ΕΛΛΑΔΑ

Προσωπικός Γιατρός: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για Αττική και Νότιο Αιγαίο

Προσωπικός Γιατρός: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για Αττική και Νότιο Αιγαίο
Όλοι οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να κάνουν εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα του Προσωπικού Γιατρού για εγγραφές τόσο των γιατρών όσο και των πολιτών. 

Ήδη ο διαδικτυακός ιστότοπος λειτουργεί από την 1η Αυγούστου για εγγραφές για τις περισσότερες ελληνικές περιφέρειες, ενώ από αύριο θα ανοίξει και για τους ενήλικους ασφαλισμένους της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου.

Η καθυστέρηση οφείλειται στον μικρό αριθμό ιδιωτών ιατρών σε αυτές τις περιοχές, που έχουν κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να γίνουν προσωπικοί γιατροί.

Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πανελλαδικά στον Προσωπικό Γιατρό 3.200 γιατροί και παραπάνω από 2 εκατ. πολίτες.

Στον Προσωπικό Γιατρό εγγράφονται όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.

Ο γιατρός επιλέγεται ελεύθερα ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή διαμονής από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους επικαιροποιημένους καταλόγους προσωπικών ιατρών, ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας.

1. Γιατί να αποκτήσει ο πολίτης προσωπικό γιατρό;

Η έλλειψη προσωπικού ιατρού σήμερα είναι η αιτία της μαζικής προσέλευσης στα νοσοκομεία που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος και ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Τέσσερις στους δέκα προσερχόμενους στις εφημερίες των νοσοκομείων έχουν πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς της ΠΦΥ.

Ο προσωπικός γιατρός παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.

2. Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να έχει προσωπικό γιατρό;

Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι ιατροί Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες ιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν ιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και ιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

3. Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής;

Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ, ή τους προσωπικούς ιατρούς.

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

4. Ο προσωπικός ιατρός θα είναι δωρεάν;

Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ