ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δεκτή η εισήγηση των ειδικών για διασκέδαση, εκδρομές και γήπεδα - Τι ισχύει από τις 19/2

Κορωνοϊός: Δεκτή η εισήγηση των ειδικών για διασκέδαση, εκδρομές και γήπεδα - Τι ισχύει από τις 19/2
Δήλωση για τις εισηγήσεις της Επιτροπής έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Pixabay (Φωτογραφία αρχείου)

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με δήλωσή του το απόγευμα της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη «χαλάρωση» των μέτρων στη διασκέδαση, την επαναφορά των σχολικών εκδρομών αλλά και την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50%. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου.

Η πλήρης δήλωση του υπουργού Υγείας

«Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%. Σε αυριανή της συνεδρίαση η επιτροπή θα εξετάσει επιμέρους αιτήματα. Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19.02.22».

Αναλυτικά η εισήγηση των ειδικών για τη χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση, εκδρομές και γήπεδα

Νωρίτερα, είχε «κλειδώσει» η απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη «χαλάρωση» των μέτρων στη διασκέδαση και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την άρση της απαγόρευσης για τους όρθιους πελάτες.

Παράλληλα, οι ειδικοί αποφάσισαν την αύξηση της πληρότητας των γηπέδων στο 50% και το άνοιγμα των σχολικών εκδρομών στο πλαίσιο της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων έναντι του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% για τους εμβολιασμένους θεατές, ενώ δίνουν το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή πολυήμερων σχολικών εκδρομών.

Αντίθετα, δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στο θέμα των Καρναβαλικών παρελάσεων, ενόψει της Αποκριάς.

Παράλληλα, η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε άνοιγμα και ελευθερίες για τις παρελάσεις, καθώς όπως αναφέρουν, κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει μία πολύ αυξημένη επιδημιολογική κατάσταση, κάτι που δεν συμφέρει κανέναν αυτήν την στιγμή, την ώρα που η χώρα παλεύει να πάρει μία ανάσα και που αρχίζει να αχνοφαίνεται ελαφρά μείωση στους σκληρούς δείκτες, όπως θάνατοι και διασωληνώσεις στις ΜΕΘ.

«Το πνεύμα των μελών της Επιτροπής είναι ενιαία αντιμετώπιση σε όλη τη χώρα, καθώς είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ιχνηλάτηση σε ανοικτούς χώρους που πραγματοποιούνται παρελάσεις», είχαν δηλώσει σχετικά οι κ.κ. Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, προ ολίγων ημερών.

ΕΟΔΥ: 82 νέοι θάνατοι και 19.509 κρούσματα - Στους 485 οι διασωληνωμένοι

Την ίδια ώρα, επιμένουν οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας, τη στιγμή που διεξάγεται συζήτηση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 82 ασθενείς έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο, ενώ 485 παραμένουν διασωληνωμένοι. Σε 19.509 ανέρχονται τα νέα κρούσματα της Covid-19 που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.509, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.235.920 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 373 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.186 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.92 - 1.06)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 82, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.001 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 485 (62.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 86.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 364 (75.05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (24.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.164 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 448 (ημερήσια μεταβολή +30.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 394 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

Αναλυτικά η ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ