ΕΛΛΑΔΑ

Ζαούτης στο CNN Greece: Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ante portas η νέα υγειονομική πρόκληση

Ζαούτης στο CNN Greece: Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ante portas η νέα υγειονομική πρόκληση
«Στη διάρκεια της πανδημίας, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», τονίζει ο Θεοκλής Ζαούτης, καθώς αυξήθηκαν σημαντικά οι ασθενείς στις ΜΕΘ CNN Greece

Αποφασισμένος να καταθέσει το δικό του επιστημονικό στίγμα σε έναν Οργανισμό ύψιστης υγειονομικής γραμμής, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), είναι ο πρόεδρος του, καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης.

Με ένα βαρύ βιογραφικό στις αποσκευές του- είναι Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine, Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (UPENN), με περισσότερα από 230 δημοσιευμένα άρθρα σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά- ο κ. Ζαούτης, προκάλεσε αρκετό θόρυβο πριν μερικές εβδομάδες με την φράση «Υπερβάλλουσα θνησιμότητα, ή excess mortality».

Σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ξεσήκωσε τους δημοσιογράφους και όχι μόνο, παρουσιάζοντας τον περίφημο δείκτη «excess mortality» (σ.σ. «υπερβάλλουσα θνησιμότητα») ως έναν σωστό, αν και συντηρητικό δείκτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αποτυπώνει την πραγματική εικόνα των θανάτων, καθώς δίνει συγκρίσιμα δεδομένα με προηγούμενες περιόδους, την ώρα που οι άλλοι σκληροί δείκτες δεν δίνουν.

«Στην Ελλάδα ακολουθούμε τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος είναι συντηρητικός και μπορεί να μην είναι κατ’ ανάγκη ο πιο σωστός, ωστόσο είναι αντικειμενικός και αποτυπώνει μία πραγματικότητα. Ο απόλυτος αριθμός θανάτων χωρίς παρονομαστή δεν μας λέει κάτι. Άλλωστε και ο ιός έχει αλλάξει, έτσι λέμε πλέον σήμερα, ότι χάνονται ζωές με Covid-19 και όχι από Covid-19», επισημαίνει ο κ. Ζαούτης.

Μάλιστα φέρνει το παράδειγμα της Βρετανίας, η οποία καταγράφει ένα θάνατο από Covid-19, από την ώρα που ο ασθενής θα εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και θα καταλήξει εντός 28 ημερών. Δεν συμβαίνει το ίδιο με την Ελλάδα (που ο ασθενής θα καταγραφεί ως θάνατος Covid-19 όσο καιρό και εάν παραμείνει σε ΜΕΘ), αλλά ούτε και με τις σκανδιναβικές χώρες. Ίσως λοιπόν στους αλγορίθμους αυτούς, να έγκειται η ένσταση αλλά και η καχυποψία που κυριαρχεί ενίοτε, όταν μιλάμε για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, πριν από μερικές ημέρες, ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερβαλλόντων θανάτων (το 84%) είναι συγκεντρωμένο στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική. Επίσης, περί τις 10 χώρες αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής υπερβάλλουσας θνητότητας.

Στην συνέντευξη που θα δείτε στο βίντεο του CNN Greece και πραγματοποιήθηκε ένα ηλιόλουστο πρωινό στο γραφείο του κ. Ζαούτη στο Μαρούσι, ο ίδιος αναφέρεται με σαφήνεια στην καταγραφή αυτή, καθώς και στο πότε λέμε ότι ένας ασθενής ότι κατέληξε από Covid-19, με Covid-19 ή από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν, άλλωστε, το αγαπημένο του πεδίο και το μεγάλο του «στοίχημα», θα λέγαμε, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, σημειώνοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο Ηλεκτρονικής Καταγραφής σε 10 νοσοκομεία της χώρας, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Στη διάρκεια της πανδημίας, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τονίζει ο Θεοκλής Ζαούτης, καθώς αυξήθηκαν σημαντικά οι ασθενείς στις ΜΕΘ, ενώ αυξήθηκε, όπως είναι λογικό, και η κατανάλωση των αντιβιοτικών. Μάλιστα όπως αναφέρει το CDC στις ΗΠΑ, επί Covid-19, αυξήθηκαν κατά 50% οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο καθηγητής Ζαούτης επισημαίνει ότι «στη μεταπανδημική εποχή, θα πρέπει να ασχοληθούμε ενδελεχώς, με την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων, καθώς οι ασθενείς που κατέληξαν στη διάρκεια της πανδημίας, είναι οι άνθρωποι που είχαν υποκείμενα και βαριά νοσήματα, όπως τονίζει, προσθέτοντας ακόμη, ότι η πανδημία μας δείχνει το δρόμο, ποια υγειονομικά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Όσον αφορά τη μεγάλη του εμπειρία από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρει στο CNN Greece, αυτό που θα ήθελε να φέρει στην ελληνική πραγματικότητα, «είναι η αξιοκρατία και η αξιολόγηση, δύο ισχυρά "όπλα", τα οποία θα ήθελε να εφαρμόσει άμεσα στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ