ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Τρία τα ενεργά μέτωπα - Γιατί απασχολεί η εξέλιξη στον Έβρο τις δυνάμεις πυρόσβεσης

Φωτιές: Τρία τα ενεργά μέτωπα - Γιατί απασχολεί η εξέλιξη στον Έβρο τις δυνάμεις πυρόσβεσης
Τα προστατευόμενα είδη στο δάσος Δαδιάς προσπαθούν να σώσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης INTIME NEWS/ Λιάκος Γιάννης

Τρία είναι ανοιχτά τα μέτωπα της πυρκαγιάς σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία. Πρόκειται για τη φωτιά στο δάσος Δαδιάς του Έβρου, τη Μυτιλήνη και τα Γρεβενά. 

Σε εξέλιξη είναι οι φωτιές που έχουν κατακάψει τεράστιες εκτάσεις δασικής έκτασης με τους Πυροσβέστες να δυσκολεύονται να πλησιάσουν με τα οχήματα στη φωτιά, ενώ η κατάσβεση γίνεται με ομάδες πεζοπόρου τμήματος καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ωρου ενώ τη μέρα συμμετέχουν ενεργά και τα εναέρια μέσα.

Έβρος

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά που εξελίσσεται στο δάσος της Δαδιάς, καίει στο νοτιοδυτικό τμήμα. Εκεί επικεντρώνονται όλες οι δυνάμεις και προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς το επίπεδο Α1, για να καταφέρουν να σώσουν τα προστατευόμενα είδη για να μην καούν από τη φωτιά. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά σπάνια προστατευόμενα είδη. Όπως προκύπτει μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 26 Ιουλίου, δεν υπήρχε άλλο ενεργό μέτωπο.

Εν τω μεταξύ, έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το πρωί της Τρίτης (26/7) στην κατάσβεση της φωτιάς συνδράμουν και 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 7 μηχανήματα έργου.

Σύμφωνα με τις Δασικές Υπηρεσίες, μέχρι στιγμής, οι περιοχές που είναι σημαντικές για την πανίδα (Α1 ζώνη) δεν έχουν επηρεαστεί.

Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη ήδη το πρωί της Τρίτης (26/7) που σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στο βορειοδυτικό μέρος του μετώπου πάνω από το χωριό Βρίσα, οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν το ενεργό μέτωπο για να μην εξαπλωθεί. Υπενθυμίζεται ότι και το βράδυ της Δευτέρας (25/7) υπήρχαν αναζωπυρώσεις ανάμεσα στα χωριά Βρίσα και Σταυρού τα οποία αντιμετώπισαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στη νοτιοανατολική πλευρά, έχουν δουλέψει τα χωματουργικά και η ζώνη και η πυρκαγιά έχει περιοριστεί. Από το πρωί συμμετέχουν 5 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Γρεβενά

Στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην περιοχή Τσακατούρα, η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε δύσβατη δασική περιοχή που είναι ανέφικτο να φτάσουν ή να πλησιάσουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής στο σημείο.

Οι Πυροσβέστες πραγματοποιούν πάνω από 2,5 ώρες πεζοπορία για να πλησιάσουν τη φωτιά που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και σε χαράδρες. Γι΄αυτό καθίσταται δύσκολο το έργο τους ώστε να καταφέρουν να την περιορίσουν. Στην περιοχή το μεσημέρι της Τρίτης 26 Ιουλίου, συμμετείχαν από αέρος 2 ελικόπτερα.

Ηλεία

Οριοθετημένη είναι το μεσημέρι της Τρίτης, 26 Ιουλίου, η φωτιά στα Κρέστενα Ηλείας. Νωρίτερα η πυρκαγιά βρισκόταν σε ύφεση. Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ