ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Η έξαρση διασποράς Covid ανοίγει τη συζήτηση για τα πρωτόκολλα επιστροφής στις τάξεις

Σχολεία: Η έξαρση διασποράς Covid ανοίγει τη συζήτηση για τα πρωτόκολλα επιστροφής στις τάξεις
Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ΙΝΤΙΜΕ

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε αναφέρει προ ημερών ότι θα καταρτιστεί υγειονομικό πρωτόκολλο σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας λίγο πριν επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε στην ΕΡΤ και έδωσε απαντήσεις για το ζήτημα που έχει αρχίσει να απασχολεί γονείς και μαθητές, ενώ προς το παρόν τα κρούσματα κορωνοϊού είναι αυξημένα. Παράλληλα, εκτίμησε ότι «πηγαίνουμε σε παραλλαγές με μεγαλύτερες μολυσματικότητες».

«Το πιο πιθανό σενάριο, μετά από 2,5 – 3 χρόνια με κορωνοϊό, είναι πλέον να υπάρχει ατομική ευθύνη και να υπάρχει η δυνατότητα και στα παιδιά και στους ενήλικες είτε να φορέσουν τη μάσκα, είτε να μην τη φορέσουν. Αυτό δεν είναι μόνο για τη χώρα μας, είναι και ευρωπαϊκά είναι και διεθνώς. Βλέπουμε το CDC της Αμερικής πλέον δεν μπαίνει τόσο στη διαδικασία απομόνωσης, όσο της χρήσης μάσκας και λειτουργίας του ατόμου με μάσκα» σημείωσε η κα Ψαλτοπούλου.

Και πρόσθεσε: «Όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος από όλη αυτή τη διαχείριση του κορωνοϊού και πλέον εναπόκειται στη δική του δυνατότητα και του δασκάλου που έχει προβλήματα υγείας να φορέσει τη μάσκα προκειμένου να προστατευτεί. Παρόλα αυτά έχουμε 3-4 εβδομάδες μέχρι εκεί και σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο η επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει και οι δυνατότητες οι εμβολιαστικές σταδιακά με το νέο εμβόλιο».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπόκεινται οι μαθητές σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test.

«Το τεστ, καλό είναι να δίνεται ως ένα βαθμό αυτή η δυνατότητα σε νόσηση μαζικού ελέγχου, σίγουρα η Επιτροπή και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατάλληλα θα αποφασίσει κάθε πότε πρέπει να γίνεται και κατά πόσο πρέπει να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Παιδιά και κορωνοϊός

Τα παιδιά και οι έφηβοι περνάνε τον κορωνοϊό με ελάχιστα συμπτώματα ή ασυμπτωματικά, επισήμανε η ίδια, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν έχουν λείψει και περιπτώσεις παιδιών τα οποία είχαν πιο σοβαρή νόσηση.

Όσον αφορά το σύνδρομο της post Covid-19 στα παιδιά, τονίζει πως σε πρόσφατη δημοσίευση των CDC (Centre for Disease Control and Prevention, USA) που αφορούσε το μετά-COVID σε παιδιά και εφήβους (ηλικίας από 0 έως 17 έτη) ελέγχθηκαν τα δεδομένα σε 780.000 παιδιά και εφήβους με θετικό μοριακό τεστ έναντι του SARS-CoV-2.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, η κ. Ψαλτοπούλου εξήγησε: «Παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς με νόσο Covid-19, έναντι των ασθενών που δεν είχαν ιστορικό νόσησης, παρουσίασαν τις παρακάτω post-Covid καταστάσεις: πνευμονική εμβολή, μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια, φλεβική θρομβοεμβολική εκδήλωση, οξεία και απροσδιόριστη νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι, διαταραχές πήξης και πηκτικότητας – αιμορραγικά επεισόδια, σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και καρδιακές αρρυθμίες. Οι μικροί ασθενείς με Covid-19 ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν εκδηλώσεις του συνδρόμου post-covid επίσης, όπως διαταραχές στην γεύση και την όσφρηση, διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος, αδυναμία- καταβολή και μυοσκελετικά άλγη. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι νοσολογικές οντότητες στα παιδιά είναι πάρα πάρα πολύ σπάνιες, είτε έχουν διαγνωστεί με Covid είτε όχι. Για παράδειγμα, υπάρχει μία μικρή αύξηση του σχετικού κινδύνου (πχ διπλάσιος σχετικός κίνδυνος για μυοκαρδίτιδα) όταν ένα παιδί νοσεί από Covid συγκριτικά με το να μην κολλήσει».

«Σε περίπτωση συμπτωματολογίας που εμμένει μετά τη νόσηση καλό είναι ο ασθενής να έρθει σε επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό του, το κέντρο υγείας της περιοχής ή τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τις μονάδες διαχείρισης ασθενών με μετά – Covid σύνδρομο, ώστε να αξιολογηθούν τα σημεία και τα συμπτώματα, να γίνει ο βασικός εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος, να δοθούν προς συμπλήρωση τα αντίστοιχα ερωτηματολόγια, να γίνει κλινική εξέταση και ολιστική αντιμετώπιση» καταλήγει η κ. Ψαλτοπούλου.

Οι νέες οδηγίες του CDC

Υπενθυμίζεται ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ (CDC) δεν συνιστούν πλέον τον περιορισμό σε καραντίνα ή την εφαρμογή προγραμμάτων διαγνωστικών τεστ στα σχολεία ή στα κέντρα φροντίδας, για τους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό.

Παράλληλα, δεν συστήνεται πλέον η καραντίνα για ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί, μετά την έκθεση ποσοστού περίπου 95% του πληθυσμού των ΗΠΑ στον κορωνοϊό, τους εμβολιασμούς, αλλά και νόσηση του πληθυσμού.

«Οι νέες οδηγίες αναγνωρίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά επίσης, μας βοηθούν να μετακινηθούμε σε ένα σημείο, στο οποίο η COVID-19 δεν διαταράσσει σοβαρά την καθημερινότητα στη ζωή μας», ανέφερε σε ανακοίνωση επιστήμονας των CDC.

Τα ίδια κέντρα ανακοίνωσαν ότι έχουν αναβαθμίσει τις οδηγίες τους, ότι οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας για δέκα ημέρες και να κάνουν διαγνωστικό τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεσή τους στον κορωνοϊό, άσχετα από το καθεστώς του εμβολιασμού τους.

«Τόσο η εφαρμογή μέτρων πρόληψης, όσο και ο εμβολιασμός συμβάλλουν ώστε να υπάρχει ένας βαθμός προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης και έχουν νόημα, ώστε να μην υπάρχει διαφοροποίηση από τις οδηγίες μας και τις συστάσεις μας επί τη βάσει του καθεστώτος εμβολιασμού την περίοδο αυτή», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επιδημιολόγος Γκρέτα Μασέτι των CDC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ