ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2022 - «Περιμένουμε πολλές εκπλήξεις»: Τι λέει ο αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης

Βάσεις 2022 - «Περιμένουμε πολλές εκπλήξεις»: Τι λέει ο αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης
Όλα έτοιμα για την πλατφόρμα results.it.minedu.gov.gr ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις από τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, που αναμένονται σήμερα, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, τονίζοντας παράλληλα πως η αγωνία είναι μεγάλη.

«Φέτος τα πράγματα είναι πάρα πολύ περίεργα» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Όπως είπε, η ανακοίνωση των βάσεων έρχεται ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με το παρελθόν, εξηγώντας παράλληλα ότι αυτό είναι καλό διότι αφενός τα παιδιά γλιτώνουν ένα μήνα αγωνίας και αφετέρου οι γονείς θα έχουν όλη την άνεση τον Αύγουστο να πάνε να ψάξουν σπίτι για τα παιδιά τους σε άλλη πόλη.

«Δεν θα τρέχουν στις αρχές Σεπτεμβρίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Τα άσχημα νέα είναι ότι όπως και πέρυσι ένας στους τρεις δεν είχε δικαίωμα να υποβάλλει μηχανογραφικό δελτίο, και μένει εκτός ΑΕΙ, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η οποία θέτει ένα κατώτερο όριο βαθμολογίας 8,37 σε μέσο όρο για φέτος. Είναι το σύστημα που καθιερώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά», υπογράμμισε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι φέτος υπάρχουν διαφορετικά μόρια σε κάθε τμήμα, «διότι το κάθε τμήμα είχε τη δυνατότητα να επιλέξει συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα, μέσα σε κάποια όρια που έθεσε το υπουργείο Παιδείας».

Και πρόσθεσε:

«Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά είχαν διαφορετικά μόρια σε κάθε τμήμα. Η εκτίμηση των βάσεων ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας αλλά και λόγω μιας άλλης ιδιαιτερότητας που υπάρχει φέτος, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν δημοσίευσε γενικά στατιστικά στοιχεία, δηλαδή πόσα παιδιά είναι από 17 μέσο όρο έως 17,5. Και τελικά οι εκτιμήσεις για τις βάσεις, ενώ κάθε χρόνο στηρίζονταν σε μοντέλα μαθηματικά, φέτος ήταν πολύ πιο δύσκολη η κατάσταση».

«Παιδιά είχαν διαφορά από το ένα τμήμα στο άλλο μέχρι και 1.000 μόρια. Δεν είναι μικρό πράγμα. Οπότε το πώς γίνεται η επιλογή, πιθανόν να μας δημιουργήσει αρκετές εκπλήξεις», επισήμανε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή, «περίπου ξέρουμε που θα κινηθούν οι βάσεις, αλλά επειδή φέτος είναι πολύ στο “περίπου”, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, πρέπει να επιβεβαιωθεί και από τα δεδομένα. Τα παιδιά θα λάβουν ένα sms όταν ανακοινωθούν οι βάσεις που θα τους λέει που έχουν περάσει και θα ηρεμίσουν για να κάνουν πιο ξέγνοιαστα τις διακοπές τους που τις έχουν ανάγκη λόγω της ταλαιπωρίας που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια με την πανδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Στρατηγάκης παραδέχθηκε ότι αυτές ήταν οι πιο δύσκολες πανελλαδικές που έδωσαν φέτος τα παιδιά, λόγω κορωνοϊού.

«Τα παιδιά αυτά όταν πήγαιναν στην Α’ Λυκείου, έχασαν το τελευταίο τρίμηνο γιατί 10 Μαρτίου 2020 έκλεισαν τα σχολεία, μετά άνοιξαν με βάρδιες. Όταν πήγαιναν στη Β’ Λυκείου είχαν πάνω από 6 μήνες τηλεκπαίδευση η οποία δεν απέδωσε – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς- η οποία όμως ήταν καλύτερη από το τίποτα. Και στην Γ’ Λυκείου τα σχολεία ήταν ανοιχτά, αλλά ήταν ανοιχτά και τα παράθυρα, τα παιδιά φορούσαν μάσκες, αρρώσταιναν μαθητές και καθηγητές. Πολύ ειδικές οι συνθήκες» είπε, και κατέληξε λέγοντας:

«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που κατάφεραν να βγάλουν πέρα τις πανελλαδικές και να διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ», πρόσθεσε ο κ. Στρατηγάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ