ΕΛΛΑΔΑ

Σύγχυση με την 4η δόση του εμβολίου: Τα στοιχεία και πώς φτάσαμε στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση

Σύγχυση με την 4η δόση του εμβολίου: Τα στοιχεία και πώς φτάσαμε στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση
80% προστασία από θάνατο στις μεγάλες ηλικίες ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Η έντονη συζήτηση των τελευταίων ημερών αναφορικά με το αν πρέπει και σε ποιες ηλικίες τελικά να γίνει τέταρτη δόση κατά του κορωνοϊού, οι εντάσεις αλλά και -χωρίς υπερβολή- οι «λογομαχίες» μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, οδήγησαν στην σημερινή συνέντευξη τύπου της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών στις 18:00 στο υπουργείο Υγείας.

Έτσι, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους θα βρεθούν για ακόμη μία φορά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, προκειμένου να δώσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με την αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης του εμβολίου.

Το CNN Greece μίλησε με κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα, ο οποίος τονίζει ότι είναι αναγκαίο η τέταρτη δόση να γίνει στους 80+ ενώ υπάρχει και ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 65 -79 ετών -και μάλιστα πριν την έξαρση του πανδημικού κύματος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι κάτω από τα 65 έτη, αποτελεί πλέον προσωπική απόφαση του κάθε ανθρώπου να εμβολιαστεί με την τέταρτη δόση, ενώ σίγουρα η απόφαση για την 4η δόση, σχετίζεται και με τους παράγοντες κινδύνου ή τα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να έχει αυτός ο άνθρωπος.

Πάντως σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής επιστημονικά ευρήματα, η τέταρτη δόση δημιουργεί μεγάλη προστασία από την μόλυνση, η οποία αγγίζει τους δύο με τρεις μήνες ενώ δημιουργεί επίσης 40% προστασία έναντι των τριπλά εμβολιασμένων, καθώς και μία προστασία της τάξης του 70% έως 80% από θάνατο*.

Άλλο μέλος από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων εξηγεί στο CNN Greece, ότι στην περίπτωση της 4ης δόσης υπεισέρχεται και η λεγόμενη εξατομικευμένη ιατρική.

Και ίσως είναι η ώρα να εφαρμοστεί στην πράξη το μοντέλο της εξατομικευμένης φροντίδας και θεραπείας από τον θεράποντα οικογενειακό γιατρό που γνωρίζει σε βάθος τον ιατρικό φάκελο του κάθε ασθενούς.

*Τα εν λόγω στοιχεία περιλαμβάνονται στην έρευνα «Implications of the emergence and spread of the SARS-CoV-2 variants of concern BA.4 and BA.5 for the EU/EEA» που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ