ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Genesis»: Έπεσαν 8.300 κεραυνοί - Συνεχίζονται την Κυριακή τα έντονα φαινόμενα

Κακοκαιρία «Genesis»: Έπεσαν 8.300 κεραυνοί - Συνεχίζονται την Κυριακή τα έντονα φαινόμενα
«Άνοιξαν οι ουρανοί» το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αττική, λόγω της κακοκαιρίας «Genesis» INTIME/ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Σε ισχύ παραμένει το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με την ονομασία Genesis, που πλήττει από την Πέμπτη μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ το Σάββατο στο επίκεντρο βρέθηκε και το λεκανοπέδιο της Αττικής. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται κατά τόπους, με τις βροχές και τις σποραδικές καταιγίδες να αναμένονται έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής κυρίως στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Σποράδες, στις παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας και στην Εύβοια.

Το Σάββατο 11/06 εκδηλώθηκαν βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τα ισχυρότερα φαινόμενα να σημειώνονται στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, στην Εύβοια και στο Βόρειο Αιγαίο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έως τις 18:30 περίπου το μεγαλύτερο ύψος βροχής μεταξύ των σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr καταγράφηκε στην Πάρνηθα (52 χιλιοστά) και ακολούθησε η Στενή Ευβοίας (51 χιλιοστά), η Ραφήνα (50 χιλιοστά), η Θάσος (47 χιλιοστά), τα Δίκαια Έβρου (42 χιλιοστά) και ο Νέος Μαρμαράς Χαλκιδικής (41 χιλιοστά).

Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περίπου 8.300 κεραυνούς έως την ίδια ώρα. Όπως φαίνεται στον χάρτη που παρουσιάζει την πυκνότητα κεραυνών, οι περισσότεροι ανιχνεύθηκαν στην Θράκη, στο Βόρειο Αιγαίο, στην Εύβοια και στην Ανατολική Θεσσαλία και Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Προβλήματα στην Αττική

«Άνοιξαν οι ουρανοί» το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αττική, λόγω της κακοκαιρίας «Genesis». Καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες έπληξαν πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, τόσο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τα προάστια της πρωτεύουσας, με τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά.

Σε πολλές περιοχές οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία. Συγκεκριμένα, με δυσκολία διεξαγόταν η κυκλοφορία στην περιφερειακή Υμηττού από το ύψος της Ελευθερίου Βενιζέλου (Κατεχάκη), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος από θραύση αγωγού της ΕΥΔΑΠ.

Επίσης, προβλήματα σημειώθηκαν και στο οδικό δίκτυο στη περιοχή του Καρέα στο ύψος του στρατοπέδου Σακέτα.

Η πυροσβεστική στην περιφέρεια Αττικής έλαβε 41 κλήσεις εκ των οποίων επτά για κοπές δέντρων, 31 για αντλήσεις υδάτων, μία για αφαίρεση αντικειμένου, και δύο για απεγκλωβισμούς ατόμων και μεταφορές τους σε ασφαλή σημεία.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες είναι σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων. Μεταξύ άλλων – απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση και να μην διασχίζουν ποτέ και για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει.

Η κακοκαιρία πλήττει περισσότερο την κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Θράκη, καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Θεσσαλία: Ανυπολόγιστες οι ζημιές από την χαλαζόπτωση

Μεγάλες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία «Genesis» στις καλλιέργειες της Θεσσαλίας, με τους κατοίκους να μιλούν για πρωτοφανή χαλαζόπτωση.

Χαλάζι και δυνατός αέρας «σάρωσαν» τις καλλιέργειες, όπως είπαν οι κάτοικοι της περιοχής στην κάμερα της ΕΡΤ.

«Εδώ και 50 χρόνια δεν έχει πέσει ποτέ τόσο χαλάζι στην ευρύτερη περιοχή… Δεν ήταν μόνο το μέγεθος, αλλά και η διάρκεια του φαινομένου… και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταστρέψει ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του».

Μεγάλες ζημιές καταγράφονται και στις υποδομές, σε αγροτικούς δρόμους αλλά και σε ποιμνιοστάσια.

Ο καιρός την Κυριακή 12 Ιουνίου

Την Κυριακή 12 Ιουνίου αρχικά αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στια νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Σποράδες, στις παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας και στην Εύβοια. Σταδιακά έως το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα, σημειώνεται όμως ότι τα ισχυρότερα αναμένονται στα ηπειρωτικά. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει στην Μακεδονία, στην Ήπειρο αλλά και στα ορεινά της υπόλοιπης Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 18 έως 28, στην Ήπειρο από 15 έως 29, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 29, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 19 έως 28, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 27 και στην Κρήτη από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ