ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι: Αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταθέτουν κάτοικοι και Ζωή Κωνσταντοπούλου

Μάτι: Αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταθέτουν κάτοικοι και Ζωή Κωνσταντοπούλου
Από την επόμενη ημέρα της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι AP Photo/Thanassis Stavrakis

Υπομνηματική αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για «το κακούργημα της Έκθεσης κατά συρροή» σε βάρος των 103 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και των επιζώντων θυμάτων, της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι, πρόκειται να καταθέσει αύριο, Τετάρτη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μαζί με κατοίκους που βίωσαν τις δραματικές ώρες της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι, τη Ραφήνα και το Νέο Βουτζά.

Σε ανακοίνωσή της η κ. Κωνσταντοπούλου υπενθυμίζει ότι «με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της Δικαιοσύνης, όσα συνέβησαν το 2018 στην Ανατολική Αττική αποτελούν πλημμελήματα, αδικήματα εξ αμελείας», εκφράζει ωστόσο τη διαφωνία της τονίζοντας ότι «τα στοιχεία της υπόθεσης βοούν ότι τελέσθηκε κακούργημα, αλλά και ότι έγιναν επισταμένες προσπάθειες συγκάλυψής του».

«Την διάπραξη κακουργήματος έχουν διαγνώσει ήδη αρκετοί αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί, των οποίων όμως οι ενέργειες για τη διερεύνηση προσκρούουν σε ένα τείχος προστασίας των υπαιτίων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του δικηγορικού της γραφείου.

Σύμφωνα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, «ο ανακριτής της υποθέσεως προσπάθησε κατ' επανάληψη να επεκτείνει τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, προσκρούοντας στην άρνηση των Εισαγγελέων. Αλλά και όταν, πριν 3 μήνες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, αποφάσισε τη συνέχιση της Ανάκρισης για κακούργημα, πριν στεγνώσει το μελάνι του βουλεύματος, έγινε έφεση του Εισαγγελέα και βγήκε νέο βούλευμα, του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που ακύρωνε την περαιτέρω ανάκριση για κακούργημα, με το σκεπτικό ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν είχε αυτή την εξουσία».

Η ίδια κάνει λόγο για «πρωτοφανή δυστοκία και επαναλαμβανόμενα προσκόμματα διερεύνησης του κακουργήματος», υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά «παραπέμπουν σε ενεργούς μηχανισμούς συγκάλυψης του εγκλήματος, την ώρα που οι ψυχές των αδικοχαμένων, με βασανιστικό θάνατο, συνανθρώπων μας, οι συγγενείς τους, οι τραυματίες και εγκαυματίες, αλλά και ολόκληρη η κοινότητα που βίωσε και βιώνει τραυματικά την τραγωδία περιμένουν δικαίωση και τιμωρία για το έγκλημα στην πραγματική του διάσταση».

Η πρωτοβουλία της ιδίας και κατοίκων να καταθέσουν υπομνηματική αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «έχει στόχο να θέσει ευθέως το ζήτημα της διερεύνησης του κακουργήματος, που δεν επιτρέπεται, ούτε ηθικά ούτε νομικά, να θαφτεί με δικονομικά προσχήματα, όπως αυτά που χρησιμοποίησε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, στο πρόσφατο βούλευμά του (29/6/2022)».

Αντίστοιχα σε ανακοίνωση των κατοίκων του Ματιού, στην Ομάδα Act4Mati, για την αυριανή ενέργεια αναφέρεται πως «το κακούργημα που ενώ στοιχειοθετείται πλήρως, παραμένει επισήμως αδιερεύνητο και αδίκαστο». Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης: «Ως πρώτη ενέργεια, μετά την προχθεσινή eπέτειο, θα γίνει μια υπομνηματική αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σε δεύτερο στάδιο από Σεπτέμβριο θα γίνει συλλογή και ανάδειξη στοιχείων και υποβολή συμπληρωματικής μήνυσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ