 3% με 12% υπήρχαν άτομα με συμπτώματα μετά από 12 εβδομάδες».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το θέμα του long-Covid απασχολεί την επιστήμη, πολλές ειδικότητες, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά κενά στις γνώσεις. Φαίνεται από αυτή την καταγραφή στην Αγγλία, ότι άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid με δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο. Και μάλιστα χαρακτηρίζουν ως ένα πάρα πολύ ισχυρό παράγοντα υπέρ του εμβολιασμού το να αποφύγει κανείς το σύνδρομο long-Covid.

«Από το πλήθος των επιστημονικών μελετών που γίνονται καθημερινά σε πολλά επιστημονικά κέντρα, όλο και περισσότερα μυστικά της λοίμωξης από τον κορωνοϊό αποκαλύπτονται, ένα γεγονός που θα βοηθήσει σε μελλοντικό χρόνο, δεν μπορούμε να τον προσδιορίσουμε, να επιτευχθεί αυτή η ειρηνική συνύπαρξη ιού και ανθρώπων που επιθυμούμε», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ