ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου στο CNN Greece: Να γίνει τώρα η 4η δόση – Το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο αργεί

Θεοδωρίδου στο CNN Greece: Να γίνει τώρα η 4η δόση – Το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο αργεί
Έκκληση προς τις ευπαθείς ομάδες, τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα και τους ηλικιωμένους ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Έκκληση προς τις ευπαθείς ομάδες, τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα και τους ηλικιωμένους να πραγματοποιήσουν την 4η δόση, ή τη δεύτερη αναμνηστική του εμβολίου κατά της COVID-19, απευθύνει στο CNN Greece, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως τουλάχιστον δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες- οι οποίες ανανεώνονται κάθε μήνα- το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο αναμένεται να έρθει στο τέλος του χρόνου, επομένως, πολλοί άνθρωποι παραμένουν ακάλυπτοι τονίζει η κ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας, ότι στη φάση αυτή, «ακολουθούμε τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφορικά με τους εμβολιασμούς των ευπαθών ομάδων, όπως ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα».

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό, το οποίο ενδεχομένως να αγγίζει ακόμη και το 70% των πολιτών που πρέπει να πραγματοποιήσουν την 4η δόση, ή τη δεύτερη αναμνηστική, παραμένει ανεμβολίαστο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά και να νοσηλευθεί.

Οι ομάδες αυτές, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς δεν έχουν πλέον αντισώματα και η Όμικρον 5 «σαρώνει» δείχνοντάς μας καθημερινά, τη μεγάλη της πλέον διασπορά.

Το ποσοστό των πολιτών πάντως που παραμένει ανεμβολίαστο, προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Επίσης, η καθηγήτρια Θεοδωρίδου επικαλείται έναν ακόμη λόγο τον οποίο οφείλουν να λάβουν σοβαρά οι πολίτες για την 4η δόση.

«Εάν το νέο εξελιγμένο εμβόλιο κατά της COVID -19 έρθει στο τέλος του τρέχοντος έτους, οι τελευταίοι μήνες γνωρίζουμε όλοι μας, ότι χαρακτηρίζονται από λοιμώξεις, επομένως, επιβάλλεται οι παραπάνω ομάδες, να εμβολιαστούν με την 4η δόση και για το λόγο των λοιμώξεων».

Οι κινήσεις Moderna & Pfizer για το νέο εμβόλιο

Εξάλλου, αναφερόμενος στο νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο, την Τετάρτη 17 Αυγούστου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον ΣΚΑΙ, τόνισε:

«Η Moderna και η Pfizer είναι σε μία διπλή διαδικασία. Διαθέτουν εμβόλια που βρίσκονται στο τελικό στάδιο για τη μετάλλαξη Όμικρον και έχουν όμως και ακόμα πιο επικαιροποιημένα, που είναι οι κυρίαρχες υπομεταλλάξεις 4 και 5. Από εκεί και πέρα είναι εγκριτικές διαδικασίες και φάκελοι που πρέπει να κατατεθούν. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα σύντομα να έχουμε αυτά τα εμβόλια εντός το έτους».

Αποκλιμάκωση της πανδημίας και εμβολιασμός άνω των 60 ετών

Για την πορεία της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας, υπογράμμισε:

«Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μια αποκλιμάκωση του κύματος του οποίου υπήρξε.

Αυτό το κύμα μας έδωσε πολύ έντονα χαρακτηριστικά σε νοσηλείες σε απλές κλίνες.

Δεν μας έδωσε χαρακτηριστικά νοσηλειών σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας.

Υπολογίζαμε, μάλιστα, ότι θα είχαμε περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότερη χρήση κλινών Εντατικής Θεραπείας, αλλά δεν χρειάστηκε.

Αυτή την στιγμή είμαστε σε μια άλλη φάση με την πανδημία, με την μάχη μας κατά του κορωνοϊού, διότι πλέον έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό. Έχουμε μεταλλάξεις οι οποίες έχουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από την αρχική νόσο και έχουμε και αντιικά φάρμακα.

Δηλαδή, μέτρα υποχρεωτικότητας ή μέτρα που έχουν χαρακτηριστικά περιορισμού και απομόνωσης. Όμως, επειδή η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο εγώ σας αναφέρω ποια είναι η πρόθεση μας με βάση και την εικόνα την οποία έχουμε αλλά είμαστε προετοιμασμένοι να εφαρμόσουμε και πρωτόκολλα. Αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, σε περίπτωση που υπάρχει μια διαφορετική δυναμική από αυτήν που βλέπουμε αυτή την στιγμή.

Περιμένουμε ότι το φθινόπωρο, λόγω του ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους και αλλαγή θερμοκρασίας, θα υπάρχουν και κύματα τα οποία θα δίνουν περισσότερες νοσηλείες.

Η αίσθηση μας, όμως, είναι ότι με τα εργαλεία που έχουμε αυτή την στιγμή δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα ή αυτά τα μέτρα θα είναι μέτρα τα οποία θα είναι ήπιας μορφής. Δεν θα είναι μέτρα τα οποία ζήσαμε όλα αυτά τα δυο χρόνια που ουσιαστικά δημιουργούσαν συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης. Η επιθυμία μας είναι να παραμείνουμε σε ισχυρές συστάσεις, σίγουρα σε λογική με χρήση της μάσκας. Αλλά η επιβολή θα είναι εκεί πέρα που είναι απολύτως απαραίτητο.

Άρα, η λογική μας θα είναι να υπάρχει ισχυρή σύσταση χρήσης της μάσκας και ειδικά να απευθυνόμαστε στον ευάλωτο πληθυσμό, διότι πλέον είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει πληθυσμός που κινδυνεύει περισσότερο και από αυτόν τον πληθυσμό ουσιαστικά θα ζητάμε να έχει και παραπάνω μέτρα προστασίας, να εμβολιαστεί τάχιστα.

Ήδη λέμε αυτή τη στιγμή και το λένε και οι επιστήμονες, κάθε φορά που συζητάμε. Οι ευάλωτες ομάδες και οι ομάδες άνω των 60 θα πρέπει να εμβολιαστούν τώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ