ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Άλκη: Αλλάζει στάση ο 23χρονος κατηγορούμενος - Στο επίκεντρο των ερευνών 20χρονος

Δολοφονία Άλκη: Αλλάζει στάση ο 23χρονος κατηγορούμενος - Στο επίκεντρο των ερευνών 20χρονος
Οι Αρχές εκτιμούν ότι ίσως τις επόμενες ημέρες ο 23χρονος κατηγορούμενος ομολογήσει ΙΝΤΙΜΕ

Μεταβολή παρατηρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχική σκληρή στάση που τηρούσε ο 23χρονος κατηγορούμενος για τη στυγνή δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων εμπλεκόμενων, ενώ στο «στόχαστρο» των Αρχών έχουν μπει οι σύνδεσμοι χούλιγκανς.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν αστυνομικοί στο Open ο συλληφθείς τις πρώτες ώρες διατηρούσε σκληρή στάση απέναντι στις Αρχές και «δεν του έπαιρναν κουβέντα». Ωστόσο, η σκληρή του στάση άλλαξε δραματικά και αρχίζει να «σπάει» σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ενώ φαίνεται και να παραδέχθηκε πως βρισκόταν στο σημείο της δολοφονίας. Μάλιστα, οι Αρχές εκτιμούν ότι το «σπάσιμό» του αυτό ίσως τις επόμενες ημέρες οδηγήσει ακόμα και σε ομολογία. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα θα οδηγηθεί στον ανακριτή.

Την ίδια ώρα, αναμένονται οι καταθέσεις των φίλων του 19χρονου, που ήταν μαζί του όταν σημειώθηκε η δολοφονική επίθεση και τραυματίστηκαν και οι ίδιοι. Υπενθυμίζεται πως ο ένας εκ των δύο έχει αναγνωρίσει τον 23χρονο συλληφθέντα. Τα ερωτήματα που αναμένεται να θέσουν οι αστυνομικού στους δύο, είναι τα εξής:

  • Πώς λειτούργησαν οι δολοφόνοι;
  • Υπήρχαν ρόλοι;
  • Υπήρχε κάποιος που έδινε εντολές και οι υπόλοιποι τις ακολουθούσαν;

Οι παραπάνω ερωτήσεις θα γίνουν καθώς η αστυνομία θέλει να διαπιστώσει εάν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση και οι δράστες λειτούργησαν υπό αυτή την «ομπρέλα» στη δολοφονία του 19χρονου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πίσω από τις καταδρομικές επιθέσεις και τη δολοφονία του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σκληρή συμμορία αποτελούμενη από περίπου 15 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι από το βίντεο - ντοκουμέντο που έχει δει το φως της δημοσιότητας προκύπτει πως στο σημείο της δολοφονίας βρίσκονταν δύο αυτοκίνητα και αρκετά άτομα, ενώ οι έρευνες κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν και άλλα οχήματα, καθώς και περισσότεροι εμπλεκόμενοι -πιθανότατα με συντονισμένες κινήσεις και σχέδιο.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι αστυνομικοί αξιολογούν στοιχεία από οπτικό υλικό και κρίσιμες μαρτυρίες, ενώ στα εγκληματολογικά εργαστήρια συνεχίζεται η εξέταση για αποτυπώματα και DNA σε μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος.

Συνολικά 6 άτομα από το στενό περιβάλλον του 23χρονου που συνελήφθη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη αναζητούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, για την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη. Οι δράστες φέρεται ότι είχαν χαρτογραφήσει καλά την περιοχή όπου βρίσκονταν το θύμα και η παρέα του, δίπλα από το γήπεδο του Άρη στου Χαριλάου. Γνώριζαν τους δρόμους διαφυγής, πότε θα χωριστούν τα δύο οχήματα που χρησιμοποίησαν αλλά και την επικινδυνότητα του σημείου, λόγω της παρουσίας αντίπαλων οπαδών σε μαγαζιά της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, όταν δρουν περισσότερα πρόσωπα, έβαλε στο «κάδρο» την Παρασκευή και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με σχετική εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού ζήτησε εξονυχιστικούς και συστηματικούς ελέγχους σε «λέσχες φιλάθλων», σε συνδέσμους, εντευκτήρια κλπ, προκειμένου να διακριβωθεί η νομιμότητα της λειτουργίας τους, καθώς και η διερεύνηση τέλεσης εγκλημάτων που διώκονται αυτεπάγγελτα.

Ο 20χρονος ύποπτος που διέφυγε στην Αλβανία

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας είδαν το Σάββατο πληροφορίες σχετικά με έναν 20χρονο αλβανικής καταγωγής που πέρασε τα ελληνοαλβανικά σύνορα την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο 20χρονος θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη. Κατά τις ίδιες πηγές, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν το μεσημέρι της Παρασκευής για την υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη, ωστόσο όταν τον αναζήτησαν, διαπίστωσαν ότι το προηγούμενο βράδυ ταξίδεψε για την Αλβανία.

Ο 20χρονος είναι στενός φίλος του 23χρονου που έχει συλληφθεί και κρατείται στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τη δολοφονία του Άλκη, ενώ οι δυο τους φέρεται να ανήκουν στον ίδιο σύνδεσμο οπαδών. Τον Μάρτιο του 2019 είχαν επιτεθεί από κοινού σε δύο οπαδούς του Άρη, στο ίδιο σημείο που δολοφονήθηκε ο Άλκης. Τότε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους τον είχε ταυτοποιήσει ως δράστη για την επίθεση και σχημάτισε σε βάρος του δικογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, οι αρχές έχουν στην διάθεση τους βιντεοληπτικό υλικό στο οποίο απεικονίζεται ο συγκεκριμένος 20χρονος να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημείο της δολοφονίας του Άλκη, καθώς επίσης και βίντεο στο οποίο εμφανίζεται κοντά στον σύνδεσμο που πήγαν, μετά τον φόνο, ο 23χρονος και οι συνεργοί της δολοφονίας οι οποίοι και αναζητούνται.

Ο 20χρονος είναι σκληροπυρηνικός οπαδός ομάδας της Θεσσαλονίκης, ενώ γίνεται λόγος ότι ανήκει σε ομάδα Αλβανών εθνικιστών.

Ερωτώμενος αν έχουν βάσει οι πληροφορίες που διακινούνται για το αν υπήρξε διαφυγή ενός εκ των δραστών στο εξωτερικό, ο Λ. Οικονόμου δήλωσε: «Το θέμα είναι σε πλήρη εξέλιξη, διέπεται από το πλαίσιο της μυστικότητας και εκ της θέσεώς μου δεν θα μπορούσα να αναφερθώ. Μπορώ όμως να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι η ΕΛ.ΑΣ. κινήθηκε γρήγορα και συντεταγμένα συνεχίζει με τον ίδιο εντατικό ρυθμό και για τη σύλληψη των υπολοίπων που πήραν μέρος στη συμπλοκή. Αν κάποιος διέφυγε υπάρχουν συγκεκριμένες δικονομικές διαδικασίες για την κίνηση όλων εκείνων των διαδικασιών για να λογοδοτήσει ο κάθε δράστης στη δικαιοσύνη».

Όπως έχει γίνει γνωστό, για τον 20χρονο θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Η καταγγελία Κούγια και οι διαψεύσεις

Νέα διάσταση στις έρευνες που πραγματοποιούνται για την εξιχνίαση της σοκαριστικής δολοφονίας του 19χρονου Άλκη, έδωσε το πρωί του Σαββάτου ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος, Αλέξης Κούγιας.

Ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε: «Εμένα χθες μου ήρθε μια είδηση που με έχει συγκλονίσει. Μου έστειλαν μια φωτογραφία και σοκαρίστηκα. Είδα για πρώτη φορά τον φερόμενο ως δολοφόνο του Άλκη. Δίπλα του είναι ο γιος μιας ανώτερης αξιωματικού του Τμήματος Αθλητικής Βίας της Θεσσαλονίκης. Θα την θέσω υπόψη του ανακριτή τη φωτογραφία αυτή».

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης αυτού του τραγικού εγκλήματος ή οποιουδήποτε άλλου» τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του συνηγόρου της οικογενείας του 19χρονου, Αλέξη Κούγια, ότι ενδέχεται να υπάρξει απόπειρα συγκάλυψης και ανέφερε πως πρέπει ο κ. Κούγιας να εξηγήσει τι υπονοεί.

Την ίδια ώρα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης διαψεύδει τον Αλέξη Κούγια, αναφέροντας ότι δεν έχει υπηρετήσει γυναίκα αξιωματικός στο Τμήμα Αθλητικής Βίας εδώ και τρία χρόνια.

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν σε αστυνομικό που υπηρετεί σε θέση ευθύνης στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, ανακοινώνεται ότι κατά τα τελευταία τρία τουλάχιστον έτη δεν υπηρετούσε, ούτε και υπηρετεί γυναίκα αξιωματικός στη συγκεκριμένη υπηρεσία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται πως «για την ανθρωποκτονία του 19χρονου, οι έρευνες συνεχίζονται και για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Σε «κλοιό» οι σύνδεσμοι οπαδών

Στη σκιά όλων αυτών των εξελίξεων και καταγγελιών, υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα για την υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη μπαίνει και η ΕΥΠ.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία σε ένα μπαράζ αστυνομικών εφόδων έχει κάνει «φύλλο και φτερό» συνδέσμους οπαδών ομάδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από όπου βγήκαν στο φως έβγαλαν στο φως, μαχαίρι, τσεκούρια και άλλα παρόμοια εργαλεία που μπορούν να μετατραπούν σε φονικά όπλα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι «οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων είναι συνεχείς» και ότι «οι παράνομοι θα κλείνουν».

«Είναι δεδομένη η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων να είναι συνεχείς», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 την Παρασκευή ο κ. Θεοδωρικάκος και συνέχισε:

«Όσοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους σε όλη τη χώρα. Πολιτεία και αθλητικοί παράγοντες οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπει τέλος στο χουλιγκανισμό μέσα και έξω από τα γήπεδα. Είναι ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς».

Διαβάστε επίσης:

Οπαδική βία - Θεοδωρικάκος: Κλείνουν οι παράνομοι σύνδεσμοι - Η ευθύνη για τις λέσχες στις ομάδες

Οπαδική βία - Λ.Οικονόμου: Απόφαση της κυβέρνησης για γενναία μέτρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ