ΕΛΛΑΔΑ

Ευλογιά των πιθήκων - Ειδικοί μιλούν στο CNN Greece: Να προσέξουν ιδιαίτερα όσοι ταξιδεύουν

Ευλογιά των πιθήκων - Ειδικοί μιλούν στο CNN Greece: Να προσέξουν ιδιαίτερα όσοι ταξιδεύουν
Όπως τονίζουν οι δύο κορυφαίοι καθηγητές, «σε καμία των περιπτώσεων, δεν μιλάμε για μία νέα πανδημία, καθώς, παρά τη μεγάλη διασπορά διεθνώς, η κατάσταση δεν μπορεί να εξελιχθεί παρόμοια με τον κορωνοϊό» AP Photo

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε όλοι μας κατά τη θερινή περίοδο, όσον αφορά στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Ιδιαίτερα προσεκτικά πρέπει να είναι τα άτομα που ταξιδεύουν, ειδικά αν επισκέπτονται περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν στο CNN Greece, τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης, όσο και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Παρασκευής.

Και μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να κήρυξε πριν μερικές ημέρες παγκόσμιο συναγερμό για τον ιό, ωστόσο στην Ελλάδα τα πράγματα είναι απολύτως διαχειρίσιμα προς ώρας. Επιπλέον, όπως τονίζουν οι δύο κορυφαίοι καθηγητές, «σε καμία των περιπτώσεων, δεν μιλάμε για μία νέα πανδημία, καθώς, παρά τη μεγάλη διασπορά διεθνώς, η κατάσταση δεν μπορεί να εξελιχθεί παρόμοια με τον κορωνοϊό».

Να θυμίσουμε, ότι την περασμένη Πέμπτη 21 Ιουλίου, η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, είχε αναφέρει «20 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων -όλοι άνδρες- εκ των οποίων 11 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (55%)».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με τους καθηγητές κ.κ. Ζαούτη και Παρασκευή, έχει ως εξής:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πριν μερικές ημέρες, κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, θα ακολουθήσουμε την στρατηγική του ΠΟΥ; Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ, τα μέχρι στιγμής κρούσματα είναι άνδρες ηλικίας 24-59 ετών. Μήπως ο ιός προτιμά τους άνδρες στην συγκεκριμένη αυτή στιγμή;

Απ. Αναφορικά με την παγκόσμια εικόνα ο ΠΟΥ αύξησε το επίπεδο συναγερμού λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων ανά την υφήλιο. Σε καμία περίπτωση η μεταδοτικότητα της ευλογιάς των πιθήκων δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του κορωνοϊού, αλλά προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά θα πρέπει να τηρηθούν τα προληπτικά μέτρα. Στην Ελλάδα έχουμε αύξηση και διασπορά εντός της χώρας και τα περιστατικά αφορούν κυρίως άνδρες με ηλικίες κάτω των 59 ετών. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο ιός δεν προτιμά τους άνδρες αλλά ο κίνδυνος είναι παρόμοιος για όλα τα άτομα αν εκτεθούν στον ιό. Η επιδημιολογική εικόνα οφείλεται στο ότι η διασπορά του ιού ξεκίνησε σε άνδρες και προς το παρόν είναι μεγαλύτερη σε αυτούς.

Πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί όσοι ταξιδεύουν;

Απ. Τα άτομα που ταξιδεύουν θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά ειδικά αν επισκέπτονται περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά γενικότερα λόγω διακοπών και την υψηλή κινητικότητα πληθυσμού, θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να είναι προσεκτικός και να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πανδημία, σίγουρα πάντως σε μία νέα υγειονομική πρόκληση;

Απ. Τα χαρακτηριστικά της ευλογιάς των πιθήκων διαφέρουν από του κορωνοϊού με τη μολυσματικότητα να είναι σημαντικά χαμηλότερη και συνεπώς, παρά τη μεγάλη διασπορά διεθνώς, η κατάσταση δεν μπορεί να εξελιχθεί παρόμοια με τον κορωνοϊό. Η μετάδοση απαιτεί στενή προσωπική επαφή αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μεταφραστεί ότι δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί ή ότι δεν θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Ειδικά κατά τη θερινή περίοδο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί λόγω της χαλάρωσης κατά τη θερινή περίοδο.

Εφ’ όσον υπάρξει έξαρση το προσεχές διάστημα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πρόκληση δημόσιας υγείας, τόσο από πλευράς δομών υγείας, όσο και ανθρώπινου δυναμικού;

Απ. Η Ελλάδα από την αρχή εμφάνισης των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων έδειξε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης δημόσιας υγείας. Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων δεν είναι υψηλός και επειδή η ανάγκη για νοσηλείες είναι μικρή δεν αναμένεται σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας λόγω της ευλογιάς των πιθήκων.

Πάνω από 10.600 κρούσματα σε 36 χώρες

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 19 Ιουλίου 2022 καταγράφηκαν 10.604 κρούσματα της νόσου σε 36 διαφορετικές χώρες (πηγή: https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ