ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Στο πλευρό των γιατρών το υπουργείο Υγείας μετά τις καταγγελίες της 33χρονης

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Στο πλευρό των γιατρών το υπουργείο Υγείας μετά τις καταγγελίες της 33χρονης
Η 33χρονη υποστηρίζει ότι δεν έδωσε η ίδια τη θανατηφόρο δόση κεταμίνης στην κόρη της και καταγγέλλει «ιατρικό λάθος», κατηγορώντας επί της ουσίας τους γιατρούς που προσπαθούσαν να κρατήσουν στην ζωή το παιδάκι CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

Την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου έχει προκαλέσει η υπερασπιστική γραμμή της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατηγορείται για την ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας. Η 33χρονη υποστηρίζει ότι δεν έδωσε η ίδια τη θανατηφόρο δόση κεταμίνης στην κόρη της και καταγγέλλει «ιατρικό λάθος», κατηγορώντας επί της ουσίας τους γιατρούς που προσπαθούσαν να κρατήσουν στην ζωή το παιδάκι. Γιατρός δεν θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει τέτοια δόση κεταμίνης στην Τζωρτζίνα, δήλωσε -μεταξύ άλλων- στο CNN Greece την Τετάρτη η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να παρεμβαίνει σήμερα, Πέμπτη, για να ξεκαθαρίσει πως «θα κινηθούμε νομικά εναντίον της Ρούλας Πισπιρίγκου αν έχει συκοφαντήσει γιατρούς ή νοσηλευτές».

Στο «στόχαστρο» της κατηγορουμένης και των δικηγόρων της έχουν βρεθεί κατά κύριο λόγο οι γιατροί του «Παίδων» όπου νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα τις τελευταίες ημέρες της ζωής της, ωστόσο η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει στρέψει τα «βέλη» της και κατά άλλων γιατρών για τη νοσηλεία και την κατάληξη της Μαλένας.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποθέσεις θανάτου της 3,5 χρονών Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας ερευνώνται από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών έπειτα από εισαγγελική εντολή, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ούτε εκείνοι οφείλονται σε φυσικά αίτια.

Ειδικά όμως για την Τζωρτζίνα, η δικογραφία είναι αποκαλυπτική, τα στοιχεία αφθονούν και η υπόθεση είναι «δεμένη» όπως λένε οι αξιωματικοί της αστυνομίας και εκ των πραγμάτων φαίνεται να συμφωνούν ανακρίτρια και εισαγγελέας που διέταξαν την προφυλάκιση της 33χρονης μετά την απολογία της.

Στο θρίλερ με το ερώτημα της χορήγησης της ουσίας της κεταμίνης, και για το αν η εν λόγω φαρμακευτική ουσία υπάρχει διαθέσιμη στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», έδωσε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο CNN Greece.

Καταρρίπτοντας την υπερασπιστική γραμμή Πισπιρίγκου, η κυρία Παγώνη ξεκαθάρισε πως η εν λόγω ουσία «δεν μπορεί να υπάρχει στο τμήμα που ήταν το παιδί» και ότι «κανένας γιατρός δεν χρησιμοποίησε αυτές τις δόσεις» που αναφέρονται, καθώς «σε αυτές τις υψηλές δόσεις επέρχεται θάνατος»,

Σημειώνει ακόμα πως ό,τι έχει συμβεί και ό,τι έχει χορηγηθεί από τους γιατρούς είναι καταγεγραμμένο στα βιβλία του νοσοκομείου. Σύμφωνα μάλιστα με την κυρία Παγώνη, «οι γιατροί βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτή την ιστορία».

Κατόπιν της αντίδρασης αυτής εκ μέρους της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, ήταν η σειρά του υπουργείου Υγείας να ξεκαθαρίσει ότι βρίσκεται στο πλευρό του ιατρικού προσωπικού.

Όπως είπε στον Realfm 97,8 ο κ. Πλεύρης όταν ρωτήθηκε για την απολογία της 33χρονης κατηγορουμένης και τις φερόμενες αναφορές στις ευθύνες σε ιατρικό προσωπικό για τον θάνατο της 9χρονης:

«Εγώ ως νομικός σέβομαι το υπερασπιστικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου που είναι κατηγορούμενος ό,τι κι αν έχει κάνει. Δεν θα επιτρέψω όμως στο όνομα καμίας υπερασπιστικής γραμμής να θίγονται γιατροί, νοσηλευτές και νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επειδή έχω ακούσει τις αναφορές που γίνονται τις δημοσιογραφικές, άμεσα θα αναζητήσουμε με τον νόμιμο τρόπο να δούμε τι έχει ειπωθεί και αν έχουν ειπωθεί αυτά που περιγράφονται και ακούμε θα κινηθούμε νομικά εναντίον της κατηγορουμένης γιατί δεν έχει δικαίωμα να συκοφαντεί γιατρούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

«Το τι έχει πράξει θα το βρει η δικαιοσύνη. Είναι κάτι που μας έχει σοκάρει όλους, από εκεί και πέρα όποια ευθύνη έχει αν προσπαθήσει να την μεταφέρει με ψευδείς κατηγορίες σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και νοσοκομείου δεν θα μείνουμε απαθείς. Θα κινηθούμε με τις νομικές διαδικασίες διότι επιτέλους δεν μπορούν να θίγονται και απλώς να παρακολουθούμε. Ήδη σας λέω έχω δώσει την εντολή προκειμένου να συλλεγούν τα στοιχεία, γιατί η ανάκριση έχει μια μυστικότητα και πρέπει με νόμιμο τρόπο να παραλάβουμε τι έχει ειπωθεί σε βάρος του νοσοκομείου και αν έχουν ειπωθεί αυτά που επιβεβαιώνονται από τις δημοσιογραφικές πηγές, θα κινηθούμε νομικά εναντίον της κατηγορουμένης. Θα λογοδοτήσει όχι μόνο για τις τυχόν απεχθείς πράξεις που κατηγορείται αλλά και για συκοφαντίες σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών» πρόσθεσε.

Το νοσοκομείο Παίδων από την πλευρά του έχει αντικρούσει τους ισχυρισμούς της 33χρονης σχετικά με το «ιατρικό λάθος» στη χορήγηση κεταμίνης στην 9χρονη Τζωρτζίνα.

Σε δήλωση που έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων Εμανουήλ Παπασάββας ξεκαθάρισε ότι στο νοσοκομείο δεν υπάρχει κεταμίνη σε καμία μορφή, καθώς και πως ουδέποτε χορηγήθηκε η ουσία αυτή από γιατρούς στην 9χρονη Τζωρτζίνα.

Οι δηλώσεις Παγώνη στο CNN Greece

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες, Τετάρτη, στο CNN Greece, η Ματίνα Παγώνη απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει η εν λόγω ουσία στο νοσοκομείο, ξεκαθαρίζει πως η κεταμίνη βρίσκεται σε ειδικό τμήμα στα νοσοκομεία, και ειδικότερα στις ΜΕΘ και στα χειρουργεία, και δεν μπορεί να υπάρχει στο τμήμα που ήταν το παιδί. Παράλληλα, τονίζει ότι είναι καταχωρημένη σε συγκεκριμένα σημεία και οι γιατροί οι οποίοι τη δίνουν είναι καταγεγραμμένοι σε βιβλίο ημερήσιας νοσηλείας.

«Η κεταμίνη στα νοσοκομεία βρίσκεται σε ειδικό τμήμα και όχι στα τμήματα τα απλά, δηλαδή, σε μια παιδιατρική κλινική, σε μια παθολογική κλινική ενός νοσοκομείου. Βρίσκεται ή στις μονάδες εντατικής θεραπείας ή στα χειρουργεία. Και εκεί είναι καταχωρημένη σε συγκεκριμένα σημεία και οι γιατροί οι οποίοι τη δίνουν είναι καταγεγραμμένα σε βιβλίο ημερήσιας νοσηλείας, όπου καταγράφεται και πότε δίνεται και από ποιον δίνεται και σε τι δόσεις δίνεται. Σε απλές κλινικές όπου νοσηλευόταν το παιδί, σε παιδιατρικές κλινικές δηλαδή ή σε παθολογικές κλινικές, σε όλες τις κλινικές, δεν υπάρχει», αναφέρει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει:

«Στο τμήμα που ήταν το παιδί, δεν υπάρχει, δεν μπορεί να υπάρχει η εν λόγω ουσία».

Η κυρία Παγώνη εξηγεί πως η κεταμίνη είναι αναισθητικό φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιούν οι γιατροί στις μονάδες εντατικής θεραπείας και οι αναισθησιολόγοι. «Αυτοί χρησιμοποιούν το φάρμακο αυτό και κανένας άλλος», τονίζει.

Στο ερώτημα αν το εν λόγω φάρμακο χρησιμοποιείται σε παιδιά, η κυρία Παγώνη σημειώνει μεταξύ άλλων πως είναι ένα παλιό φάρμακο που χρησιμοποιείτο περισσότερο σε ζώα και υπάρχουν καινούρια φάρμακα σήμερα: «Δεν ξέρω αν χρησιμοποιείται στις μονάδες εντατικής θεραπείας τώρα σε παιδιά. Αυτό είναι ένα φάρμακο παλιό, που το χρησιμοποιούσαν και περισσότερο στα ζώα. Τώρα νομίζω ότι υπάρχουν καινούρια φάρμακα πολύ πιο διαφορετικά σε δράσεις και δεν νομίζω ότι χρησιμοποιείται τόσο πολύ τώρα», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά στην ποσότητα της δόσης που βρέθηκε, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, είναι κατηγορηματική ότι κανένας γιατρός δεν χρησιμοποίησε τέτοιες δόσεις: «Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι οι δόσεις που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε είναι υπερβολικές δόσεις αυτές. Μπορεί να επέλθει θάνατος. Σε αυτές τις υψηλές δόσεις επέρχεται θάνατος. Κανένας γιατρός δεν χρησιμοποίησε αυτές τις δόσεις, το φάρμακο αυτό», υπογραμμίζει.

Αναφορικά με το εάν μπορεί να έχει χορηγηθεί κατά λάθος κεταμίνη την ώρα της ανάνηψης, όπως ισχυρίζεται η 33χρονη, η Ματίνα Παγώνη σημειώνει ότι τα πάντα είναι καταγεγραμμένα στα βιβλία του νοσοκομείου, λέγοντας, μάλιστα, πως δεν είναι σωστό να λέει ο καθένας την άποψή του:

«Την ώρα της ανάνηψης, πως έγινε η ανάνηψη, από ποιους έγινε και τι χρησιμοποίησαν, αυτά είναι καταγεγραμμένα στα βιβλία. Όλοι οι υπόλοιποι που είμαστε απ' έξω, δεν γνωρίζουμε, δεν ξέρουμε τι χρησιμοποιήθηκε και νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα που τα στοιχεία βρίσκονται στα Βιβλία του νοσοκομείου. Όποιος λέει την άποψή του, δεν είναι σωστό».

«Ό,τι έχει χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς, είναι καταγεγραμμένο. Οι γιατροί βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτή την ιστορία και νομίζω ότι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι επανέφεραν το παιδί τόσες φορές στη ζωή».

«Ο κάθε γιατρός κάνει τη δουλειά του, έχει καταθέσει και υπάρχουν τα βιβλία των τμημάτων που αναφέρονται τι έχει δοθεί σε κάθε ασθενή», τονίζει κλείνοντας η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Δεν είχα πρόσβαση σε κεταμίνη. Οι γιατροί είχαν...» - Τι υποστηρίζει η Ρούλα Πισπιρίγκου

Σημειώνεται ότι η 33χρονη στο απολογητικό υπόμνημα που προσκόμισε στην 18η ανακρίτρια προτού υποβληθεί σε ερωτήσεις, χαρακτήρισε «αβάσιμο» το συμπέρασμα των αρχών ότι εκείνη έδωσε την κεταμίνη στην κόρη της Τζωρτζίνα.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου επιμένει ότι δεν είναι εκείνη που χορήγησε την θανατηφόρα ουσία κεταμίνη, στο παιδί, λέγοντας ότι «η συγκεκριμένη ουσία δεν διατίθεται σε φαρμακεία και διακινείται αποκλειστικά από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε αυστηρά περιορισμένο πλαίσιο, μόνο σε δύο χρήσεις -μία από τις οποίες είναι η Παιδοχειρουργική. Άρα είναι προφανές ότι στο συγκεκριμένο παιδιατρικό νοσηλευτικό ίδρυμα η σχετική ουσία υπάρχει και υπήρχε κατά την ημερομηνία θανάτου του παιδιού μου».

Επιπλέον όπως αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημα: «Σύμφωνα με τις καταθέσεις των γιατρών ο χρόνος επίδρασης φαρμακευτικής ουσίας κεταμίνη είναι από 1 έως 20 λεπτά, ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης. Πάντα με βάση τις ίδιες καταθέσεις από εμένα ζητήθηκε να εξέλθω του δωματίου στο οποίο γινόταν προσπάθειες ανάνηψης του παιδιού μου, άμεσα με την έλευση των γιατρών τις ΜΕΘ, που αναφέρεται σε χρόνο 3 λεπτών από την ενημέρωση που έκανα στη νοσηλεύτρια. Οι ανωτέρω γιατροί τοποθετούν χρονικά το θάνατο του παιδιού μου στις 14:30, οπότε προσδιορίζουν τα κρίσιμα 20 λεπτά στο χρονικό διάστημα μεταξύ 14.10 – 14.30, δηλαδή σε χρόνο που δίπλα στο παιδί μου βρισκόμουν εγώ».

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η ίδια, από τα καρδιογραφήματα που της εστάλησαν μέσω sms από τον παιδοκαρδιολόγο, στις 15:10 καταγράφεται μηχανικά το γεγονός ότι η Τζωρτζίνα ήταν ακόμη ζωντανή γιατί φαίνεται ότι λειτουργούσε ο απινιδωτής με την βηματοδοτική του λειτουργία με ηλεκτρική ανταπόκριση της καρδιάς του παιδιού.

«Άρα το κρίσιμο εικοσάλεπτο, εντός του οποίου φέρεται, να χρειάζεται αυτή ουσία για να προκαλέσει το θάνατο, τότε η χορήγηση της έχει γίνει περίπου στις 14:50, δηλαδή σε χρόνο που από εμένα έχει ζητηθεί η αποχώρηση μου από το δωμάτιο, εντός του οποίου παρέμειναν μόνο γιατροί και νοσηλευτές».

Μάλιστα, όπως τονίζει στο υπόμνημα της, «υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά πιθανό να χορηγήθηκε αυτή ουσία στην Τζωρτζίνα από ιατρικό λάθος, υπό την πίεση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση μου είναι αδύνατο να σκεφτώ τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν μπορώ να δώσω κάποια άλλη εκδοχή».

Η κατηγορούμενη υπέβαλε μάλιστα αίτημα στην ανακρίτρια να δοθεί έγγραφη απάντηση από το νοσοκομείο Παίδων, αφενός εάν την τελευταία τριετία η ΜΕΘ του νοσοκομείου έχει προμηθευτεί την ουσία κεταμίνη και αφετέρου εάν τηρείται αρχείο των προσώπων που λαμβάνουν ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας και σε περίπτωση θετικής απόκρισης, εάν το χρονικό διάστημα 27-29/1/2022 έχει ληφθεί από το φαρμακείο του νοσοκομείου ποσότητα της ουσίας.

Συνήγοροι υπεράπισης: Να απαντήσει το «Παίδων» αν διαθέτει ποσότητες κεταμίνης

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, τόνισε: «Σύμφωνα με την κατηγορουμένη και εντολέα μου, η προέλευση της ποσότητας θα μας δείξει και ποιος έχει κάνει την πράξη. Υποβάλαμε αίτημα να ζητηθεί έγγραφη απάντηση από πλευράς του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" σχετικά με το αν υπάρχει διαθέσιμη τελικά αυτή η φαρμακευτική ουσία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, κάτι το οποίο θεωρούμε, νομίζω δικαιολογημένα, αρκετά βασικό ζήτημα της δικογραφίας και δεν προκύπτει μέχρι σήμερα ούτε θετικά ούτε αρνητικά, εάν υπάρχει πράγματι η κεταμίνη στη διάθεση των ανθρώπων του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

»Το δεύτερο ερώτημα που θέτουμε εγγράφως είναι εάν υπάρχει βιβλίο που τηρείται σχετικά με τη διακίνηση αυτής της απαγορευμένης φαρμακευτικής ναρκωτικής ουσίας και αν και σε αυτή την ερώτηση η απάντηση είναι θετική, τότε θέλουμε το όνομα αυτού ή αυτών που έλαβαν τέτοια φαρμακευτική ουσία κατά την επίδικη ημερομηνία της απώλειας της μικρής Τζωρτζίνας, δηλαδή 29/01/2022».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ