ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος τριών κοριτσιών: «Δεν συνδέεται με την κυρίως ασθένεια» - Τι ψάχνει το Ανθρωποκτονιών

Θάνατος τριών κοριτσιών: «Δεν συνδέεται με την κυρίως ασθένεια» - Τι ψάχνει το Ανθρωποκτονιών
Τα τρία άτυχα κορίτσια που πέθαναν από άγνωστη αιτία patrisnews.gr

Στραμμένες στην υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα είναι οι έρευνες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, καθώς επικρατεί μυστήριο για τα αίτια, για τα οποία δεν μπόρεσαν να δώσουν απαντήσεις ούτε οι γιατροί ούτε οι ιατροδικαστές.

Η Εισαγγελία της Πάτρας διαβίβασε τον φάκελο με την προκαταρκτική στην Ασφάλεια Αττικής προκειμένου να διευκρινιστεί εάν οι θάνατοι των μικρών παιδιών οφείλονται σε παθολογικά αίτια ή εάν συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης.

Το Ανθρωποκτονιών ανέλαβε να ερευνήσει τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των τριών παιδιών.

Ήδη, κλιμάκιο βρίσκεται στην Πάτρα για να συγκεντρώσει και να μελετήσει τα στοιχεία, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να καταθέσουν και οι γονείς, οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι για την έρευνα.

Ιατροδικαστής: Πλήρης νεκροτομή στην 9χρονη μπορεί να δώσει απαντήσεις

Για την υπόθεση του θανάτου τριών παιδιών μίλησε και ο έμπειρος ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι οι συνάδελφοί του χαρακτήρισαν «αιφνίδιο» το θάνατο, δηλαδή δεν μπορούν να τον συνδέσουν με την κυρίως ασθένεια. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι εάν είχαν κοινό καρδιολογικό πρόβλημα και τα τρία παιδιά, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ακούγεται ότι είχαν διαφορετικά καρδιολογικά προβλήματα.

Ο κ. Λέων πρόσθεσε ότι θα έπρεπε ήδη να έχει διερευνηθεί στην υπόθεση εάν υπάρχει κοινό γενετικό υπόβαθρο « αλλά έστω στον τρίτο θάνατο, ένα από τα ενδεχόμενα που πρέπει να ερευνήσουμε είναι εάν υπάρχει κάποια συγγενής ανωμαλία, όπως λέμε, κοινή για όλα τα παιδιά».

Ο έμπειρος ιατροδικαστής, είπε ότι το ερώτημα αυτό μπορεί να απαντηθεί, αν και δεν είναι εύκολο, με μια πλήρη νεκροτομή στο 9χρονο κορίτσι, ιστολογικές, τοξικολογικές και γενετικές εξετάσεις.

«Όταν έχουμε παιδιά νοσηλευόμενα, δηλαδή δεν κατέληξαν αιφνιδίως στο σπίτι τους, έχουν κάποιες ασθένειες, νοσηλεύονται και απ’ ότι φαίνεται καταλήγουν από έναν λόγο, μάλλον άσχετο με την ασθένεια την οποία προείχαν, άρα σημαίνει ότι όντως χρειάζεται διερεύνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Για να ανατέθηκε στο Ανθρωποκτονιών υπάρχουν κενά»

Με τη σειρά του ο Δημοσθένης Πάκος, πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Αθήνας εξήγησε ότι η ανάθεση της υπόθεσης στο Ανθρωποκτονιών δείχνει ότι υπάρχουν κάποια κενά.

Καθώς η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης ζήτησε από όλους να είναι πολύ προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους και να περιμένουν κάποιες εβδομάδες να διεκπεραιώσουν τη δουλειά τους οι συνάδελφοί του.

Πρόσθεσε ότι οι συνάδελφοί του καλούνται να ψάχνουν εάν υπάρχουν κενά, παραλείψεις, οποιαδήποτε λάθος ενέργεια.

Τι συνέβη με την Τζωρτζίνα

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Αθηνών, Σωτήρη Μπουζιάνη, που διενήργησε τη νεκροψία – νεκροτομή της 9χρονης, δεν έχει προσδιοριστεί ο λόγος της καρδιακής ανακοπής της μικρής Τζωρτζίνας.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτό το παιδί έφυγε τόσο ξαφνικά. Κανείς μας δεν μπορεί να το πιστέψει. Υπήρχε απινιδωτής, στην Πάτρα το είχαν «ασφαλίσει», τι να πω, περιμένω με αγωνία να δω τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις» ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο Σωτήρης Μπουζιάνης.

Σύμφωνα με την έκθεσή του, ο θάνατος του παιδιού είναι «απροσδιόριστος» και πιθανόν η αιτία να φανεί μέσω των εξειδικευμένων εξετάσεων στα όργανα της μικρής. Ακόμη και στην περίπτωση που η ιστολογική εξέταση βγει «καθαρή», οι επιστήμονες είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση.

Η 9χρονη Τζωρτζίνα είχε παρουσιάσει καρδιακό πρόβλημα την άνοιξη του 2021. Μέχρι τον Ιούλιο παρέμενε νοσηλευόμενη στην ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου. Τον Απρίλιο του 2021, οι γιατροί της Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, με επικεφαλής τον Ανδρέα Ηλιάδη στο ΠΓΝΠ, είχαν δώσει μια τεράστια μάχη για να κρατήσουν στη ζωή την τρίτη κόρη της οικογένειας που θρηνούσε δύο παιδιά τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Τζωρτζίνα νοσηλεύθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, μπήκε στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, ενώ πριν λίγες εβδομάδες μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας για νευρολογικό έλεγχο λόγω της εγκεφαλίτιδας που είχε πάθει. Όπως έγραψε η «Πελοπόννησος», ακόμη και ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στη μικρή, δεν είχε δείξει ενδείξεις καρδιακής αρρυθμίας ή φθίνουσας κατάστασης της καρδιάς της. Έτσι αποφασίσθηκε να εξετασθεί σε βάθος ο συγκεκριμένος θάνατος, όπως και αυτός των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας.

Τι συνέβη με την Ίριδα

Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα είχε κάνει την νεκροψία στο δεύτερο παιδί, την Ίριδα. Το οποίο έπασχε από ένα σπάνιο καρδιακό νόσημα και μάλιστα εκ γενετής. Είχε βλεφοκόμβο. Η λεγόμενη αγενεσία φλεβοκόμβου έχει να κάνει με τον εκφυλισμό των κυττάρων που αποτελούν τον λεγόμενο φυσικό βηματοδότη της καρδιάς (φλεβοκόμβο). Κάτι που συμβαίνει με την πάροδο της ηλικίας και ο οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην λειτουργία της παραγωγής καρδιακών ερεθισμάτων στην συχνότητα που πρέπει.

Το γεγονός του πρόωρου θανάτου της μικρής με αιτία την συγκεκριμένη νόσο επίσης προβληματίζει.

Τι συνέβη με την Μαλένα

«Τον Μάρτιο του 2019, η κόρη μας διαγνώσθηκε με λεμφαδενίτιδα τραχήλου δεξιάς γνάθου. Η παιδίατρος μας παρέπεμψε για περαιτέρω έλεγχο, γιατί υποψιαζόταν λευχαιμία. Στην Αθήνα μας ανακοίνωσαν ότι το παιδί έχει λευχαιμία και έπρεπε να νοσηλευτεί σε ογκολογική κλινική» είχε δηλώσει ο πατέρας της Μαλένας, στο Mega.

«Την 8η ημέρα έγινε η χημειοθεραπεία. Το παιδί της όλες αυτές τις μέρες της νοσηλείας, είχε μια άψογη εικόνα. Έπαιζε στον παιδότοπο, πήγαινε σχολείο μέσα στην κλινική, έκανε όλες τις δραστηριότητες με τους εθελοντές και προς απορία όλων, ήταν το μοναδικό παιδί που έτρωγε και έπαιζε με τέτοια διάθεση», συμπλήρωσε.

«Την 9η ημέρα πάλι ξύπνησε και όλα ήταν φυσιολογική. Μας έλεγαν ότι η θεραπεία της θα είχε 99,99% αποτέλεσμα και η νόσος δε θα εμφανιζόταν ποτέ ξανά. Στις 15:30 το μεσημέρι αποχώρησα για λίγο από το ίδρυμα και παρέμεινε δίπλα της η μητέρα της. Περίπου στις 16:40 με κάλεσε η σύζυγός μου έντρομη και με ενημέρωσε ότι το παιδί δεν ήταν καλά. Αμέσως ξεκίνησα για το νοσοκομείο και έφθασα σε 14 λεπτά», φανέρωσε.

«Εκείνο το μεσημέρι, έφυγε ο σύζυγός μου κι έμεινα εγώ δίπλα της και κοιμήθηκα μαζί της. Μετά από μια ώρα ξυπνήσαμε με την μικρούλα γιατί μπήκε στο δωμάτιο η νοσηλεύτρια και της έδωσε ένα φάρμακο για το στομάχι της. Μετά από 10 λεπτά, στις 16:40 το παιδί τινάχτηκε, έβγαλε ένα βρόγχο και έμεινε με τα μάτια της μισάνοιχτα. Της μίλησα, της φώναξα: ''Μαλένα, Μαλένα'', πήρα από τα χεράκια της τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών. Το παιδί είχε γυρίσει σε πλάγια θέση, είχε ξαναπάρει το πανάκι της στα χέρια της και τα χείλη της ήταν μπλε. Η γιατρός κοιτούσε την Μαλένα με απορία και αδράνεια, με αποτέλεσμα να της πιάσω το μπράτσο και να της πω: ''Τι θα κάνεις; Θα ενεργοποιηθείς; Το παιδί πεθαίνει, δεν το βλέπεις;'' Δεν έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ, ούτε ανάνηψη. Κάλεσαν την ΜΕΘ του Αγλαΐα Κυριακού για να πάρουν οδηγίες», αποκάλυψε η μητέρα.

Οι γιατροί δεν κατάφεραν να επαναφέρουν τη μικρή Μαλενά και ο θάνατός της,

σύμφωνα με τους γιατρούς, οφειλόταν σε ανακοπή καρδιάς με αδιευκρίνιστα αίτια. Ωστόσο, μετά από τρεις μήνες, η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, με τους γονείς να κάνουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου θεωρώντας ότι δεν πήραν ικανοποιητικές απαντήσεις για τα αίτια θανάτου της Μαλένας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ