ΕΛΛΑΔΑ

«Όμικρον» το 88% των νέων εισαγωγών στο ΕΣΥ - Τον Απρίλιο το εμβόλιο της Sanofi στη χώρα

«Όμικρον» το 88% των νέων εισαγωγών στο ΕΣΥ - Τον Απρίλιο το εμβόλιο της Sanofi στη χώρα
INTIME NEWS/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για τους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας και την κατάσταση στο ΕΣΥ ενημέρωσαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Εξακολουθούμε να έχουμε υψηλό αριθμό θανάτων» σημείωσε αρχικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, λέγοντας πως η πανδημία δεν είναι ελεγχόμενη καθώς οι δείκτες εξακολουθούν να είναι ψηλά.

«Θα έχουμε 168.000 εμβόλια τον Φλεβάρη και μέχρι μέσα Μαρτίου θα έχουμε 474.000», είπε, σημειώνοντας πως τον Απρίλιο θα έρθει και το εμβόλιο της Sanofi στη χώρα

Σχετικά με τα αντιικά φάρμακα, ανέφερε πως έχουν εγκριθεί πάνω από 300 αιτήσεις, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθουν κι άλλα φάρμακα και νέες θεραπείες.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι μειώνεται σταθερά ο αριθμός των νέων εισαγωγών παρόλο που η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να απασχολεί. Όπως σημείωσε, το 88% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι με τη μετάλλαξη Όμικρον, τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 140.000.

«Στα νοσοκομεία μας, καθώς τα περιστατικά με μετάλλαξη Δέλτα σταδιακά αντικαθίστανται με εκείνα της παραλλαγής Όμικρον, παρατηρούμε μια ήπια αποκλιμάκωση με παράλληλα σταδιακή αύξηση της ηλικίας των συνανθρώπων μας που νοσηλεύονται τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Διαφαίνεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το ΕΣΥ θα αποσυμφορηθεί και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας θα βελτιωθούν», τόνισε η καθηγήτρια.

Επικαλούμενη έρευνα της Βοστόνης για τις επιπτώσεις της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον με δεδομένα κυρίως από τη Νότια Αφρική ανέφερε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι «σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, σήμερα με την Όμικρον βλέπουμε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με προηγούμενη ανοσία -είτε λόγω φυσικής νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού- να κολλάνε».

«Όμως, όπως πολλές φορές έχει τονιστεί, ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα ο πλήρης εμβολιασμός με τρεις δόσεις προσφέρει προστασία και έναντι της Όμικρον για σοβαρή νόσο και ανάγκη για νοσηλεία» υπογράμμισε.

«Πιθανότατα σχετίζεται λιγότερο από όσο αρχικά νομίζαμε ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο. Μάλιστα, σύμφωνα με δεδομένο από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότιο Αφρική, όπου όταν οι επιστήμονες συνέκριναν τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί η Όμικρον σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δέλτα σε άτομα που δεν είχαν ξανασυνατήσει στη ζωή τους τον ιό, φάνηκε ότι η Όμικρον είναι κατά μόλις 25% ηπιότερη», είπε.

Οι ιοί μεταλλάσσονται κυρίως για να γίνονται πιο μεταδοτικοί και λιγότερο για να γίνουν περισσότερο παθογόνοι. Έτσι, όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, θα πρέπει να προβληματιστούμε στη χώρα μας που περίπου 300.000 πολίτες υψηλού κινδύνου ηλικίας άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Αυτοί εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι και να κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά ή και να χαθούν» προειδοποίησε.

«Μόλις σήμερα δημοσιεύθηκε με τη μορφή του preprint η νέα μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα, όπου σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων από τη χώρα μας μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, δηλαδή στη προ-Όμικρον περίοδο, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα απέτρεψε περίπου 20.000 θανάτους λόγω κορωνοϊού. Η προστασία με την τρίτη δόση αγγίζει το 100%» επεσήμανε.

«Το μήνυμα λοιπόν είναι ένα, απλό και μονότονο: ο πλήρης εμβολιασμός με τις τρεις δόσεις είναι μονόδρομος κι ας μην ξεγελιόμαστε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα και βαδίζουμε σε μία περίοδο όπου σιγά σιγά ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε κοινό κρυολόγημα, όταν η Όμικρον προσβάλλει ανεμβολίαστους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο» κατέληξε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πάνω από το 70% των θανάτων «αφορά ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 70 ετών» είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Και δυστυχώς για αρκετό καιρό, δεν προβλέπεται η μείωση της θνητότητας, όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε άλλες χώρες» συμπλήρωσε.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ