ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννινα: Παύση του αντιδημάρχου Ζίτσας ζήτησε ο Βορίδης - Ελεύθερος μετά την απολογία του

Ιωάννινα: Παύση του αντιδημάρχου Ζίτσας ζήτησε ο Βορίδης - Ελεύθερος μετά την απολογία του
Δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτά τέτοιου είδους φαινόμενα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών INTIME

 Την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, προκάλεσε το περιστατικό βασανισμού γαϊδουριού στον Δήμο Ζίτσας, δεδομένου ότι ο συλληφθείς που φέρεται να έχει τελέσει την πράξη είναι τοπικός αντιδήμαρχος. Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε την παύση του αντιδημάρχου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης ζήτησε από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας να εξετάσει το περιστατικό και να κινήσει άμεσα τη σχετική πειθαρχική διαδικασία.

Παράλληλα, ο υπουργός είχε επικοινωνία με τον δήμαρχο Ζίτσας, Μιχάλη Πλιάκο, από τον οποίο ζήτησε να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την άμεση παύση του αντιδημάρχου του.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτά τέτοιου είδους φαινόμενα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, πολλώ δε μάλλον όταν φερόμενοι ως υπαίτιοι είναι αιρετοί, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε ζητήματα κακοποίησης και βασανισμού ζώων», σημείωσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βορίδης ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε νομοθετήσει τη μετατροπή της κακοποίησης και βασανισμού ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα με διάταξη την οποία υπερψήφισαν όλα, ανεξαιρέτως, τα κόμματα της Βουλής.

Ο αντιδήμαρχος -μετά την απολογία του σε ανακριτή και εισαγγελέα Ιωαννίνων- αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και παραπέμπεται σε τακτική δικάσιμο.

Για καταγγελίες σε βάρος του αντιδημάρχου Ζίτσας από χρόνια, μίλησε ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαγενιτίου, Βασίλης Γκανάς, σχετικά με το θλιβερό συμβάν με τον γάιδαρο, που σερνόταν από αυτοκίνητο για περισσότερο από ένα χιλιόμετρο, χάνοντας πάρα πολύ αίμα.

Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας ο κ. Γκανάς, το γεγονός είναι απεχθές και επαναλαμβανόμενο, με τον ίδιο να έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στον Δήμο. Τελευταία φορά όπως είπε μάλιστα, ήταν πριν από έναν μήνα.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Βαγενιτίου σημείωσε, πως ο αντιδήμαρχος έχει περισσότερα από 1.000 ζώα, αγελάδες, γίδια, πρόβατα, άλογα και γαϊδούρια, τα οποία ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Για το περιστατικό που έχει προκαλέσει σοκ και θύελλα αντιδράσεων, ο κ. Γκανάς είπε, πως ο γάιδαρος είχε φύγει και είχε πάει στο διπλανό χωριό, το οποίο απέχει περίπου 1 χιλιόμετρο από το χωριό του.

Πήγε να πάρει το ζώο, το οποίο, όπως υποστηρίζει ο κ. Γκανάς, έδεσε στο αυτοκίνητο, περνώντας από την πλατεία του Γραμμένου, όπου παιδιά που είδαν τις σκηνές έβαλαν τα κλάματα.

«Το πήρε και το έδεσε στην καρότσα και το τράβαγε. Ο γάιδαρος δεν μπορούσε να ακολουθήσει την ταχύτητα του αυτοκινήτου και έπεσε. Είναι σαν να έκανε διαγράμμιση στον δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, μόνο όταν είδε, ότι τον τραβούν βίντεο, σταμάτησε το αυτοκίνητο, με τους ανθρώπους που ήταν στο σημείο να σπρώχνουν το ζώο κάτω από τον δρόμο.

«Αλλοίμονο αν καταλάβαινε, ότι έσερνε το ζώο στο χωριό»

Την εκδοχή του για το περιστατικό δίνει μέσω του δικηγόρου του ο συλληφθείς αντιδήμαρχος Ζίτσας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο συνήγορός του, Δημήτρης Δήμος, υποστήριξε, ότι ο αντιδήμαρχος πήρε το ζώο για να το περιθάλψει, γιατί είχε δεχθεί επίθεση από άγριο ζώο.

«Ούτε κατάλαβε ότι έπεσε ούτε ήθελε να βασανίσει το ζώο. Αλλοίμονο, αν καταλάβαινε, ότι το έσερνε μέσα στο χωριό», είπε, προσθέτοντας ότι μάρτυρες είδαν το αποτέλεσμα, όχι ότι ήθελε σύρει το ζώο.

Ακόμη, ως προς το ότι ειπώθηκε ότι ο γάιδαρος θα σηκωθεί να φύγει, δήλωσε, ότι είναι καλό να μην γίνονται συζητήσεις καφενείου. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη ατάκα, δεν είναι δήλωση αυτοπτών μαρτύρων του περιστατικού, αλλά του ίδιου του αντιδημάρχου, όπως αποτυπώνεται και στο επίμαχο βίντεο.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ Δήμος υποστήριξε, ότι το ζώο είχε τραυματιστεί από επίθεση από λύκο, οπότε ο εντολέας του το ανέβασε στην καρότσα για να το μεταφέρει να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, αλλά το ζώο έπεσε στην άσφαλτο και εκείνος δεν το αντελήφθηκε άμεσα.

«Η θέση του εντολέως μου είναι ότι το ζώο αυτό είχε δεχθεί επίθεση από λύκο. Τραυματίστηκε στο στέρνο του, το ανέβασε στην καρότσα του αυτοκινήτου του, να πάει να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Στην πορεία άγνωστο για ποιο λόγο (…) και χωρίς να το αντιληφθεί προφανώς, το πόδι του ζώου έπεσε στην άσφαλτο, κρατώντας η τριχιά εντός της καρότσας το υπόλοιπο. Σύρθηκε για πόσα μέτρα σύρθηκε και εν συνεχεία όταν έπεσε όλο το ζώο το αντιλήφθηκε ο φερόμενος δράστης και αν δείτε το αυτοκίνητο είναι σταματημένο στα 10 μέτρα», ανέφερε.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι οι πλατφόρμες στο διαδίκτυο έχουν κατακλυστεί από μηνύματα εκβιαστικά και απειλητικά σε βάρος του αντιδημάρχου και πως όπως και σε άλλες περιπτώσεις, «δικάζεται και καταδικάζεται ερήνην».

Παράλληλα, σημείωσε πως ο 63χρονος, δεν μπορεί να ξύπνησε μια μέρα και να είπε «ας σύρω ένα γάιδαρο μέσα στο χωριό να με δούνε όλοι».

Ο δικηγόρος μιλώντας και στο Open είπε πως το ζώο είναι καλά στην υγεία του. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ και οι κτηνιατρική υπηρεσία που ορίστηκε από τον Εισαγγελέα το εξέτασε και «είναι μία χαρά».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τη σύλληψη

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει για τη σύλληψη τα ακόλουθα:

«Συνελήφθη σήμερα το μεσημέρι (σσ. την Κυριακή) σε περιοχή των Ιωαννίνων ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

Ειδικότερα, η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας που αφορούσε κακοποίηση ζώου ιδιοκτησίας του, που έγινε χθες το απόγευμα σε περιοχή των Ιωαννίνων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί από την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ