ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αλλαγές στη χορήγηση τρίτης δόσης για όσους νόσησαν - Τι θα ισχύει με τα πιστοποιητικά

Κορωνοϊός: Αλλαγές στη χορήγηση τρίτης δόσης για όσους νόσησαν - Τι θα ισχύει με τα πιστοποιητικά
Πότε μπορούν να εμβολιαστούν με τρίτη δόση ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέες συστάσεις έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το χρόνο που μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου όσοι νόσησαν στο μεσοδιάστημα από κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Επιτροπή, ασθενείς που νόσησαν μπορούν να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, ακόμη και ένα μήνα μετά και να λάβουν άμεσα πιστοποιητικό νόσησης.

Παράλληλα, η Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να συζητήσει σήμερα Τρίτη 15 Φεβρουαρίου το θέμα της έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης για άτομα που νόσησαν για δεύτερη φορά, καθώς αυτοί μέχρι σήμερα, δεν μπορούσαν να εκδώσουν νέο πιστοποιητικό νόσησης.

Όπως εξάλλου δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά νόσησης, όσων νόσησαν δεύτερη φορά.

Σε ό,τι αφορά την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσο καιρό θα διαρκεί η νόσηση των εμβολιασθέντων πολιτών, αυτή, όπως διευκρίνισε τον περασμένο μήνα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, θα αναστέλλεται θεσμικά, χωρίς ωστόσο το πιστοποιητικό τους να εμφανίζεται αυτόματα άκυρο σε περίπτωση ενδεχόμενου ελέγχου καθώς δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

«Είναι αυτονόητο ότι για αυτόν που νοσεί για τις ημέρες της νόσησης ή της ανάρρωσής του δεν ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Διακόπτεται η ισχύς του και επανέρχεται εκ νέου μετά την παρέλευση των ημερών της νόσησής του, δηλαδή μετά από 10, 8, 5 ή 14 ημέρες».

Να σημειωθεί ότι από 1η Φεβρουαρίου 2022 θεωρούνται ανεμβολίαστοι στους 7 μήνες όσοι δεν κάνουν τρίτη δόση.

«Από την 1η Φεβρουαρίου οι εμβολιασμένοι όλων των ηλικιών θα πρέπει να έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση. Έχει ληφθεί μια απόφαση ότι όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μετά το 7μηνο, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, διευκρινίζοντας ότι το «πιστοποιητικό θα ισχύει μεν, γιατί είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει 9 μήνες, αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγώς για εμβολιασμένους».

Τι ισχύει για το πιστοποιητικό νόσησης

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα άλλαξε ο τρόπος έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης. Συγκεκριμένα:

  • όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης
  • όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν θετικό μοριακό έλεγχο (PCR τεστ) για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης

Διαβάστε αναλυτικά εδώ τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση

Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται πως «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.

Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ