ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Άλκη: «Ταρακούνησε» το πανελλήνιο η τυφλή βία στη Θεσσαλονίκη - Τα στοιχεία της έρευνας

Δολοφονία Άλκη: «Ταρακούνησε» το πανελλήνιο η τυφλή βία στη Θεσσαλονίκη - Τα στοιχεία της έρευνας
Η στυγνή δολοφονική επίθεση έχει σκορπίσει θλίψη για το χαμό ενός 19χρονου INTIME NEWS

Η «ενέδρα θανάτου» στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης με θύμα τον 19χρονο Άλκη, δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης για το γεγονός ότι το νερό στον μύλο της οπαδικής βίας δεν σταματά να τρέχει. Η υπόθεση της στυγνής δολοφονίας που έχει σοκάρει το πανελλήνιο έρχεται μετά από μια σειρά επεισοδίων μεταξύ -οργανωμένων κυρίως- οπαδών, καταδρομικών επιθέσεων σε ποδοσφαιρικούς συνδέσμους και προσυνεννοημένα ραντεβού, ακόμα και εν μέσω πανδημίας.

Ο 19χρονος Άλκης Καμπανός υπέκυψε, τα ξημερώματα της Τρίτης, από βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις -απόρροια των πολλαπλών χτυπημάτων που δέχθηκε- σε συνδυασμό με το μαχαίρωμα στη μηριαία αρτηρία που του προκάλεσε ακατάσχετη αιμορραγία.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη προχωρήσει στη σύλληψη ενός 23χρονου, ο οποίος φέρεται να είναι ο δράστης της ανθρωποκτονίας, ενώ προηγήθηκε έφοδος στα γραφεία συνδέσμου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Για τον συλληφθέντα -ένας από τους πιο σκληρούς χούλιγκανς στη Βόρεια Ελλάδα και σεσημασμένος στις Αρχές- οποίο εκκρεμεί δίκη, καθώς το 2019 είχε συλληφθεί και πάλι για οπαδική συμπλοκή. Σύμφωνα με το MEGA, ο ίδιος είχε επίσης συμμετοχή και στα επεισόδια που είχαν διεξαχθεί ανάμεσα σε χούλιγκαν στο τελικό κυπέλλου στον Βόλο το 2017. Ο 23χρονος είναι αλβανικής καταγωγής και έχει προσωρινή άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία που έχει σε βάρος του η Ελληνική Αστυνομία είναι συντριπτικά, ενώ το πιο ουσιαστικό είναι ότι τον έχει αναγνωρίσει ένας από τους τραυματίες, ο οποίος ήταν μαζί με τον 19χρονο Άλκη, λίγο πριν πέσει νεκρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Open ο 23χρονος συλληφθείς εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός στη διάρκεια της ανάκρισης από τους αστυνομικούς. Ο φερόμενος ως δράστης δεν παραδέχθηκε κάτι από αυτά που κατηγορείται, αντίθετα υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό και ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει καν για ποιο έγκλημα του μιλούν οι αστυνομικοί.

«Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο με έχετε εδώ, δεν καταλαβαίνω για ποιο περιστατικό μου μιλάτε» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί αύριο, Πέμπτη, στον αρμόδιο εισαγγελέα και στη συνέχεια ενώπιον ανακριτή όπου και θα απολογηθεί επίσημα.

Βίντεο ντοκουμέντο της δολοφονίας

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας «βλέπει» σοκαριστικό βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που οι δράστες χτυπούν με μανία τα θύματά τους και εν συνεχεία τρέπονται σε φυγή.

Οι αστυνομικοί έχουν συγκεντρώσει υλικό από κάμερες ασφαλείας, που έχουν καταγράψει τη διαδρομή των αυτοκινήτων, με τα οποία έφτασαν και έφυγαν από το σημείο της δολοφονίας οι δράστες, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες και περιγραφές σημαντικών αυτοπτών μαρτύρων.

Το αυτοκίνητο με το οποίο έφτασε στο σημείο της δολοφονίας ο 23χρονος ανήκει στον ίδιο, ενώ οι Αρχές προχωρούν και στην ταυτοποίηση κι άλλων ατόμων που πήραν μέρος στην δολοφονία.

Επίσης, το πιθανότερο είναι, να κατηγορηθούν πολλά άτομα ως δράστες της δολοφονίας, καθώς σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ήταν βαριές οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που εντόπισε, άρα πολλά και τα άτομα που του επιτέθηκαν.

Οι έρευνες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνεχίζονται και για τη σύλληψη των υπόλοιπων δραστών.

Παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας

Στην υπόθεση δολοφονίας αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας -με ανάρτησή της στο facebook- ότι «επαναφέρει, με τον πιο τραγικό τρόπο, τα ανησυχητικά ερωτήματα ενός, δυστυχώς, διαχρονικού φαινομένου: πώς επιτρέψαμε να μετατραπεί ο χώρος του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα σε πεδίο εκδήλωσης του πιο ακραίου μίσους, των πιο βάναυσων, πρωτόγονων ενστίκτων;»

«Οφείλουμε όλοι να σκεφτούμε και να δράσουμε σήμερα κιόλας, χωρίς καθυστέρηση...» τόνισε.

Πρωτοβουλίες κατά της οπαδικής βίας από τη Σχολή του ΑΠΘ που φοιτούσε ο Άλκης

Την οδύνη για τον άδικο χαμό του Αλκιβιάδη Καμπανού, ενός εκ των νεότερων μελών της εξέφρασε εκ μέρους φοιτητών και καθηγητών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ η Κοσμητεία της.

«Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι για την έξαρση της τυφλής βίας, ειδικότερα στις τάξεις της νεολαίας μας, στην κοινωνία, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή είμαστε αγανακτισμένοι με την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου, με προφανείς τις συνέπειες που αυτή έχει υποδαυλίζοντας τη βία που προαναφέραμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κοσμητείας και εκφράζονται θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του δολοφονηθέντος φοιτητή.

Επισημαίνεται, δε, η ανάγκη για την εξυγίανση του επαγγελματικού αθλητισμού στη χώρα και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποιείται η πρόθεση της Σχολής να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση, διοργανώνοντας τουρνουά ποδοσφαίρου με τίτλο «Goal στη βία», καθώς και επιστημονική ημερίδα για τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές πτυχές του επαγγελματικού αθλητισμού στη χώρα και διεθνώς. Δηλώνεται τέλος η πρόθεση υλοποίησης «Διαδραστικής Ενημερωτικής Εκστρατείας» στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, πρόταση που έχει κατατεθεί από τις 20.12.2021 στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Ο άδικος χαμός του Άλκη, του συναδέλφου μας, του παιδιού μας, ας είναι ο τελευταίος», τονίζεται.

Από την πλευρά του συλλόγου φοιτητών του Τμήματος Οικονομικών, στο οποίο φοιτούσε ο 19χρονος, αναφέρεται πως «ο Άλκης ήταν ένας από μας και στην θέση του θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας μας».

«Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των δραστών και στρέφουμε τον αγώνα μας απέναντι τόσο στην οπαδική βία όσο και στις αιτίες που την γεννούν. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του θύματος», αναφέρουν οι φοιτητές.

Κούγιας: Το ποδόσφαιρο είναι προκάλυψη

Για την υπόθεση της τυφλής οπαδικής επίθεσης που σημειώθηκε στην περιοχή Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη μίλησε, ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των θυμάτων.

«Είναι μία ομάδα η οποία πριν από ένα χρόνο είχε μαχαιρώσει στα ίδια σημεία, η οποία χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο ως προκάλυψη, αφού και εμπόριο ναρκωτικών κάνει και πουλάει προστασία στην περιοχή», είπε ο Αλέξης Κούγιας στον ΑΝΤ1 αναφερόμενος στους δολοφόνους του 19χρονου Άλκη, στη Θεσσαλονίκη.

Ο δικηγόρος που ανέλαβε αφιλοκερδώς την υπόθεση, επεσήμανε ότι, οι δράστες είναι «αλβανικής καταγωγής, με Έλληνες μέσα και υπάρχει μία νοοτροπία ότι, αν μαχαιρώσεις, αν σκοτώσεις επικρατείς. Χρησιμοποιούν την ομάδα και γι' αυτό έχουν επικρατήσει και τους φοβούνται και οι ίδιοι οι οργανωμένοι».

Εξήγησε δε ότι, «η Ασφάλεια αναζητεί και τους υπόλοιπους της ομάδας και θα κατηγορηθούν όλοι για τη δολοφονία του Αλκιβιάδη» και τόνισε πως «υπήρξαν θανατηφόρα χτυπήματα στο κεφάλι κι αυτό δημιουργεί κι άλλους φυσικούς αυτουργούς».

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την σύλληψη του 23χρονου

Οι άμεσες προανακριτικές ενέργειες αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οδήγησαν στη σύλληψη ατόμου που εμπλέκεται σε υπόθεση ανθρωποκτονίας 19χρονου στην περιοχή Χαριλάου (σχετ. το από 01-02-2022 Δ.Τ. της Υπηρεσίας μας).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 23χρονο αλλοδαπό, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη έπειτα από ενδελεχείς έρευνες και επιστάμενες αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκε νομότυπη έρευνα σε Σύνδεσμο Φιλάθλων αθλητικής ομάδας στο κέντρο της πόλης, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • Αναδιπλούμενοι σουγιάδες,
  • Κράνη,
  • Βεγγαλικά χειρός,
  • Κροτίδες,
  • Διάφορα εργαλεία (φτυάρια, σφυριά, δικράνια κ.α.),
  • Μεταλλικοί σωλήνες,
  • Ξύλινα ρόπαλα

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ η αστυνομική έρευνα – προανάκριση συνεχίζεται.

Επικοινωνία Θεοδωρικάκου με τον πρωθυπουργό - Συλλυπητήρια στην οικογένειά του

Λίγο νωρίτερα, την είδηση της σύλληψης έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η ανάρτηση του υπουργού:

Επικοινώνησα με τον Πρωθυπουργό για να τον ενημερώσω ότι πριν από λίγο συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελληνική Αστυνομία και σε αυτή την περίπτωση πράττει το καθήκον της. Θέλω να εκφράσω με όλη μου την ψυχή τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Άλκη, που τόσο άδικα και πρόωρα έφυγε από τη ζωή. Ξέρω ότι αυτό δεν απαλύνει τον πόνο των αγαπημένων του προσώπων. Τουλάχιστον, θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 19χρονου που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή.

Επίσκεψη Καλαφάτη στους τραυματίες

Τους δύο νεαρούς, φιλάθλους του Άρη, που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, τραυματισμένοι μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο Άλκη, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης ενημερώθηκε, αρχικά, για την κατάσταση της υγείας τους και συνομίλησε μαζί τους. Οι δύο νεαροί περιέγραψαν τις φρικτές στιγμές που έζησαν, κατά την επίθεση που δέχτηκαν και ο υφυπουργός τούς ενημέρωσε για τη σύλληψη που πραγματοποιήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους νοσηλευόμενους, που φέρει τραύματα στο κεφάλι από ρόπαλο, θα υποβληθεί σε νέα αξονική τομογραφία. Η κατάσταση και των δύο τραυματιών, δεν εμπνέει ανησυχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ