ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά ο εμβολιασμός με το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax: Δεν χορηγείται για αναμνηστική δόση

Ξεκινά ο εμβολιασμός με το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax: Δεν χορηγείται για αναμνηστική δόση
Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Novavax γίνονται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό και δεν πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή εμβολιασμός με Novavax για την τρίτη (αναμνηστική) δόση. AP Photo / Alastair Grant

Ξεκινά σήμερα, Σάββατο 5 Μαρτίου, ο εμβολιασμός με το νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, όπως έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ήδη πριν από μερικές ημέρες, η παραγωγός εταιρεία επιβεβαίωσε την πρώτη παράδοση και έτσι η πλατφόρμα, για να μπορούν να κλείσουν οι πολίτες τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Novavax, άνοιξε.

Όπως διευκρίνισαν στην ενημέρωση της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου 2022, τόσο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο κ. Θεμιστοκλέους, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Novavax γίνονται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό και δεν πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή εμβολιασμός με Novavax για την τρίτη (αναμνηστική) δόση.

Εκτιμάται δε, ότι και οι πλέον διστακτικοί με τον εμβολιασμό, με το νέο εμβόλιο της Novavax, θα σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς πρόκειται για παλιά δοκιμασμένη τεχνολογία.

Όπως είχε τονίσει σε προηγούμενη ενημέρωση (σ.σ. στις 8 Φεβρουαρίου 2022) η καθηγήτρια Θεοδωρίδου, το εμβόλιο είναι παλιάς τεχνολογίας, η οποία χρονολογείται από το 1980 και σε αυτήν βασίζεται η παρασκευή του εμβολίου της γρίπης και άλλων εμβολίων.

Με το συγκεκριμένο εμβόλιο, η πρωτεϊνική ακίδα χορηγείται έτοιμη σε αυτόν που εμβολιάζεται, χωρίς να χρειαστεί να την παράγει ο οργανισμός.

Μιλώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εμβολίου Novavax, η κυρία Θεοδωρίδου, είχε τονίσει, ότι μπορεί να συντηρηθεί σε ψύξη για 9 μήνες και οι 10 δόσεις που περιέχονται σε κάθε μπουκαλάκι, μπορούν να μείνουν για έξι μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις και το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη είναι 28 ημέρες και μπορεί να γίνει από τους ενήλικες άνω των 18 ετών. Η ανάπτυξη αντισωμάτων και η παροχή προστασίας ξεκινά μετά από 14 ημέρες.

Η ίδια εκτίμησε ότι το εμβόλιο αυτό θα συμβάλει ώστε να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι να εμβολιαστούν και πρόσθεσε ότι η εταιρεία παρασκευής έχει δεσμευτεί για ένα δισ. δόσεις, τις οποίες θα παράγει και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα διοχετευθούν και στις μη προνομιούχες χώρες.

Το Novavax δεν χορηγείται για την αναμνηστική δόση

Αναφερόμενη σε δύο κλινικές δοκιμές είπε ότι η μέτρια και σοβαρή συμπτωματική νόσος περιορίζεται σε ποσοστό που αγγίζει το 90% για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Ωστόσο η ίδια είπε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για το αν μπορεί να χορηγηθεί το νέο αυτό εμβόλιο ως αναμνηστική δόση αλλά ούτε και επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του όσον αφορά την μετάδοση του ιού και την διάρκεια της ανοσίας.

Ξεπεράσαμε τα 20,1 εκατ. εμβολιασμούς στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, ήδη από τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, έχουμε ξεπεράσει τα 20.145.000 εμβολιασμούς. Περισσότερα από 7.850.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,9% του γενικού πληθυσμού- είναι ακριβώς το ίδιο με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και 84,4% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 85,4%.

Περισσότερο από 7.530.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,7% του γενικού πληθυσμού και 80,6% επί του ενήλικου πληθυσμού. Και εδώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 71,7% και στο γενικό πληθυσμό 82,7%.

Δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης είναι 5.831.000, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.350.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 92% και ακόμη 75.000 συμπολίτες μας, ποσοστό 1,3%, έχει προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Από τα 5.376.000 συμπολίτες μας, που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό στους 7 μήνες για τα διδοσικά και 3 μήνες για το μονοδοσικό τους εμβόλιο της Johnson Johnson, έχει εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση το 96% και μόνο ένα 4% δεν έχει πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.

Η Ελλάδα ψηλά στις θέσεις της ΕΕ σχετικά με τους εμβολιασμούς

«Συνεχίζουμε να παίρνουμε κάποια ραντεβού πρώτης δόσης, 1.500 περίπου την ημέρα. Είναι λιγότερα. Όσο προχωράμε είναι και λιγότερα. Είναι λογικό είναι αυτό», επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκέους την περασμένη Δευτέρα και πρόσθεσε:

«Ακόμα και με αυτά τα νούμερα η Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλά στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους εμβολιασμούς, αλλά από δω και πέρα θα έχουμε μια φθίνουσα πορεία των εμβολιασμών, γιατί ολοκληρώνεται η εμβολιαστική περίοδος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ