ΕΛΛΑΔΑ

Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: Στοιχεία και αριθμοί

Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: Στοιχεία και αριθμοί

Περίπου 3.500 πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στους ελληνικούς δρόμους, με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Το 2035 άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να απαγορεύσει τις πωλήσεις καινούργιων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης (είτε βενζίνης είτε πετρελαίου), την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει το τέλος των ταξινομήσεων των αυτοκινήτων αυτών έως το 2030.

Tην ηλεκτροκίνηση βλέπουν ως μονόδρομο και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, καθώς όποιες επενδύσεις γίνονται αυτή την περίοδο σε κινητήρες εσωτερικής καύσης έχουν βραχυπρόθεσμο στόχο. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες και δεκάδες πόλεις σχεδιάζουν να απαγορεύσουν τις πωλήσεις νέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) έως το 2035, με βάση την κοινοτική οδηγία και οι εταιρείες δεν έχουν την πολυτέλεια να επενδύουν σε τεχνολογίες που πολύ σύντομα θα περιθωριοποιηθούν.

Στο παρακάτω infographic βλέπουμε τα βασικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και σε ποια σημεία υπερτερούν σε σχέση με τα συμβατικά. Βλέπουμε επίσης τις βασικές επιδοτήσεις του νέου προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά», που αναμένεται να ξεκινήσει να ισχύει άμεσα. Ας μην ξεχνάμε, πως με το πρώτο αντίστοιχο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ξεκίνησε να «τρέχει» το καλοκαίρι του 2020, καταγράφηκε «εκτόξευση» των ταξινομήσεων των ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας, δείχνοντας την τάση εκ μέρους του κοινού.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece
«Η Τεχνολογία οδηγεί την Ασφάλεια»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ