ΕΛΛΑΔΑ

Νύχτα αγωνίας στα πύρινα μέτωπα σε Κέρκυρα και Κορινθία - Προληπτικές εκκενώσεις

Νύχτα αγωνίας στα πύρινα μέτωπα σε Κέρκυρα και Κορινθία - Προληπτικές εκκενώσεις
Η πυρκαγιά στην κεντρική Κέρκυρα μαίνεται σε αγροτοδασική έκταση και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι (Φωτογραφία αρχείου) INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα που μαίνονται στα Κουραμαδίτικα στην κεντρική Κέρκυρα και το Κατακάλι Κορινθίας. Στην Κέρκυρα δόθηκε εντολή αργά το απόγευμα της Κυριακής για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Βασιλικά προς Κεφαλόβρυσο, ενώ στην Κορινθία εκκενώθηκε κατασκήνωση.

Η πυρκαγιά στην κεντρική Κέρκυρα μαίνεται σε αγροτοδασική έκταση· η δύναμη των πυροσβεστών που επιχειρεί πρόκειται να ενισχυθεί με συναδέλφους τους από την Ηγουμενίτσα.

Στην περιοχή, όπου μαίνεται το πύρινο μέτωπο, πνέουν δυνατοί άνεμοι.

Στις 19:49, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Βασιλικά με κατεύθυνση προς το Κεφαλόβρυσο.

Για τον περιορισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 29 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Δύο ελικόπτερα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, επρόκειτο επίσης να μεταβούν ακτοπλοϊκώς από την Ηγουμενίτσα 28 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και πέντε οχήματα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Κλιμάκιο του ανακριτικού γραφείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας διερευνά τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Πυρκαγιά στην Κορινθία: Εκκενώθηκε κατασκήνωση

Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στο Κατακάλι Κορινθίας, όπου πυρκαγιά μαίνεται από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε κατασκήνωση και παραθεριστικές κατοικίες.

Συμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του νομού Κορινθίας, καθώς η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε πυκνό δάσος.

Παράλληλα, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) μεταβαίνει στην περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Όπως ανακοινώθηκε στην απογευματινή ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα στην πυρκαγιά στο Κατακάλι Κορινθίας επιχειρούν 121 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 26 πυροσβεστών από Φινλανδία και Νορβηγία, 24 οχήματα. Μέχρι τη δύση του ηλίου, στη «μάχη» συμμετείχαν 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο συντονιστικά και 13 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Σέιχ Σου

Σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων βρίσκονται την ίδια στιγμή οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Σεΐχ Σου, στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά, το μεσημέρι, στο τμήμα μεταξύ Αγίου Παύλου και Τριανδρίας.

Στο σημείο παραμένουν δεκαπέντε άνδρες με πέντε οχήματα και επιχειρούν για να σβηστούν οι εναπομείνασες ενεργές εστίες, ενώ σταμάτησαν οι εναέριες ρίψεις νερού.

Η πυρκαγιά οριοθετήθηκε μετά την εκδήλωσή της από την Πυροσβεστική, προκειμένου να αποφευχθεί η επέκτασή της. Στο σημείο έσπευσαν σαράντα πέντε άνδρες και δεκαπέντε οχήματα, συνεπικουρούμενα και από πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Ως το απόγευμα η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά έκαψε περίπου δεκαπέντε στρέμματα πευκοδάσους. Προανάκριση για τα αίτια διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πυροσβεστική: 46 δασικές πυρκαγιές

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση το 24ωρο από ώρα 18:00 χτες, 20-08-2022 έως ώρα 18:00 σήμερα, 21-08-2022, εκδηλώθηκαν 46 δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση σήμερα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης είναι οριοθετημένη. Επιχειρούν 51 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα 22 Αυγούστου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε:

  • Μεσσηνία
  • Αχαΐα
  • Ηλεία
  • Λακωνία
  • Κύθηρα
  • Χανιά
  • Νησιά Ιονίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ