ΕΛΛΑΔΑ

«Heat Alert»: Σε ισχύ η εφαρμογή κατηγοριοποίησης για τους καύσωνες - Τι λένε ειδικοί στο CNN Greece

«Heat Alert»: Σε ισχύ η εφαρμογή κατηγοριοποίησης για τους καύσωνες - Τι λένε ειδικοί στο CNN Greece
Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους τουλάχιστον 200 άνθρωποι στη χώρα μας εξαιτίας του καύσωνα INTIME

Από σήμερα η Αθήνα ταξινομεί τους καύσωνες σε τέσσερις κατηγορίες υψηλών θερμοκρασιών και ενημερώνει τους πολίτες ανάλογα με τα δεδομένα επικινδυνότητας, ώστε να προφυλάσσονται αποτελεσματικά από το ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Το Heat Alert λειτουργεί μέσω μηνυμάτων και προειδοποιεί τους κατοίκους Αθηναίων για τις μέρες του καύσωνα και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να προστατευτούν από αυτόν.

«Στον Δήμο Αθηναίων, εστιάζουμε σε καινοτόμες λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες στην πόλη και να προστατεύσουμε τους κατοίκους και ειδικά τους πιο ευάλωτους από τις συνθήκες καύσωνα. Από σήμερα, οι Αθηναίοι μπορούν να ενημερώνονται έγκαιρα και αποτελεσματικά για τους κινδύνους των επερχόμενων καυσώνων, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προφυλαχθούν», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και προσθέτει: «Παράλληλα με τις δράσεις που ενεργοποιούμε κατά της ακραίας ζέστης, έχουμε καταρτίσει και ένα πλήρες σχέδιο για την προσαρμογή της πόλης στην κλιματική αλλαγή και τη μείωση των θερμοκρασιών με τη χρήση ψυχρών υλικών, και κυρίως με τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, που προσφέρουν "ανάσες" δροσιάς: Από πολύ μικρούς, όπως τα εννέα πάρκα "τσέπης" που έχουμε ήδη δημιουργήσει σε ισάριθμες γειτονιές της Αθήνας έως τη Διπλή Ανάπλαση, ένα έργο πνοής για την Αθήνα στην πιο επιβαρυμένη, από ζέστη, περιοχή της, τον Ελαιώνα», καταλήγει.

Μυριβήλη: Πώς να προστατευτούμε από τους καύσωνες

«Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους τουλάχιστον 200 άνθρωποι στη χώρα μας εξαιτίας του καύσωνα. Στην πραγματικότητα όμως ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγαλύτερος, αν κρίνουμε από διεθνείς έρευνες που καταλήγουν ότι πολλοί θάνατοι που οφείλονται στην καύσωνα δεν καταγράφονται ως αιτία θανάτου από την ακραία ζέστη. Ακόμη κι έτσι όμως με τα χαμηλά νούμερα η ζέστη συνεχίζει να είναι διεθνώς το πιο θανατηφόρο από όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πρόσφατα μάθαμε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ότι το 83% των ανθρώπων που πεθαίνουν από τον καύσωνα, χάνουν τη ζωή τους μέσα στο διαμέρισμά τους», λέει στο CNN Greece η πρώτη Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης (Chief Heat Officer) της Ευρώπης στο Δήμο Αθηναίων, Ελένη Μυριβήλη.

Σύμφωνα με την ίδια, το πιλοτικό πρόγραμμα αυτής της δράσης βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη υπάρχει μία σειρά θεμάτων που αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα, «οι εργαζόμενοι των Δημοτικών Ιατρείων έχουν ήδη πραγματοποιήσει επιμορφωτικά σεμινάρια για να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τους πολίτες που έχουν συμπτώματα θερμοπληξίας».

Επίσης «υπάρχει μία εφαρμογή στα "έξυπνα" κινητά που μπορεί να την κατεβάσει ο κάθε πολίτης ψάχνοντας τον τίτλο "EXTREMA Global" που μας δίνει προσωποποιημένο ρίσκο σε αληθινό χρόνο εκεί που βρισκόμαστε μέσα στην πόλη και προτείνει πιο είναι το κοντινότερο σημείο για να δροσιστούμε ή την πιο δροσερή διαδρομή για να πάμε από το σημείο Α στο σημείο Β», λέει η Ελένη Μυριβήλη.

Λαγουβάρδος: Οι καύσωνες αποτελούν την πιο θανατηφόρο φυσική καταστροφή

«Σκοπός είναι πριν από τον καύσωνα να ενημερώνονται οι πολίτες για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν καθώς από τις υψηλές θερμοκρασίες πεθαίνουν πολλοί άνθρωποι», λέει στο CNN Greece o Διευθυντής της υπηρεσίας του meteo.gr, Kώστας Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι:

«Οι καύσωνες αποτελούν την πιο θανατηφόρο φυσική καταστροφή, παρόλο που δεν συνοδεύονται από την ένταση και τη βία που χαρακτηρίζει άλλα φαινόμενα (π.χ. πλημμύρες, θύελλες). Το γεγονός αυτό, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης, καθιστά επιτακτική την ανάγκη αναγνώρισης και κατηγοριοποίησης των κινδύνων που εισάγουν οι καύσωνες στο ανθρώπινο περιβάλλον».

Η ελληνική πρωτεύουσα μαζί με τη Σεβίλλη είναι οι πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζουν αυτό το σύστημα.

Πριν από την πιλοτική επιχειρησιακή εφαρμογή του αλγορίθμου κατηγοριοποίησης για την Αθήνα, προηγήθηκε ενδελεχής μελέτη ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για περίοδο δύο δεκαετιών.

Το πρωτοποριακό σύστημα κατηγοριοποίησης των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα γίνεται μέσω αλγόριθμου σε συνεργασία με επιστήμονες του Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council.

Το σύστημα κατηγοριοποίησης των υψηλών θερμοκρασιών, χωρίζεται ως εξής:

Κατηγορία 0: Υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία ευάλωτων ατόμων

Κατηγορία 1: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες: Ακολουθήστε τις οδηγίες και αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη - Ενημερώστε τα ευάλωτα άτομα

Κατηγορία 2: Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία - Λάβετε προφυλάξεις - Προετοιμαστείτε να βοηθήσετε τα ευάλωτα άτομα

Κατηγορία 3: Ακραίες θερμοκρασίες: Σημαντικός κίνδυνος για την υγεία - Λάβετε τις μέγιστες προφυλάξεις

Οι δράσεις του Δήμου Αθηναίων για τους καύσωνες

1. Σεμινάρια επιμόρφωσης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό προς όλους του υπαλλήλους Υγείας του Δήμου Αθηναίων και τους υπαλλήλους που απασχολούνται στις Λέσχες Φιλίας και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των καυσώνων στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών

2. Γραμμή Βοήθειας 210-3638043 από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων με πληροφορίες και υποστήριξη των κατοίκων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού: 8:30 - 19:30

3. Νέα ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων αφιερωμένη στην προστασία και την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης κατά την διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών και Early Warning Messaging System, μηνύματα με πληροφορίες για την προστασία των κατοίκων κατά την διάρκεια καυσώνων.

4. Επέκταση ωραρίου στις Λέσχες Φιλίας κατά τις μέρες του καύσωνα: 8.00-20.00

5. Καταλλήλως εξοπλισμένα βανάκια θα κυκλοφορούν αυτό το καλοκαίρι στις πιο ζεστές γειτονιές της Αθήνας με δροσερό νερό και υποστήριξη σε περίπτωση θερμοπληξίας. Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

6. Υποστήριξη σε άτομα τρίτης ηλικίας μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι+» για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ακραίας ζέστης μέσα στα σπίτια τους. Επέκταση του προγράμματος μέσα από εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

7. Προσέλευση μόνο απαραίτητου προσωπικού ασφαλείας στην κατηγορία καύσωνα 3. Εργασία μόνον με τηλεργασία.

Οδηγός επιβίωσης στους καύσωνες

  1. Κατεβάστε την εφαρμογή EXTREMA GLOBAL για να δείτε αν διατρέχετε κίνδυνο και που να πάτε!
  2. Προγραμματίστε τις δουλειές σας τις δροσερές ώρες της ημέρας. Αν πρέπει να βγείτε, βάλτε καπέλο, αντηλιακό και πάρτε νερό μαζί σας! Φορέστε ελαφρά, ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικά υλικά.
  3. Συχνά δροσερά ντους ανά σταθερά διαστήματα όλη την ημέρα χωρίς να στεγνώνεστε με πετσέτα. Εναλλακτικά ή επιπλέον μπορείτε να βάζετε τακτικά ένα δροσερό βρεγμένο ύφασμα στο κεφάλι και τον λαιμό σας!
  4. Μικρά ελαφρά γεύματα! Φρούτα και λαχανικά! Αν ιδρώνετε πολύ προσθέστε αλάτι στο φαΐ σας.
  5. Ακόμη κι αν δεν διψάτε πιείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας τουλάχιστον 1,5 λίτρα νερό η/και χυμούς. Μην καταναλώνετε αλκοόλ, καφέ και αναψυκτικά με πολλή ζάχαρη.
  6. Έχετε το νου σας και ετοιμαστείτε να βοηθήσετε τους πιο ευάλωτους: Βρέφη, μικρά παιδιά, έγκυοι, θηλάζουσες! Ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες παθήσεις! Εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους και απασχολούμενοι σε σωματικά απαιτητικές εργασίες!
  7. Καλυφθείτε! Χαλαρώστε σε σκιερά, δροσερά μέρη, κλιματιζόμενους χώρους. Μην γυμνάζεστε. Αν βγείτε έξω βάλτε καπέλο, πάρτε νερό και αντηλιακό!
  8. Μην ξεχνάτε τους τετράποδους φίλους σας! Φροντίστε να έχουν πάντα δροσερό νερό και να είναι πάντα σε σκιά και σε δροσερούς χώρους μαζί σας.
  9. Η θερμοκρασία μέσα σε σταθμευμένο ακόμη και κινούμενο αυτοκίνητο διπλασιάζεται σε λίγα λεπτά. Παιδιά, μεγάλοι άνθρωποι και ζώα κινδυνεύουν.

Ένα σπίτι πιο δροσερό

  • Κλείστε κουρτίνες, στόρια και παντζούρια, κλείστε καλά τα παράθυρα, για όλη την ημέρα, ειδικά από τις πλευρές του σπιτιού που πέφτει ο ήλιος, το πρωί πριν οι θερμοκρασίες έξω αρχίσουν να ανεβαίνουν. Κατεβάστε και τις εξωτερικές τέντες στα μπαλκόνια.
  • Ανοίξτε τα παράθυρα το βράδυ όταν δροσίσει έξω.
  • Προσπαθήστε να μπουν ρεύματα στο σπίτι νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ.
  • Ανεβάστε τις τέντες για να κινηθεί ο αέρας.
  • Αν είναι δυνατόν μείνετε στο σπίτι και μην κυκλοφορείτε έξω τις ζεστές ώρες της ημέρα που είναι από τις 11πμ μέχρι τις 6μμ.
  • Αν είναι δυνατόν κρατήστε ένα δωμάτιο πιο δροσερό με ανεμιστήρα ή air-condition.
  • Κρατήστε το όσο πιο ερμητικά κλειστό για να μην χάνεται η δροσιά από μισάνοιχτα παράθυρα ή κάτω από τις πόρτες.

Αναλυτική ενημέρωση μπορείτε να έχετ στη νέα σελίδα του Δήμου Αθηναίων https://coolathens.cityofathens.gr/ με στόχο την προστασία και υποστήριξη των κατοίκων της πόλης κατά των υψηλών θερμοκρασιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ