ΕΛΛΑΔΑ

Συντριβή Antonov: Αποκλεισμένη η περιοχή- Το μεσημέρι αναμένεται το πρώτο πόρισμα για τη λευκή ουσία

Συντριβή Antonov: Αποκλεισμένη η περιοχή- Το μεσημέρι αναμένεται το πρώτο πόρισμα για τη λευκή ουσία
Το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος AP Photo/Giannis Papanikos

Αποκλεισμένη σε ακτίνα 500 μέτρων είναι η περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος Antonov δυτικά της Καβάλας, με τις αρχές να συνεχίζουν τις έρευνες με όλα τα μέσα. Το πρώτο πόρισμα για την τοξικότητα της λευκής σκόνης, που προκαλεί κάψιμο στα μάτια και τα χείλη όσων πλησιάζουν στο σημείο, αναμένονται το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ με παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισιδώρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και ανακρίσεων, που θα διεξαχθούν.

Στην περιοχή αναμένεται η άφιξη του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος και θα ελέγξει την άσπρη σκόνη που υπάρχει διάσπαρτη και θα αποφανθεί για την επικινδυνότητα της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η προσέγγιση θέλει μεγάλη προσοχή γιατί φέρεται να υπάρχουν άσκαστα βλήματα όλμων σε απόσταση 200 μέτρων από το σημείο της συντριβής.

Παράλληλα, η ηλεκτροδότηση στην περιοχή έχει αποκατασταθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της καθώς παραμένουν εκτός τάσης 7 υποσταθμοί, που επηρεάζουν 10 επιχειρήσεις και 20 κατοικίες πλησίον του τόπου του ατυχήματος.

Και το πρόβλημα υδροδότησης αποκαταστάθηκε μετά από τοποθέτηση ηλεκτρογεννήτριας σε αντλιοστάσιο της περιοχής.

Στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, άμεσα μετέβησαν στο σημείο 15 Πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ ακολούθησαν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ομάδων από 2η και 4η ΕΜΑΚ, με δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», καθώς και ομάδα Σμη.ΕΑ (drones).

Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 30 πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ).

Σημειώνεται πως υπάρχει ισχυρή σύσταση οι κάτοικοι να μην πλησιάσουν την περιοχή να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, να μην χρησιμοποιήσουν ούτε τα κλιματιστικά τους, μέχρι να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για πιθανή μόλυνση του αέρα από τα υλικά του αεροσκάφους.

Πτήση από το Βελιγράδι στο Μπαγκλαντές πραγματοποιούσε το μοιραίο αεροσκάφος - Νεκρά τα μέλη του πληρώματος

Πτήση από το Βελιγράδι στο Μπαγκλαντές, κουβαλώντας 11,5 τόνους πυρομαχικών, πραγματοποιούσε το μοιραίο Antonov που κατέπεσε στην Καβάλα, σύμφωνα με τις σερβικές αρχές, που επιβεβαίωσαν πως οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν ήταν οκτώ.

Και εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας Meridian Cargo δήλωσε, ότι είναι νεκρά όλα τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως με παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου ο εισαγγελέας Εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων για τα αίτια πτώσης του αεροσκάφους.

Στο σημείο της τραγωδίας βρέθηκε λίγο νωρίτερα και ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης ενημέρωσε τις αρχές ότι όλοι οι νεκροί είναι ουκρανικής καταγωγής.

Μάλιστα, παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα από το drone που πετούν οι αρχές πάνω από την περιοχή, όπου οι πρώτες εικόνες δείχνουν τα συντρίμμια το αεροσκάφους και τη σορό ενός από τα μέλη του πληρώματος.

Τι μετέφερε το αεροσκάφος - Η πορεία του

Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμάν και το Ριάντ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές. Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας. Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αντιφιλίππους και Παλαιοχώρι

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

Ο λόγος είναι να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους Antonov που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών μέτρων.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροσκάφους που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις ούτε, όμως, και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.

Και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος δήλωσε ότι περιμένουν τις εκτιμήσεις των ειδικών για το κατά πόσο το πολεμικό υλικό που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος είναι επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.

«Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές», είπε ο κ. Μέτιος.

Δείτε βίντεο από drone από το σημείο της τραγωδίας:

«Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα»

Ο Μάριος Αποστολίδης, υποστράτηγος συντονιστής πυροσβεστικών υπηρεσιών της Βόρειας Ελλάδας, μίλησε για την έναρξη των επιχειρήσεων εξηγώντας πως ήδη έχουν σηκωθεί drone και αρχίζουν να επιχειρούν πυροτεχνουργοί του Στρατού έτσι ώστε να δώσουν το «ΟΚ», ή το απαγορευτικό ανάλογα με τα ευρήματα, για να μπουν τα συνεργεία και να «σαρώσουν» την περιοχή.

«Υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς, σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων. Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο που ενεργούμε, έχει δοθεί σύσταση να μην πλησιάζουν οι κάτοικοι, να είναι προσεκτικοί και να έχουν κλειστά παράθυρα. Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα, κι εμείς φοράμε μάσκες. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας επηρεάζει», είπε αρχικά ο κ. Αποστολίδης.

«Όταν θα είναι ασφαλές το σημείο, καθώς έχουμε ακούσει για εκρηκτικά και θα πρέπει να μας δώσουν το ΟΚ ότι είναι ασφαλές, θα μπούμε στο πεδίο. Οι πυροτεχνουργοί είναι αυτοί που θα μας διαβεβαιώσουν αν υπάρχουν εκρηκτικές ύλες, ώστε να ξέρουμε αν κινδυνεύουν οι διασώστες. Δεν υπάρχει εικόνα ακόμα από το drone, τώρα σηκώθηκε. Έχουμε πλησιάσει με τις μάσκες στα 50 μέτρα, έχουμε δει ένα κομμάτι της ατράκτου, υπάρχει πολύ υλικό διάσπαρτο στα χωράφια», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των ερευνών επεσήμανε ακόμα πως «Η πληροφορία είναι πως το πλήρωμα ήταν οκταμελές. Το πεδίο πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές για να μπουν οι διασώστες. Δεν θα διακινδυνεύσουμε κανέναν. Είναι 13 άτομα από την ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ