ΕΛΛΑΔΑ

Συντριβή Antonov: Εκσφενδονίστηκαν τα 8 μέλη του πληρώματος - Τι έδειξε η νεκροψία

Συντριβή Antonov: Εκσφενδονίστηκαν τα 8 μέλη του πληρώματος - Τι έδειξε η νεκροψία
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή τα οκτώ μέλη του πληρώματος εκσφενδονίστηκαν από το αεροσκάφος πριν αυτό τυλιχτεί στις φλόγες AP Photo / Giannis Papanikos

Bαρύτατες σωματικές κακώσεις και συντριπτικά κατάγματα έδειξε η νεκροψία στις σορούς των οκτώ μελών του πληρώματος του αεροσκάφους Antonov που συνετρίβη το Σάββατο στην Καβάλα.

Συγκεκριμένα, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Θράκης που διενήργησε τις απαραίτητες διαδικασίες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οκτώ νεκροί έφεραν βαρύτατες σωματικές κακώσεις, συντριπτικά κατάγματα στο κρανίο, στον θώρακα, στα άνω και κάτω άκρα, στην κοιλιακή χώρα και τα πλευρά ενώ εντοπίστηκαν ρήξεις πνευμόνων και εσωτερικών οργάνων.

Συνέπεια των παραπάνω, ήταν και η εσωτερική αιμορραγία των άτυχων μελών του πληρώματος.

Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Κιφνίδη, ιατροδικαστή Θράκης, ο οποίος ανέλαβε τις νεκροψίες και μίλησε στην ιστοσελίδα Voria, οι οκτώ σοροί αφορούν άνδρες ουκρανικής καταγωγής με εύρος ηλικιών από 35 ως 50 έτη. Στις σορούς δεν εντοπίστηκαν εγκαύματα, καθώς εκσφενδονίστηκαν από το αεροσκάφος πριν αυτό τυλιχτεί στις φλόγες ενώ όλοι τους είχαν παρόμοια τραύματα. Οι κακώσεις που εντοπίστηκαν στις οκτώ σορούς, ταιριάζουν απόλυτα σε θύματα αεροπορικού δυστυχήματος.

Πλέον, σειρά στη διαδικασία θα πάρουν οι τοξικολογικές εξετάσεις, για τυχόν ποσότητες αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών που μπορεί να είχαν ληφθεί, ενώ ήδη έχουν παρθεί δακτυλικά αποτυπώματα και ισοτεμάχια για να διενεργηθούν εξετάσεις DNA έτσι ώστε να υπάρξει και πλήρης ταυτοποίηση των θυμάτων. Τις εξετάσεις DNA, αναμένεται να ολοκληρώσει το προσεχές διάστημα εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη. Ήδη το ουκρανικό Προξενείο, εν τω μεταξύ, έχει μεριμνήσει για την επιστροφή των οκτώ σορών στην πατρίδα τους, όταν θα δοθεί το «πράσινο φως» από τις ελληνικές Αρχές.

Τα βασικά σενάρια της πτώσης

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν τόσο από τους χειρισμούς του πιλότου του μοιραίου αεροσκάφους όσο και για τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του. Οι ειδικοί ξεκινούν τις έρευνες και σε αυτό το πεδίο, καθώς πλέον έχουν στα χέρια τους το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, το οποίο εντόπισαν οι πυροτεχνουργοί μέσα στα συντρίμια.

Τα βασικά σενάρια που ερευνούν οι ειδικοί είναι α) να ξέσπασε πυρκαγιά στο αεροσκάφος με απώλεια 2 κινητήρων, β) να υπήρξε πολλαπλή απώλεια οργάνων που προκάλεσε την απώλεια ύψους, γ) να υπήρξε έλλειψη λαδιών που μπορεί να προκάλεσε την πυρκαγιά

Διπλό διάβημα από το ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα χθες προχώρησε σε διπλό διάβημα διαμαρτυρίας τόσο σε Σερβία όσο και σε Ουκρανία ζητώντας εξηγήσεις για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για το επικινδυνο φορτίο που μετέφερε το Antonov.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πρώτα ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, και λίγες ώρες μετά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα, ζήτησαν εξηγήσεις για την έλλειψη ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς, για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους.

Μάχη με τον χρόνο για τα πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν

Στο μεταξύ, για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του στρατού και των τοπικών Αρχών, προκειμένου να καθαρίσουν την περιοχή, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Antonov, παρασύροντας στον θάνατο οχτώ Ουκρανούς στρατιώτες, ενώ σχεδόν 12 τόνοι πυρομαχικών σκορπίστηκαν στην Δήμο Παγγαίου.

Το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς συνέχισε για άλλη μια ημέρα χθες τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σήμανση πυρομαχικών που έχουν διασκορπιστεί, ενώ σήμερα Τρίτη ειδικό drone του στρατού θα χαρτογραφήσει τα άσκαστα πυρομαχικά.

Από την ισχυρή έκρηξη τα βλήματα έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα 500 και πλέον μέτρων μέσα στα χωράφια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ