ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Φιλιππίδη: Ζήτημα απόλυτης ακυρότητας θέτει η δεύτερη καταγγέλλουσα

Δίκη Φιλιππίδη: Ζήτημα απόλυτης ακυρότητας θέτει η δεύτερη καταγγέλλουσα
Την επανεξέταση της απόφασης που ενέκρινε την αποχώρηση και την αντικατάσταση μιας ενόρκου στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη ζήτησε ο δικηγόρος της δεύτερης καταγγέλλουσας ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi

Την επανεξέταση της απόφασης που ενέκρινε την αποχώρηση και την αντικατάσταση μιας ενόρκου στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη ζήτησε ο δικηγόρος της δεύτερης καταγγέλλουσας.

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο δικηγόρος έθεσε ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας, επειδή η συγκεκριμένη ένορκος αποχώρησε, μεσούσης της δίκης και ενώ είχε προηγηθεί έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου εργάζεται, για την ανάγκη να επιστρέψει στην άσκηση των καθηκόντων της στο υπουργείο.

Το δικαστήριο με απόφαση του επέτρεψε την αποχώρηση της ενόρκου, η οποία αμέσως αντικαταστάθηκε με άλλο ένορκο που έχει κληρωθεί.

Ωστόσο, ο συνήγορος της δεύτερης καταγγέλλουσας τόνισε:

«Ζήτω την επανεξέταση του θέματος και την ανάκληση της απόφασης με την οποία αποχώρησε η ένορκος και αντικαταστάθηκε από αναπληρωματικό» είπε ο συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας για να προσθέσει: «Δεν ακούστηκε η εισαγγελέας, ανακοινώθηκε η απόφαση από την πρόεδρο. Δεν τοποθετήθηκαν οι διάδικοι. Θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα απόλυτης ακυρότητας αυτής της αποχώρησης. Τα έγγραφα που διάβασα δείχνουν παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας σε εκκρεμή δίκη για να βρίσκεται στην εργασία της. Δεν είναι αυτό λόγος! Να παρεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία στο δικαστήριο που δικάζει, χωρίς να παρέχει καμία διευκόλυνση κι ενώ επίκειται η ολοκλήρωση της δίκης. Θεωρώ ότι το δικαστήριο σας θα έπρεπε πριν απ όλα να διευθετήσει το ζήτημα. Είναι ανεπίτρεπτο να παρεμβαίνει το υπουργείο. Θα μπορούσαν κι άλλες υπηρεσίες να το κάνουν. Αν ζητήσει να φύγει και άλλος ένορκος θα αναβληθεί η δίκη. Αυτό είναι στέρηση του φυσικού δικαστή. Είναι παρέμβαση».

Το αίτημα αυτό αντέκρουσε η υπεράσπιση, ενώ η πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμανε:

«Έχω μελετήσει άλλες αποφάσεις, ερμηνείες Σεβαστιδη και Μαργαρίτη, αλλά και στη δίκη του Κοντοστάθη («ψευτογιατρός») έγινε αντικατάσταση ένορκου με το ίδιο τρόπο».

Αυτή την ώρα η δίκη έχει διακοπεί ώστε να προτείνει η εισαγγελέας επί του αιτήματος, ενώ στο ακροατήριο βρίσκονται ώστε να καταθέσουν εντός της ημέρας, η Ζέτα Μακρυπούλια, η Ουρανία Σχίζα και ο Τάσος Χαλκιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ