ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2022: Πώς σχολιάζει φιλόλογος τα θέματα των Λατινικών

Πανελλήνιες 2022: Πώς σχολιάζει φιλόλογος τα θέματα των Λατινικών
Πώς κρίνονται τα θέματα των Λατινικών ΙΝΤΙΜΕ

Τα θέματα τα οποία κλήθηκαν να λύσουν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων από τα ΓΕΛ, και τη δυσκολία τους σχολίασε ζωντανά στο CNN Greece η κυρία Γκυρτή Μαρία, ακαδημαϊκή υπεύθυνος του μαθήματος των Λατινικών, του Ομιλού Φροντιστηρίων «Πουκαμισάς».

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τα θέματα κάλυπταν όλο το φάσμα της ύλης.

«Το πρώτο κείμενο που ζητήθηκε για μετάφραση ήταν και το πρώτο της εξεταστέας ύλης. Από τα αποσπάσματα τριών κειμένων που δόθηκαν έπρεπε να μεταφραστούν τα δύο.

Στην εισαγωγή και στην ετυμολογική άσκηση εξετάστηκαν για πρώτη φορά φέτος οι μαθητές. Δεν τους δυσκόλεψαν τόσο πολύ με την έννοια ότι στην εισαγωγή δόθηκε άσκηση αντιστοίχισης και όχι ανοιχτού τύπου, βοηθητική για τους μαθητές γιατί η εισαγωγή τους δυσκόλευε καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Στην ετυμολογική άσκηση επίσης ζητήθηκε αντιστοίχιση», λέει η κυρία Γκυρτή.

Όπως σημειώνει η φιλόλογος:

«Όσον αφορά τις ασκήσεις της γραμματικής, στην πρώτη άσκηση ζητήθηκαν αντωνυμίες, παραθετικά, ποικιλία κλίσεων στα ουσιαστικά.

Η άσκηση για τα ρήματα ήταν πιο απαιτητική καθώς ζητήθηκαν τύποι ανώμαλων ρημάτων, αποθετικών και των ρημάτων σε -io.

Το συντακτικό ήταν αναμενόμενο και διαχειρίσιμο από τους μαθητές. Ζητήθηκε συντακτική αναγνώριση λέξεων, δικαιολόγηση δευτερεύουσας πρότασης, -αναμενόμενο θέμα αφού κάλυπτε πολύ μεγάλο μέρος της ύλης-, ανάλυση μετοχών και αυτό είχε διδαχτεί στους μαθητές και πλάγιος λόγος, επίσης αναμενόμενο».

Δείτε το βίντεο:

Τα θέματα των Λατινικών

Θέματα Λατινικών

Το CNN Greece στο πλευρό των υποψηφίων

Το CNN Greece, συμμεριζόμενο το μεγάλο ενδιαφέρον μαθητών, γονέων και καθηγητών για την αμεσότερη και την πιο έγκυρη ενημέρωση για τα Θέματα και τις Απαντήσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς, τον μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Όμιλο της χώρας, με 34 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της Εκπαίδευσης, 72 Φροντιστήρια σε όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 13.000 μαθητές για τη σχολική χρονιά 2021-2022, καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα σας προσφέρει την πληρέστερη ενημέρωση.

Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας και μάθετε πρώτοι τα Θέματα και τις Απαντήσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ