ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Γκάγκα: Έφθασαν τα χάπια της Pfizer - Αυξητική τάση στα νέα κρούσματα

Κορωνοϊός - Γκάγκα: Έφθασαν τα χάπια της Pfizer - Αυξητική τάση στα νέα κρούσματα
H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ενημερώνουν για την πανδημία INTIME / ΙΣΜΗΝΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Αυξητικές τάσεις στα νέα κρούσματα παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες όπως επισημάθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην στο υπουργείο Υγείας.

Κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημάνθηκε ότι η έξαρση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην μετάλλαξη Όμικρον αλλά και τη χαλάρωση στήριξης των μέτρων προστασίας από μερίδα πολιτών.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η κα Γκάγκα τόνισε ότι η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει και ότι οι περισσότεροι το περνάνε ήπια στο σπίτι. Παρατήρησε μικρή αύξηση των εισαγωγών και είπε ότι καθημερινά καταγράφονται περίπου 20.000 κρούσματα ένα γεγονός - που όπως είπε- απασχολεί τους ειδικούς.

Στην Ελλάδα τα χάπια της Pfizer

Ο Covid αύξησε τις ανάγκες στις κινικές, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την πραγματικότητα και να βγούμε στην κανονικότητα προσέχοντας, είπε η κα Γκάγκα ανακοινώνοντας ότι έφθασαν τα χάπια της Pfizer. Σύντομα όπως είπε θα τελειώσει η διαδικασία εισαγωγής τους μέσα στην εβδομάδα, για να διατεθούν στη συνέχεια.

«Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης της ταινίας, ώστε να ξεκινήσει η χορήγησή τους» σημείωσε.

Παράλληλα συνεχίζεται η χορήγηση των χαπιών της Merck με καλά αποτελέσματα, τουλάχιστον οι πρώτες αναλύσεις είναι πάρα πολύ θετικές, είπε η κ. Γκάγκα.

Ωστόσο τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι πολύ καλύτερος σε σχέση με τα χάπια και ως προς τα δημοσιονομικά της χώρας. Το εμβόλιο είναι για να βοηθήσει το ίδιο το άτομο αλλά και την κοινότητα σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο της τέταρτης δόσης και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, είπε ότι το βασικό όφελος προκύπτει η τρίτη δόση.

«Περιμένουμε να δούμε τα δεδομένα στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες, το σκεφτόμαστε μας απασχολεί και θα το επανεξετάσουμε», υπογράμμισε.

Παπαυεαγγέλου: Σαφής αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων

Από την πλευρά της η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παρατηρείται σαφής αυξητική τάση στα νέα κρούσματα τις 2-3 τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα όπως είπε παρατηρείται αύξηση σε ποσοστό 24% στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η χώρα μας ακολουθεί τη πορεία ευρωπαικών χωρών που παρατηρείται έξασρση
εργαστηριακοι έλεγχοι έχουν αυξηθεί κατά 7%, είπε η κα Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα σημείωσε ότι παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα ιδιαίτερα στην Κρήτη, ενώ στο σύστημα υγείας παραμένει σταθερή η κατάσταση.
Μίλησε ακόμα για αποκλιμάκωση στις απλές κλίνες και ΜΕΘ κατά 7% και 9%.

Όπως είπε η νέα έξαρση των κρουσμάτων είναι πολυπαραγοντική και οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην μετάλλαξη Όμικρον αλλά και τη χαλάρωση στήριξης των μέτρων προστασίας από μερίδα πολιτών.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ όπως είπε η Παπαευαγγέλου, παρατηρείται αύξηση διασποράς της Όμικρον 2 που πλέον αφορά το 50% των κρουσμάτων.
Όπως είπε η Όμικρον και Όμικρον 2 ευθύνονται και για μεγάλο αριθμό επαναλοιμώξεων σε όλες τις ηλικίες.

Τέλος σημείωσε ότι με την σχετική απόφαση της Επιτροπής για την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, δεν σημαίνει ότι η μάσκα καταργήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ