ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος τριών κοριτσιών - Λέων: «Η Τζωρτζίνα ξεκλείδωσε την αιτία θανάτου ως εγκληματική ενέργεια»

Θάνατος τριών κοριτσιών - Λέων: «Η Τζωρτζίνα ξεκλείδωσε την αιτία θανάτου ως εγκληματική ενέργεια»
Αυτό που έμενε κατά την ιατροδικαστική διερεύνηση ήταν να διαπιστώσουμε τον εξωγενή παράγοντα που επέφερε τον θάνατο του παιδιού, ανέφερε ο κ. Λέων Pixabay

«Το τρίτο παιδί ξεκλείδωσε την αιτία θανάτου ως εγκληματική ενέργεια», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων, αναφερόμενος στην ουσία κεταμίνη που ανιχνεύτηκε στο αίμα της 9χρονης Τζωρτζίνας.

«Αναμφίβολα πρόκειται για ένα είδος θανάτου που κατηγοριοποιείται στην εγκληματική ενέργεια» είπε ο κ. Λέων, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως σημείωσε, «στο τρίτο παιδί έγινε ήταν μια πλήρης ιατροδικαστική διερεύνηση, όλοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και αποκλείονταν ουσιαστικά όλοι οι παθολογικοί και γονιδιακοί παράγοντες και όποιος άλλος παράγοντας μπορούσε να προκαλέσει έναν "φυσικό" θάνατο στο παιδί και αυτό που έμενε ήταν να διαπιστώσουμε τον εξωγενή παράγοντα που επέφερε τον θάνατο του παιδιού».

Σχετικά με την κεταμίνη, ο κ. Λέων είπε πως «η ουσία μπορεί να επιφέρει και μόνη της τον θάνατο, αλλά αυτό είναι ανάλογο και με την ποσότητας της. Σίγουρα επέδρασε μαζί με τα φάρμακα που έπαιρνε το παιδί».

«Η μητέρα με τις δημόσιες παρεμβάσεις της, μας περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο κατέληγαν τα παιδιά, μας περιέγραφε την σκηνή, ποιοι άλλοι ήταν παρόντες και προφανώς άθελα της και πως επήλθε ο θάνατος», επισήμανε ο κ. Λέων, τονίζοντας ότι «το τρίτο παιδί ξεκλείδωσε την αιτία θανάτου ως εγκληματική ενέργεια».

Όπως σημείωσε ο κ. Λέων, «ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τους ιατροδικαστές η κοινωνία να μην χάσει την εμπιστοσύνη της στην επιστήμη μας. Υπήρχαν αστοχίες που καθυστέρησαν μια διαδικασία. Αλλά ως επιστήμονες, έπρεπε να αποδείξουμε σε όλη την κοινωνία ότι μπορούν να μας εμπιστεύονται».

Πιθανόν να έγιναν εννέα απόπειρες σε βάρος της Τζωρζίνας

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Alpha, με τη βοήθεια των ιατροδικαστών και την ανάλυση του εργαστηρίου του ΑΠΘ, διαπιστώθηκε πως στην Τζωρτζίνα υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση κεταμίνης.

Πιο συγκεκριμένα, στον οργανισμό του άτυχου παιδιού, οι ποσότητες κεταμίνης ήταν 6 mg ανά λίτρο αίματος. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η κεταμίνη εξαφανίζεται από ζωντανούς οργανισμούς μέσα σε μιάμιση ώρα περίπου, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι αυτός που το χορηγούσε στο παιδί, το γνώριζε.

Η κεταμίνη προκαλεί σπασμούς. Τα συνολικά εννέα επεισόδια της Τζωρτζίνας ενδεχομένως οφείλονται σε χορήγηση κεταμίνης. Άρα, είναι πιθανό να έγιναν εννέα απόπειρες ανθρωποκτονίας εις βάρος της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Τι είναι η κεταμίνη

Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη. Το 2010-13 έγιναν και κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι από τις τοξικολογικές εξετάσεις στην Τζωρτζίνα εντοπίστηκε μία φαρμακευτική ουσία σε αυξημένο βαθμό γεγονός που απομακρύνει το σενάριο του θανάτου από παθολογικά αίτια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», στις τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής θάνατος της 9χρονης, προέκυψε ότι υπάρχει αυξημένη ουσία τροπονίνης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ουσία της καρδιάς, που ο φυσιολογικός δείκτης κυμαίνεται έως το 15 ενώ στις εξετάσεις της Τζωρτζίνας εμφανίζεται στο…485!

Διαβάστε επίσης:

Ενδείξεις για ανθρωποκτονία και της Ίριδας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ