ΕΛΛΑΔΑ

Παναγιωτόπουλος: Τα F-16 Viper απέναντι στις απειλές και τις προκλήσεις που δέχεται η χώρα

Παναγιωτόπουλος: Τα F-16 Viper απέναντι στις απειλές και τις προκλήσεις που δέχεται η χώρα
«Με τα αεροσκάφη Viper κάνουμε άλλο ένα μεγάλο βήμα στη νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το επιβάλουν οι απειλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας», υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε. Ορφανίδου

Στην τελετή παράδοσης των πρώτων δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Τανάγρα παραβρέθηκε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος τονίζοντας ότι πρόκειται για «τα πιο σύγχρονα αεροπλάνα F-16 στον κόσμο».

«Με τα αεροσκάφη Viper κάνουμε άλλο ένα μεγάλο βήμα στη νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το επιβάλουν οι καιροί. Το επιβάλουν οι απειλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας», υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Αποδείχθηκε ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει τις δυνατότητες να επιτελέσει χρήσιμο έργο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ζητούμενο είναι να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει και να επαυξήσει το έργο της», τόνισε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη συμβολή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και του υπουργού Ανάπτυξης, 'Αδωνι Γεωργιάδη - που ήταν παρόντες στην τελετή και «στην εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασίας στην ΕΑΒ».

Φλώρος: Ενδυναμώνονται Πολεμική Αεροπορία και Ένοπλες Δυνάμεις

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισήμανε ότι «είναι μια μέρα που η Πολεμική Αεροπορία ενδυναμώνεται και κατ' επέκταση ενδυναμώνονται οι Ένοπλες Δυνάμεις».

«Θέλουμε να προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας. Πρωτίστως όμως, θέλουμε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα έναντι κάθε επιβουλέα».

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισήμανε ότι με την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, «η έννοια της αποτροπής και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας παίρνουν καινούργιες διαστάσεις, καθιστώντας αυτά τα αεροσκάφη ένα σημαντικότατο μέσο στην επιχειρησιακή σχεδίαση και την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής».

Για τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται ο στόλος των ελληνικών F-16, ο αρχηγός ΓΕΑ υπογράμμισε ότι «προγραμματίζεται να συνεχιστεί με την αναβάθμιση των F-16 Block50 και την επανεξέταση του ρόλου των F-16 Block30, με γνώμονα τη βέλτιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση κάθε τύπου, με πνεύμα οικονομίας και εξορθολογισμού χρήσης».

Τσούνης: Αρχή για τις ΗΠΑ η σταθερότητα και ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζορτζ Τσούνης, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνεργασία της Lockheed Martin με την ΕΑΒ, ενώ αναφέρθηκε και στη αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «αυξάνει τη διαλειτουργικότητα και την ασφάλεια».

«Η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε, «αποτελούν αρχή για τις ΗΠΑ».

Τα δύο μαχητικά αεροσκάφη - ένα πρώην Block 52+ της 343 Μοίρας «Αστέρι» και ένα πρώην Block 52+ Advanced της 336 Μοίρας «Όλυμπος» - αναχώρησαν από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα για τη Σούδα. Και τα δύο αεροσκάφη θα ενταχθούν άμεσα στη δύναμη της 343 Μοίρας για να ξεκινήσει η εκπαίδευση των ιπτάμενων σε αυτά.

Μεταξύ άλλων, το «παρών» στην τελετή παράδοσης έδωσαν ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, εκπροσωπώντας τον αρχηγό ΓΕΣ, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο αρχηγός της τακτικής αεροπορίας, αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας, εκπρόσωποι της ΕΑΒ και της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin.

Το πρόγραμμα των F-16


Η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-16 ξεκίνησε το 1989. Τότε η Πολεμική Αεροπορία προμηθεύτηκε τα πρώτα 40 αεροσκάφη F-16 Βlock 30.

Το 1997, ακολούθησε η παραλαβή 40 αεροσκαφών F-16 Βlock 50 ενώ το 2003 προστέθηκαν 60 ακόμη αεροσκάφη F-16 Βlock 52+.

Η τελευταία παραλαβή αεροσκαφών F-16 έγινε το 2009 με τα 30 πιο σύγχρονα F-16 Βlock 52+ Αdvanced.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper ξεκίνησε το 2020. Το πρόγραμμα αφορά στον εκσυγχρονισμό 83 αεροσκαφών F-16 Βlock 52+ και 52+ Αdvanced στην έκδοση Viper.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, σε συνδυασμό με την επικείμενη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 Βlock 50, αλλά και την μελλοντική απόκτηση των υπερσύγχρονων αεροσκαφών, πέμπτης γενιάς πλέον, F-35, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «αντανακλά την ισχυρή βούληση να εξοπλιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με τα πλέον υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, που θωρακίζουν την πατρίδα μας, αλλά και ενισχύουν ακόμα περισσότερο την στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ».

Εικόνες από την παράδοση των δύο πρώτων F-16 Viper

Σήμερα, Δευτέρα, η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε επίσημα στις εγκαταστάσεις τις Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα τα δύο πρώτα Viper από τα συνολικά 83 μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν.

Tο CNN Greece έδωσε το «παρών», μεταφέροντας από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα Βοιωτίας τις πρώτες εικόνες από τα πρώτα F-16 Viper.

Αναλαμβάνουν αμέσως υπηρεσία

Αμέσως μετά την τελετή στην ΕΑΒ, τα δυο F-16 Viper θα απογειωθούν, κάνοντας μια χαμηλή διέλευση πάνω από το αεροδρόμιο και την πόλη της Χαλκίδας, για να πάρουν στη συνέχεια κατεύθυνση για την Κρήτη και την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Εκεί θα ενσωματωθούν στη δύναμη της 343 Μοίρας «Αστέρι», με τους πιλότους της HAF να ξεκινούν άμεσα την εκπαίδευση πάνω στο νέο υπερόπλο της χώρας μας.

Κάθε μήνα, τουλάχιστον ένα αναβαθμισμένο F-16 θα βγαίνει από τα υπόστεγα της ΕΑΒ και θα πετά για την Κρήτη όπου θα προστίθεται στη δύναμη της 343, μέχρι να συμπληρωθεί η δύναμη μίας Μοίρας, 18 αεροσκάφη.

Θα ακολουθήσει η έτερη Πολεμική Μοίρα της Σούδας η 340 «Αλεπού» η οποία θα αποτελέσει τη δεύτερη Μοίρα Viper, ενώ τα επόμενα αναβαθμισμένα μαχητικά θα προσγειωθούν στην 337 Μοίρα «Φάντασμα» στη Λάρισα, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις δύο Μοίρες του Αράξου την 335 «Τίγρης» και την 336 «Όλυμπος».

To μονοθέσιο μαχητικό F-16 block 52+ adv με τον σειριακό αριθμό «005» εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκεται στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση Edwards, με τους Αμερικανούς της Lockheed Martin να περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο όλα τα καινούργια συστήματα τα οποία τοποθετήθηκαν στο μαχητικό στην Ελλάδα. Η άφιξή του στη χώρα μας αναμένεται πιθανότητα τον Δεκέμβριο.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα «θωρακίσει» την Πολεμική Αεροπορία με τουλάχιστον έξι αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 Viper μέσα στο 2022, αποτελώντας ένα ασφαλές εχέγγυο για την απόδοση του συνόλου των αναβαθμισμένων 83 αεροσκαφών που θα ολοκληρωθεί το 2027.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ