ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η τέταρτη δόση εμβολίου στο ευρύ κοινό – Τι θα ανακοινώσουν Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους

Έρχεται η τέταρτη δόση εμβολίου στο ευρύ κοινό – Τι θα ανακοινώσουν Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους
Μέχρι στιγμής τέταρτη δόση έχουν πραγματοποιήσει κάποιες ευάλωτες ομάδες μεταξύ των οποίων και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή AP Photo/Ted Jackson

Στις 6 το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας, αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις, αναφορικά με την υλοποίηση της τέταρτης δόσης σε πολίτες άνω των 60 και σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Τις σχετικές ανακοινώσεις, θα πραγματοποιήσουν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και ο ΓΓ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ήδη για το θέμα αυτό, συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη, επί μακρόν, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Την περασμένη Πέμπτη πάντως, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στην ερώτηση του CNN Greece αναφορικά με την τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στο ευρύτερο κοινό, αλλά και τη δυνατότητα ενός ετήσιου εμβολιασμού, η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι «όπως όλα δείχνουν το φθινόπωρο θα πάμε σε έναν ετήσιο επανεμβολιασμό όλων των πολιτών. Το θέμα ήδη έχει ξεκινήσει και εξετάζεται στις συνεδριάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών».

Συμπλήρωσε ότι δεν χρειάζεται να έχουμε άγχος για το αν μας καλύπτει και πόσο διάστημα η τρίτη αναμνηστική δόση, καθώς οι μελέτες δείχνουν σημαντική αποτελεσματικότητα και διάρκεια έναντι σοβαρής νόσησης, πολύ μεγαλύτερη και από την πρώτη και την δεύτερη δόση του εμβολίου. Να θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής τέταρτη δόση έχουν πραγματοποιήσει κάποιες ευάλωτες ομάδες μεταξύ των οποίων και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.

Πάντως οι επιστήμονες έχουν ήδη δηλώσει εδώ και καιρό, ότι μία τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID, ενδεχομένως να μην είναι αποτελεσματική για το ευρύτερο κοινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ