ΕΛΛΑΔΑ

Παπαντωνίου: Η τεχνολογία αποτελεί σύμμαχο στη βελτίωση του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας

Παπαντωνίου: Η τεχνολογία αποτελεί σύμμαχο στη βελτίωση του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας

Για το μείζον ζήτημα της οδικής ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία μίλησε στο CNN Greece o πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτης Παπαντωνίου.

Με αφορμή, την Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς), που εορτάζεται κάθε χρόνο την 3η εβδομάδα του Μαρτίου (14 - 18 Μαρτίου 2022) το CNN Greece δημιούργησε ένα αφιέρωμα που εξετάζει την οδική ασφάλεια σφαιρικά και ιδίως υπό το πρίσμα των τεχνολογικών και άλλων εξελίξεων ανά τον κόσμο.

«Οι τεχνολογικές εξελίξεις τόσο στα οχήματα, με τα έξυπνα συστήματα υποστήριξης του οδηγού που προστίθενται συνεχώς, όσο και στην οδική υποδομή, δημιουργούν ένα πιο συγχωρητικό περιβάλλον στο οδηγικό λάθος και μειώνουν σημαντικά τις συνέπειες των ατυχημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε πως τρεις είναι οι κρίκοι της αλυσίδας των οδικών ατυχημάτων: το όχημα, ο δρόμος και ο οδηγός, υπογραμμίζοντας ποιος από αυτούς τους παράγοντες κρίνεται ως ο κρισιμότερος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Παπαντωνίου στο CNN Greece:

Πέρα από την παιδεία γύρω από τα θέματα οδικής ασφάλειας, υπάρχουν μια σειρά από εξελίξεις που ενισχύουν την οδική ασφάλεια εξορισμού, κυρίως με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Ποιες θεωρείτε πιο συγκεκριμένα ότι είναι αυτές;

Η Παιδεία Οδικής Ασφάλειας αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα, στο οποίο πρέπει να επενδύσει η Ελληνική Πολιτεία τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι οι οδηγοί αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης οδικών ατυχημάτων. Ωστόσο μια σειρά παραγόντων επηρεάζουν θετικά τους κύριους δείκτες οδικής ασφάλειας όπως: τα νέα πιο ασφαλή οχήματα, το βελτιωμένο οδικό δίκτυο με ισχυρό πλέον δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, η ανάπτυξη νέου στρατηγικού σχεδίου οδικής ασφάλειας 2021-2030, νέες εφαρμογές παρακολούθησης οδηγικής συμπεριφοράς κ.α..

Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχουν από συγκοινωνιακής πλευράς να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες πόλεις;

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις στην Ελλάδα και διεθνώς, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, την οποία καλούνται να ακολουθήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο οι κύριες δράσεις περιλαμβάνουν τη βέλτιστη διαχείριση και αναμόρφωση του συγκοινωνιακού συστήματος (βελτίωση κυκλοφορίας, λειτουργία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, νέες μορφές κινητικότητας), τις αναπλάσεις που θα προωθούν τις ήπιες μορφές μετακίνησης (πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι), την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και τη λήψη περιβαλλοντικών μέτρων. Αυτοί οι τέσσερις κρίκοι είναι αλληλένδετοι και αποτελούν την ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αλλάξει ο χαρακτήρας κάθε πόλης και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών (κατοίκων και επισκεπτών).

Ως πρόεδρος στον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, μπορείτε να μας μιλήσετε για τον ρόλο του φορέα και τη σύνδεσή του με την κοινωνία ενόψει της Πανελλήνιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας;

Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων είναι ο φορέας των επιστημόνων και επαγγελματιών που ασχολούνται με το σχεδιασμό, τη λειτουργία, τη διαχείριση και την αξιολόγηση συγκοινωνιακών συστημάτων και υποδομών στην Ελλάδα αποτελώντας βασικό φορέα διαλόγου με την Πολιτεία σε θέματα μεταφορών. Σχετικά με ζητήματα οδικής ασφάλειας, ο ΣΕΣ συνδιοργανώνει για 15η χρονιά την Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, υπέγραψε πριν μερικούς μήνες μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συμμετέχει και διοργανώνει επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΣΕΣ για την Οδική Ασφάλεια στη μόνιμη ειδική επιτροπή της Βουλής.

Στο επίκεντρο της πράσινης μετάβασης βρίσκονται αναμφίβολα οι μεταφορές, οι οποίες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτής και έναν κρίσιμο τομέα για την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Κατά τη δική σας εκτίμηση, πιστεύετε ότι οι πράσινες μετακινήσεις θα είναι και πιο ασφαλείς μετακινήσεις;

Οι εκπομπές ρύπων από την κυκλοφορία οχημάτων αυξάνονται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οδικές μεταφορές έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργειακής κατανάλωσης και αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο παράγοντα εκπομπών CO2. Παράλληλα ο ετήσιος αριθμός των νεκρών σε οδικά ατυχήματα ξεπερνά τα 1,2 εκατομμύρια παγκοσμίως, καθιστώντας τα οδικά ατυχήματα την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 15-29 και 8η αιτία θανάτου συνολικά. Επομένως είναι προφανές ότι οι πράσινες και ασφαλείς μετακινήσεις πρέπει να αποτελέσουν βασική προτεραιότητα τόσο διεθνώς όσο και στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.

Στη βάση της πυραμίδας για την οδική ασφάλεια, ποιον παράγοντα αξιολογείτε εσείς ως τον κρισιμότερο;

Τρεις είναι οι κρίκοι της αλυσίδας των οδικών ατυχημάτων: το όχημα, ο δρόμος και ο οδηγός. Η βάση της πυραμίδας είναι αμφίβολα ο οδηγός και ανεξαρτήτως των υφιστάμενων κυκλοφοριακών συνθηκών και χαρακτηριστικών των οχημάτων, η αποτελεσματικότητα της πολιτικής για την οδική ασφάλεια εξαρτάται από τη συμπεριφορά των χρηστών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που συμβάλουν στην πρόκληση οδικών ατυχημάτων και ειδικά των σοβαρών ατυχημάτων στην Ελλάδα είναι: η οδήγηση με υψηλές ταχύτητες, η χρήση κινητού τηλεφώνου και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Οι νέες τεχνολογίες των συστημάτων ασφαλείας των σύγχρονων αυτοκινήτων, καθώς και τα χαρακτηριστικά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, που, όπως όλα δείχνουν, είναι το μέλλον στις μεταφορές, θεωρείτε ότι θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων;

Η τεχνολογία αποτελεί πράγματι έναν πολύ μεγάλο σύμμαχο στην προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα και διεθνώς. Οι τεχνολογικές εξελίξεις τόσο στα οχήματα, με τα έξυπνα συστήματα υποστήριξης του οδηγού που προστίθενται συνεχώς, όσο και στην οδική υποδομή, δημιουργούν ένα πιο συγχωρητικό περιβάλλον στο οδηγικό λάθος και μειώνουν σημαντικά τις συνέπειες των ατυχημάτων. Παράλληλα νέες εφαρμογές παρακολούθησης και αξιολόγησης της οδήγησης δίνουν κίνητρα για τη βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς στους χρήστες και μετεξελίσσουν τον ρόλο του οδηγού στη σύγχρονη εποχή.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece
«Η Τεχνολογία οδηγεί την Ασφάλεια»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ