ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Συνελήφθησαν δύο ιδιοκτήτες ξενοδοχείων για διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα

Ρόδος: Συνελήφθησαν δύο ιδιοκτήτες ξενοδοχείων για διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα
Ο χώρος στον οποίο έμεναν οι μετανάστες Λιμενικό Σώμα

Συνελήφθησαν δύο ιδιοκτήτες ξενοδοχειακής μονάδας που φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα που διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Για την υπόθεση αναμένονται τρία εντάλματα σύλληψης αλλοδαπών που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, εκ των οποίων ο ένας φέρεται ως ηγετικό στέλεχος της ως άνω εγκληματικής.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το κύκλωμα δρούσε με διακριτούς ρόλους σύμφωνα με τους οποίους, το ηγετικό στέλεχος φέρεται να είχε τον συντονισμό και τις επικοινωνίες με τους διακινητές από την Τουρκία για το πότε και σε ποιο σημείο της Ρόδου θα αφιχθεί σκάφος με παράτυπους μετανάστες.

Ο δεύτερος και ο τρίτος αλλοδαπός αναλάμβαναν την παραλαβή αυτών από την εκάστοτε παραλία του νησιού, έπειτα τους απέκρυπταν από τις ελληνικές αρχές μεταφέροντάς τους σε ξενοδοχεία του νησιού που λειτουργούσαν ως safe house και φρόντιζαν για την προμήθειά τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου στη συνέχεια προωθηθούν, μέσω των πλοίων της γραμμής στην ενδοχώρα.

Το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο κυμαινόταν από 3.500 έως 6.000 ευρώ το άτομο, ανάλογα με την επιλογή του διακινητή στη Τουρκία και τον τύπο του σκάφους που θα τους μετέφερε, ενώ για την μεταφορά τους με πλοίο της γραμμής από την Ρόδο στην ενδοχώρα αποκόμιζαν 500 ευρώ κατά κεφαλή για το πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο και το εισιτήριο.

Τα στελέχη του λιμενικού σώματος έφθασαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης όταν στις 31/08/2022 και 01/09/2022, συνέλαβαν 15 αλλοδαπούς εντός του λιμένα, κατά την προσπάθειά τους να επιβιβαστούν σε επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία φέροντας αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν στην ενδοχώρα με προορισμό τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι συλλήψεις έγιναν από την Λιμενική Αρχή Ρόδου, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου και του γραφείου Επιχειρήσεων της EUROPOL.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ