ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος τριών κοριτσιών: Τι συνέβη το τελευταίο 24ωρο της ζωής της Ίριδας

Θάνατος τριών κοριτσιών: Τι συνέβη το τελευταίο 24ωρο της ζωής της Ίριδας
Η θεία μπήκε στο δωμάτιο να ξυπνήσει το μωρό αλλά ήταν αργά... Η Ίριδα είχε πεθάνει σε ηλικία μόλις 6 μηνών

Άλυτο παραμένει το μυστήριο για τον θάνατο των τριών κοριτσιών της οικογένειας στην Πάτρα, ενώ την ίδια στιγμή έρχονται στο φως πληροφορίες από την τελευταία νύχτα της σύντομης ζωής της μικρής Ίριδας, που άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 6 μηνών.

Το τελευταίο εκείνο 24ωρο της ζωής του βρέφους, μέσα στο σπίτι ήταν η μητέρα του και η αδερφή της. Ο πατέρας δεν ήταν μαζί τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι δύο γυναίκες ήταν μαζί και φρόντιζαν τη μικρή Ίριδα.

Τη μέρα που πέθανε το μωρό, όπως μεταδίδει το Mega, η Ίριδα ξύπνησε στις 17.30 το απόγευμα και αφού το τάισε η μαμά του βρεφική κρέμα, έκατσαν μαζί με τη θεία του, στον καναπέ. Το μωρό δεν γκρίνιαζε, δεν έδειχνε να το απασχολεί κάτι και ήταν ευδιάθετο.

Λίγο αργότερα, πριν νυχτώσει, η μητέρα και η θεία το έκαναν μπάνιο. Στη συνέχεια της έδωσαν γάλα και αμέσως μετά η μητέρα το έβαλε στην κούνια για να κοιμηθεί. Το μωρό κοιμόταν συνήθως με πιπίλα, μια μικρή πετσέτα στο χέρι του και μια κουβέρτα fleece.

Η μικρή Ίριδα πέφτει για ύπνο και ξύπνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 02.30. Η μαμά του, πήγε από πάνω του, του έβαλε την πιπίλα, το σκέπασε και το μωρό ξανακοιμήθηκε.

Η μικρή Ίριδα νεκρή στην κούνια της

Η επόμενη μέρα είναι αυτή που αποκαλύπτεται η τραγωδία. Η ώρα έχει πάει 11.30 το πρωί και το κοριτσάκι δεν έχει ξυπνήσει. Η μητέρα λέει στην αδερφή της να μπει στο δωμάτιο και να την σηκώσει για να ετοιμαστούν και όλοι μαζί να πάνε βόλτα. Είναι τα δευτερόλεπτα που οι δύο γυναίκες δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ.

Η θεία μπαίνει στο δωμάτιο και μόλις πλησιάζει την κούνια παγώνει. Το μωρό είναι νεκρό.

Το παιδί ήταν ξεσκέπαστο, στην κορυφή της κούνιας, με το σωματάκι του, να είναι σχεδόν κάθετο στο στρώμα. Η θεία έπιασε το χέρι και διαπίστωσε πως ήταν παγωμένο. Ενστικτωδώς έπιασε το στήθος του και κατάλαβε ότι δεν ανασαίνει.

Η θεία σε κατάσταση σοκ φωνάζει την αδερφή της για βοήθεια. Τη μητέρα της μικρής Ίριδας που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην κουζίνα, ανυποψίαστη για την τραγωδία, καθώς πίστευε ότι το μικρό παιδί τους της, με ένα μικρό διάλειμμα, κοιμόταν από το προηγούμενο βράδυ.

Τρέχοντας η θεία, πήγε στην κουζίνα και φώναξε τη μητέρα του μωρού για βοήθεια. Η θεία άρχισε ΚΑΡΠΑ και τεχνητή αναπνοή και ζήτησε από την μητέρα να πάει για να την βοηθήσει και να καλέσουν ασθενοφόρο.

Οι μαλάξεις συνεχίζονται αλλά η Ίριδα δεν επανέρχεται. Το ασθενοφόρο φτάνει στο σπίτι ταχύτατα αλλά η μάχη για το παιδί έχει ήδη χαθεί…

Το ασθενοφόρο έφτασε σχεδόν αμέσως, σε περίπου 5 λεπτά. Στο μεταξύ η μητέρα και η θεία συνέχιζαν τις μαλάξεις στο νεογέννητο κοριτσάκι, χωρίς όμως αυτό να επανέρχεται. Στο Καραμανδάνειο που μεταφέρθηκε, οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Για το συμβάν ενημερώνεται γρήγορα και ο πατέρας. Μόλις ένα χρόνο μετά τον θάνατο του πρώτου του παιδιού, καλείται να διαχειριστεί ένα νέο τραγικό χτύπημα.

Χωρίς και πάλι να γνωρίζει την αιτία θανάτου, όπως συνέβη και με τη Μαλένα το 2019 όταν σε συνέντευξή του, εμφανιζόταν συντριμμένος.

Στην περίπτωση της Ίριδας όμως ο θάνατος διαπιστώνεται εντελώς αναπάντεχα μέσα στο σπίτι. Το παιδί δεν έχει πεθάνει μέσα σε νοσοκομείο.

Τόσο η μητέρα, όσο και η θεία δεν καταλόγισαν κάπου την ευθύνη και δεν μπορούσαν να φανταστούν το λόγο που πέθανε το μωρό. Και οι δύο απέκλεισαν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Στη χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους, οι γονείς τονίζουν πως η αιτία θανάτου της Ίριδας ήταν η αιφνίδια ανακοπή καρδιάς, χωρίς να προσδιορίζονται τα αίτια.

Τι συνέβη με την Ίριδα

Η μικρή Ίριδα, έφυγε από τη ζωή το 2021 σε ηλικία 6 μηνών και ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας.

Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα είχε κάνει την νεκροψία στην Ίριδα που έπασχε από ένα σπάνιο καρδιακό νόσημα και μάλιστα εκ γενετής. Είχε βλεφοκόμβο. Η λεγόμενη αγενεσία φλεβοκόμβου έχει να κάνει με τον εκφυλισμό των κυττάρων που αποτελούν τον λεγόμενο φυσικό βηματοδότη της καρδιάς (φλεβοκόμβο). Κάτι που συμβαίνει με την πάροδο της ηλικίας και ο οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην λειτουργία της παραγωγής καρδιακών ερεθισμάτων στην συχνότητα που πρέπει.

Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι γιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

Πριν από τον θάνατο της Ίριδας, η οικογένεια είχε χάσει την 3,5 χρονών Μαλένα, ενώ πρόσφατα χάθηκε και η 9χρονη Τζωρτζίνα.

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία κορίτσια πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια. Και τα τρία υπέστησαν αιφνίδιο θάνατο, που οι γιατροί και ιατροδικαστές δεν μπορούν να εξηγήσουν, ενώ τα δύο στα τρία παρακολουθούνταν από γιατρούς λόγω προβλημάτων υγείας, ωστόσο την ώρα του αιφνίδιου θανάτου δεν υπήρχε γιατρός.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ