ΕΛΛΑΔΑ

Μπουράνης: Η πρωτιά μας είναι η ανταμοιβή μας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων

Μπουράνης: Η πρωτιά μας είναι η ανταμοιβή μας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων
Ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου πρωτοπορεί στo πρόγραμμα ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής INTIME/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ (Φωτογραφία Αρχείου)

Ο δήμος Ραφήνας - Πικερμίου είναι μία από τις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά της 19ης Ιουλίου όπου ξεκίνησε από το δάσος της Πεντέλης. «Κάηκαν σπίτια, πολλά έχουν υποστεί ζημιές, ενώ οι συνέπειες στο περιβάλλον είναι τεράστιες. H καταγραφή έγινε άμεσα όμως θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επανέλθει η φύση και τα ζώα», λέει στο Act For Earth, στο CNN Greece, o Αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Αριστείδης Μπουράνης.

Ωστόσο, ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου δεν ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα μόνο για την οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά, αλλά και γιατί παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων πετυχαίνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης στον ΕΔΣΝΑ. Επίσης, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, πραγματοποιώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια που γίνονται μέσα από την Περιφέρεια Αττικής και του ΕΔΣΝΑ με το πρόγραμμα «GREEN CITY», το οποίο έχει μεγάλη απήχηση στους μαθητές, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον του τόπου μας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αντιδημάρχου Ραφήνας - Πικερμίου, Αριστείδη Μπουράνη, στο Act For Earth στο CNN Greece.

Κύριε αντιδήμαρχε, στις 19 Ιουλίου ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Πεντέλης πάνω από τον οικισμό Ντραφιού. Ποιες περιοχές έπληξε η πυρκαγιά στο δήμο σας. Υπήρξαν καμένες οικίες και πως έχει συνδράμει η πολιτική προστασία στο έργο της πυρόσβεσης;

Στις 19 Ιουλίου και λίγο μετά τη 17.00 ξεκίνησε η φωτιά μέσα στο δάσος της Πεντέλης πάνω από τον οικισμό του Ντραφιού με αποτέλεσμα να καούν περισσότερα από 20.000 στρέμματα και στον δήμο μας να έχουμε αρκετά καμένα σπίτια και εκατοντάδες να έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά που πέρασε.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επανέλθουν φύση και ζώα στην περιοχή.

Από το κέντρο πολιτικής προστασίας του Δήμου είδαμε την φωτιά μέσα από τις κάμερες καθώς και από το πυροφυλάκιο της Διώνης δόθηκε στη πυροσβεστική η έναρξη της φωτιάς. Παράλληλα όλος ο στόλος οχημάτων του Δήμου στελεχωμένος από υπαλλήλους και εθελοντές ρίχτηκαν στο μέτωπο της φωτιάς. Συγκεκριμένα κάναμε μέτωπο στην οδό Αχαιών ώστε να μην περάσει η φωτιά στον οικισμό του Ντραφιού. Δυστυχώς η ένταση και ο αέρας ήταν πάνω από τις δυνατότητές μας με αποτέλεσμα η φωτιά να ακολουθήσει τον καταστροφικό δρόμο καίγοντας σπίτια και αυλές.

Η πυροσβεστική έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και σε συνεργασία με την αστυνομία εκκενώθηκαν τα σπίτια για να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα. Το ίδιο έγινε και το πρωί της επόμενης μέρας όταν η φωτιά μπήκε στον οικισμό της Διώνης. Εκεί δώσαμε μάχη που εν μέρει κερδίσαμε μιας και η φωτιά δεν διαπέρασε τον οικισμό αλλά την σταματήσαμε στους πρώτους δρόμους.

Πριν ακόμα σβήσει και η τελευταία εστία ο δήμος είχε βγάλει όλα τα συνεργεία του έξω για να μπορέσει να βοηθήσει τους έντρομους και σοκαρισμένους πολίτες αλλά και για την επιδιόρθωση βλαβών στο δίκτυο του νερού.

Ο Δήμος το βράδυ της φωτιάς είχε ανοίξει τις δομές στο Πικέρμι ώστε να υπάρχει ένα μέρος για να ξεκουραστούν συνάνθρωποί μας που άφησαν τα σπίτια τους. Θα πρέπει να πω ότι και τα περισσότερα καταστήματα του Πικερμίου μοίραζαν νερό και δωρεάν φαγητό καθώς και καταστήματα της Ραφήνας έφερναν φαγητό στο κέντρο πολιτικής προστασίας για τα πληρώματα. Τους ευχαριστώ και μακάρι να μην χρειάζονται καταστροφές για να φαίνεται η αλληλεγγύη των ανθρώπων.

Η επόμενη μέρα είναι χειρότερη από την ημέρα της φωτιάς. Σε πιάνει η ψυχή σου γυρνώντας τις γειτονιές... βλέπεις απελπισία παντού... Κόποι μιας ζωής που σε λίγα λεπτά έγιναν στάχτη. Τι να πεις σε αυτούς τους ανθρώπους; Βάζεις κάτω το κεφάλι και σιγά σιγά προσπαθείς να συνδράμεις για να ορθοποδήσει και πάλι ο οικισμός. Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε ότι ο Δήμος είναι εδώ και όλοι τρέχουμε να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας.

Έχετε προχωρήσει όμως και σε ένα πετυχημένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Πρόσφατα, o Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου επιβραβεύτηκε από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ για την πρωτιά σας στα βιοαπόβλητα του προγράμματος Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ). Πώς το πετύχατε αυτό;

Ο Δήμος Ραφήνας- Πικερμίου πρωτοπορεί σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής εφαρμόζοντας από το 2019 πιλοτικό πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή «ΔσΠ» με ανταποδοτικότητα κάνοντας πρωτοποριακά ότι απαιτεί η σημερινή νομοθεσία του Ν. 4819/2021. Τα νοικοκυριά που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα μέχρι και σήμερα, οι καφέ κάδοι που έχουν δοθεί στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και η εξαιρετική διαχείριση που κάνουμε στα βλαστικά μας υπολείμματα, σε χώρο αδειοδοτημένο (μοναδικός στο Νομό Αττικής και πιθανότατα σε όλη την χώρα) μας έχουν δώσει το προβάδισμα στη διαχείριση των βιοαποβλήτων πετυχαίνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης στον ΕΔΣΝΑ. Η έκπτωση αυτή επιβεβαιώνει την ορθή λειτουργία του συστήματος βιοαποβλήτων παράγοντας υψηλών προδιαγραφών χρηστικού υλικού από τα αναφερόμενα απόβλητα.

Η πρωτιά μας είναι η ανταμοιβή μας στην προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε ότι μέσο μας έχει διατεθεί από την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ όπως τους καφέ κάδους και το καφέ απορριμματοφόρο, έχουμε αυξήσει τα σημεία περισυλλογής και έχουμε βελτιώσει την αποκομιδή του καθαρού βλαστικού υλικού. Όλα αυτά έχουν βιωματικά περάσει στους κατοίκους της πόλης και έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με τις προσπάθειες του Δήμου.

Επίσης, βραβευτήκατε για το πετυχημένο πρόγραμμα στην ανακύκλωση και ως δήμος σκαρφαλώσατε στη δεύτερη θέση Πώς το πετύχατε αυτό; Ποιος ήταν ο σχεδιασμός που υλοποιήσατε; Ποιος ήταν ο αρχικός στόχος;

Οι προσπάθειες μας για μια ολιστική διαχείριση των απορριμμάτων συνολικά δεν περιορίστηκαν στα βιοαπόβλητα. Αυξήσαμε τα δρομολόγια περισυλλογής των μπλε κάδων, αυξήσαμε την ποσότητα τους ανά θέση, δημιουργήσαμε «Πράσινες Γωνιές», που δέχονται 3 ρεύματα γυαλί-αλουμίνιο-πλαστικό. Δυο φορές την εβδομάδα σε διάφορα σημεία του Δήμου, αυτοκινούμενο Πράσινο Σημείο μέσα από το πρόγραμμα της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ και τον Δήμο μας, συλλέγει περισσότερα από δέκα προϊόντα ανακύκλωσης (χαρτί, χαρτόνι, πλαστικά, αλουμίνιο, ανοξείδωτα αντικείμενα, μεταλλικά αντικείμενα, γυαλί, βρώσιμα έλαια, ρούχα, υφάσματα, κ.ά.).

Ο τελικός στόχος είναι:

  1. Να αντικατασταθούν στο τελικό στάδιο οι πράσινοι κάδοι ή εναλλακτικά να παραμείνουν σε ποσοστό 20% του σημερινού αριθμού.
  2. Η επόμενη προμήθεια να είναι μόνο μπλε κάδοι.
  3. Σε όλο τον Δήμο να αναπτυχθούν όλα τα ρεύματα ανακύκλωσης τοποθετώντας τους αντίστοιχους κάδους.
  4. Σχεδιάζουμε Πράσινο Σημείο, το οποίο θα το συνδέσουμε με «ΑΠΕ» Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες.
  5. Σχεδιάζουμε «ΜΕΒΑ» Μονάδα Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων που θα εξυπηρετεί 4 όμορους δήμους και θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ.

Ποια είναι τα κίνητρα που προσφέρει ο Δήμος στους πολίτες και ποια τα οφέλη της ανακύκλωσης προς εκείνους, για να συμβάλλουν με την σειρά τους σε έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής;

Ο Δήμος Ραφήνας- Πικερμίου εφαρμόζει από το 2019 ανταποδοτικά, την μείωση των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας όχι σαν κίνητρο αλλά σαν ανταμοιβή στην προσπάθεια του κάθε ενεργού και ευαισθητοποιημένο πολίτη. Δημιουργεί δράσεις ευαισθητοποίησης σε όλη την πόλη πέρα από τα προκαθορισμένα ρεύματα ανακύκλωσης, όπως προκύπτουν από τα μνημόνια συνεργασίας που έχουμε συνάψει με διάφορες εταιρείες όπως την «Aegean Rebreath ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ», με την επαναχρησιμοποίηση των θαλάσσιων αποβλήτων και την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων όπως παγκάκια κάδοι μικροαπορριμμάτων κ.ά., Τις εικαστικές παρεμβάσεις για την διαχείριση των αποτσίγαρων, το μεταλλικό γιγάντιο ψάρι για την συλλογή πλαστικών.

Οι κάτοικοι σε αυτή την προσπάθεια μας που είναι ποικίλη, υπάρχουν τα ανταποδοτικά, υπάρχουν οι εικαστικές παρεμβάσεις αντιδρούν θετικά και συνεργάζονται για ένα πράσινο τρόπο ζωής όπως έχουμε υποχρέωση στις νέες γενιές που ακολουθούν.

  • Ο δήμος Ραφήνας - Πικερμίου οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα ανακύκλωσης στα σχολεία της περιοχής. Τι ακριβώς μαθαίνουν τα παιδιά; Εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ανακύκλωση οι μαθητές; Είναι αποτελεσματικά τα προγράμματα αυτά;

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που γίνονται μέσα από το πρόγραμμα της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ με το πρόγραμμα «GREEN CITY» έχει μεγάλη απήχηση στους μαθητές. Το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός τους είναι μοναδικός σε όλη αυτή την εκπαίδευση που γίνεται με την χρήση του μετακινούμενου Πράσινου σημείου και είναι σημαντική ότι κάθε εκπαίδευση ακολουθεί και αύξηση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα του Πρασίνου Σημείου. Οι μαθητές αποδεδειγμένα είναι οι καλύτεροι πρόδρομοι όλων των καινοτόμων δράσεων και μεταφέρουν με επιτακτικό τρόπο την γνώση τους στις οικογένειες τους για εφαρμογή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ