ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Με μάσκα το Πάσχα όπου υπάρχει συνωστισμός - Συστάσεις για self test

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Με μάσκα το Πάσχα όπου υπάρχει συνωστισμός - Συστάσεις για self test
Η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ενόψει και του Πάσχα από το υπουργείο Υγείας INTIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την προστασία που προσφέρει η μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός ιδιαίτερα κατά τις ημέρες του Πάσχα  για τον περιορισμό της διασπορά της πανδημίας  τόνισαν οι αρμόδιοι κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησαν οι κ.κ. Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Γκίκας Μαγιορκίνη επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τονίστηκε ότι το Πάσχα θα πρέπει να φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως στις εκκλησίες, ενώ γενικότερα η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνεται σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πλοία, νοσοκομεία και σχολεία. Παράλληλα, η κα Παπαευαγγέλου συνέστησε ένα self test όταν θα ξανασυναντήσουμε μετά από καιρό τους συγγενείς μας.

Τόσο η κα Γκάγκα όσο και η κα Παπαευαγγέλου μίλησαν για βελτίωση της πανδημίας, ωστόσο τονίστηκαν τα μέτρα προστασίας με τα οποία θα πρέπει να γιορτάσουμε το Πάσχα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, θα πάμε με μάσκα στην εκκλησία ενώ συνέστησε ένα σελφ τεστ πριν δούμε τους οικείους μας.

«Η πανδημία φαίνεται να ελέγχεται, έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία», σημείωσε η κα Γκάγκα τονίζοντας ότι τα πράγματα βαίνουν καλύτερα.

Η Γκάγκα ευχήθηκε καλό Πάσχα τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να χρησιμοποιούμε μάσκες όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

«Προχωράμε σε νέα φάση με προσωπική ετίμηση του κινδύνου πρέπει να ξέρουμε που πρέπει να φοράμε μάσκα, δεν υπάρχει λόγος για οριζόντια μέτρα», είπε η κα Παπαευαγγέλου στη συνέχεια τονίζοντας ότι μάσκα θα πρέπει να φοράμε όπου υπάρχει συνωστισμός όπως επίσης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πλοία, νοσοκομεία και σχολεία.

Βελτιωμένη η επιδημιολογική εικόνα

Η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες, σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων της τάξης του 32% και ότι ο δείκτης ο rt έχει πέσει κάτω από μία μονάδα στο ο,85.

Ωστόσο, συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών, με την διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να κυμαίνεται στα 43 έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι άνω των 65 ετών.

Μείωση επίσης εμφανίζεται κατά 12% και στις νέες εισαγωγές. Όπως είπε μειώθηκαν κατά 100 με πριν από 15 μέρες.

Μίλησε ακόμα για 1.000 κρούσματα καθημερινά που αφορούν σε επαναλοίμωξη
και για βελτίωση επιδημιολογικού φορτίου.

Η κα Παπαευαγγέλου, έκανε επίσης λόγο για αργή αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων ασθενών, ενώ όπως είπε οι θάνατοι δεν έχουν μειωθεί και έχουμε περίπου 60 την ημέρα.

Είναι πολυπαραγοντικό το φαινόμενο, σημείωσε και πρόσθεσε πως οι θάνατοι αφορούν σε άτομα με υποκείμενο νόσημα που ενώ νοσηλεύονται για αυτά τα νοσήματα στο νοσοκομείο, μολύνονται με covid και χάνουν τη ζωή τους, ή υπερήλικες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «χάνονται με covid αλλά όχι από covid».

Σύμφωνα με τελευταία μελέτη από το Ισραήλ, φαίνεται ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, προστατεύει κατά 68% από νοσηλεία και κατά 74% από θάνατο.

«Ο ιός εξακολουθεί να απειλεί, ιδίως τη ζωή των ανεμβολίαστων και δεν έχει γίνει ακόμη κοινό κρυολόγημα», ανέφερε η καθηγήτρια.

«Θα περάσουμε το τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας, αλλά με μία κοινωνία που έχει εμβολιαστεί. Όμως θα πρέπει να πάμε στις εκκλησίες φορώντας τη μάσκα μας, να προτιμήσουμε τον εορτασμό του Πάσχα και την συνάθροιση σε ανοιχτούς χώρους και να κάνουμε self test όταν πρόκειται να συναντήσουμε ηλικιωμένα άτομα ή έχουν υποκείμενα νοσήματα» σημείωσε.

Πρόσθεσε πως είναι αυτονόητο ότι η μάσκα θα παραμείνει σε χώρους συγχρωτισμού όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι υγειονομικές δομές και τα σχολεία, τονίζοντας πως «δεν είπαμε να βγάλουμε τη μάσκα, αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης», σημείωσε.

Μαγιορκίνης: Μικρή πιθανότητα να εξαφανιστεί ο ιός

Ενισχύεται το σενάριο που προβλέπει επιπλέον συρρίκνωνση της πανδημίας Covid-19 τις επόμενες μέρες, που θα οδηγήσει σε επιπλέον ελάφρυνση στο σύστημα υγείας, ανέφερε ο με τη σειρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Έκανε λόγο για μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, σημειώνοντας όμως ότι:

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εξαφάνιση του ιού, το σενάριο αυτό έχει εξαιρετικά μικρή πιθανότητα έως μηδενική». Συνέστησε στους ανεμβολίαστους να σκεφτούν τον εμβολιασμό τους, λέγοντας ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος να είναι κάποιος διστακτικός.

Όπως είπε σημαντικά μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια, σε ποσοστό 27%, ενώ ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση (μείωση) της τάξης του 4%. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα και βαίνει μειούμενη. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 10%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 18%, σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ