ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής – Στο επίκεντρο η χρήση μάσκας

Άρση μέτρων: Σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής – Στο επίκεντρο η χρήση μάσκας
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής κρίσης AP Photo/Thanassis Stavrakis

Το ενδεχόμενο περαιτέρω άρσης μέτρων με σημείο αιχμής τη χρήση μάσκας αναμένεται να συζητήσουν σήμερα κατά τη συνεδρίασή τους τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

Συγκεκριμένα, αυτό που ενδέχεται να εξεταστεί είναι το αν και κατά πόσο πρέπει να αρθεί το μέτρο της καθολικής και υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεδομένου ότι, όπως είπε χθες, Τρίτη, ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους θα είναι από τα τελευταία μέτρα που θα χαλαρώσουν.

Κατά πληροφορίες το μοντέλο που θα συζητηθεί για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είναι αυτό που εφαρμόστηκε και πέρσι το καλοκαίρι. Να υπάρξει, δηλαδή, σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός ενώ αντίθετα να μην είναι υποχρεωτική η χρήση της σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει συνωστισμός.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε εξάλλου πριν από λίγα 24ωρα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέτοια απόφαση από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας.

Την Επιτροπή αναμένεται να απασχολήσουν επίσης ζητήματα σχετικά με τον τουρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα είναι η πληρότητα σε μέσα μεταφοράς, όπως για παράδειγμα στα τουριστικά λεωφορεία. Αίτημα του κλάδου είναι να αυξηθεί στο 100%, όπως ισχύει για τα αεροπλάνα.

Σχετικά με τις αεροπορικές μετακινήσεις, σκέψεις υπάρχουν στην κυβέρνηση και για την κατάργηση του PLF. Σήμερα, όλοι οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Συσκέψεις με αυτό το αντικείμενο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο είναι σε αρχικό στάδιο και σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις δεν αναμένονται άμεσα.

Αχτίδα αισιοδοξίας

Την σταδιακή αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής κρίσης επιτρέπουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες, 22 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, καταγράφεται βελτιωμένη εικόνα και στους σκληρούς δείκτες, δηλαδή στους αριθμούς θανάτων και διασωληνωμένων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.623, εκ των οποίων 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.336.615 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 307 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.166 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ