ΕΛΛΑΔΑ

Σεπόλια - Βιασμός 12χρονης: Συνελήφθη η μητέρα για διακεκριμένη μαστροπεία

Σεπόλια - Βιασμός 12χρονης: Συνελήφθη η μητέρα για διακεκριμένη μαστροπεία
Η 38χρονη οδηγήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής Eurokinissi

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 12χρονης από τα Σεπόλια, που έπεσε θύμα βιασμού και εκπόρνευσης. Οι Αρχές συνέλαβαν την 38χρονη μητέρα του κοριτσιού, έπειτα από το ένταλμα που εξέδωσαν εις βάρος της οι δικαστικές αρχές, με την κατηγορία της «διακεκριμένης μαστροπείας», δηλαδή μαστροπείας σε βάρος ανήλικου κάτω των 15 ετών.

Η 33η Ανακρίτρια φαίνεται να περιλαμβάνει στο ένταλμα για την σύλληψη της γυναίκας και άλλες κατηγορίες, ωστόσο το γεγονός πως η κύρια κατηγορία που της αποδίδει είναι αντίστοιχη με του Ηλία Μίχου, ο οποίος κατηγορείται και για άλλα αδικήματα, μεταξύ των οποίων και ο βιασμός, σημαίνει πως θεωρεί ότι το παιδί εκδίδονταν με την συμβολή της μητέρας του.

Η 38χρονη συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Παράλληλα, με ομόφωνη απόφαση εισαγγελέα και ανακρίτριας, οι κατηγορούμενοι Ηλίας Μίχος και Ιωάννης Σοφιανίδης κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγούνται στη φυλακή, μετά τις σύντομες τυπικές απολογίες τους.

Συμπληρωματική κατάθεση δίνει την Πέμπτη η 12χρονη

Συμπληρωματική κατάθεση αναμένεται να δώσει αύριο, Πέμπτη, η Ασπασία Ταραχοπούλου, δικηγόρος της οικογένειας της 12χρονης, εκτιμώντας παράλληλα πως υπάρχουν και άλλα παιδιά που έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Την ίδια ώρα, η κ. Ταραχοπούλου χαρακτήρισε βάσιμη τη μαρτυρία γυναίκας, η οποία νωρίτερα είχε καταγγείλει δημοσίως ότι το παιδί εκδιδόταν από τον 53χρονο στον οίκο ανοχής της.

Η συνήγορος αναφέρεται στην καταγγελία της προέδρου των εκδιδόμενων γυναικών ότι ο Μίχος πήγαινε τη 12χρονη στον οίκο ανοχής και πως έφερνε κι άλλα παιδιά.

Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι Μίχος και Σοφιανίδης

Με ομόφωνη απόφαση εισαγγελέα και ανακρίτριας, οι Ηλίας Μίχος και Ιωάννης Σοφιανίδης κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγούνται στη φυλακή, μετά τις σύντομες τυπικές απολογίες τους.

Με τον αδιανόητο ισχυρισμό περί «συναίνεσης» της 12χρονης, ο 53χρονος Ηλίας Μίχος αρνήθηκε το βαρύτατο κατηγορητήριο για -μεταξύ άλλων- βιασμό και κατάχρηση ανηλίκου κατά εξακολούθηση, ενώπιον ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών.

Ο 53χρονος, κατά πληροφορίες, ομολόγησε μόνο το αδίκημα της κατάχρησης σε ασέλγεια, παραδεχόμενος σεξουαλικές επαφές με την ανήλικη στον Κολωνό, τηρώντας το δικαίωμα σιωπής που προβλέπει ο νόμος σε ό,τι αφορά τις άλλες κακουργηματικές κατηγορίες που του αποδίδονται του βιασμού, της εμπορίας ανθρώπων και της μαστροπείας.

Ο 42χρονος Ιωάννης Σοφιανίδης, ομολόγησε ότι «είχε συνευρεθεί» με τη 12χρονη περισσότερες από μια φορές έναντι αμοιβής, ισχυριζόμενος πως έδινε τα χρήματα στο κορίτσι και όχι στον συγκατηγορούμενο του.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Αρχές ερευνούν τα ψηφιακά δεδομένα από τα κινητά και τους υπολογιστές των κατηγορουμένων, προκειμένου να ταυτοποιηθούν όλοι οι παιδεραστές.

Νωρίτερα, κανένας δικηγόρος δεν δέχθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του 53χρονου Ηλία Μίχου και του 42χρονου Γιάννη Σοφιανίδη.

Συγκεκριμένα δύο δικηγόροι από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που κλήθηκαν από την ανακρίτρια να αναλάβουν υπερασπιστικά καθήκοντα, αρνήθηκαν να το πράξουν με τρόπο κατηγορηματικό, ενώ την ίδια στάση τήρησε και τρίτος δικηγόρος, ο οποίος ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά.

Για το λόγο αυτό, η λύση που προκρίθηκε, καθώς σήμερα λήγει η πενθήμερη προθεσμία απολογίας, είναι την υπεράσπιση των δυο κατηγορουμένων να αναλάβει για τυπικούς και μόνο λόγους ο δικηγόρος Βασίλης Χρονόπουλος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του συνηγόρου υπεράσπισης σήμερα το πρωί κατά τη μεταγωγή των κατηγορουμένων στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Οι κατηγορίες κατά του Ηλία Μίχου είναι:

 • Βιασμός ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση
  διακεκριμένη περίπτωση κατάχρησης ανηλίκου μη συμπληρώσαντος τα 14 έτη από πρόσωπο που δέχεται τις υπηρεσίες του ανηλίκου, κατ’ εξακολούθηση,
 • Κατάχρηση ανηλίκου μη συμπληρώσαντος τα 14 έτη κατ' εξακολούθηση.
 • Διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκων (απόκτηση, κατοχή, διανομή), όπου η παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας συνδέεται με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει του 12ο και το 15ο έτος, κατ’ εξακολούθηση,
 • Διακεκριμένη περίπτωση μαστροπείας εναντίον προσώπου νεότερου των 15 ετών με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και με προσφορά ή υπόσχεση πληρωμής χρημάτων ή οποιουδήποτε ανταλλάγματος,
 • Γενετήσια πράξη με ανήλικο συμπληρώσαντα και μη τα 12 έτη έναντι αμοιβής και Παράνομη βία σε βάρος ανηλίκου, με τον οποίο ο δράστης έχει σχέση εργασίας,
 • Εμπορία ανθρώπων
 • Νόμος περί όπλων

Σε βάρος του Ιωάννη Σοφιανίδη, ασκήθηκε ποινική δίωξη για:

 • Γενετήσια πράξη με ανήλικο συμπληρώσαντα και μη τα 12 έτη έναντι αμοιβής κατ’ εξακολούθηση
 • Εμπορία ανθρώπων.

Καταγγελία ότι ο 53χρονος εξέδιδε το κορίτσι σε οίκο ανοχής

Εν τω μεταξύ, στα δικαστήρια της Ευελπίδων εμφανίστηκε μια γυναίκα, η οποία συστήθηκε ως «νέα πρόεδρος του Συλλόγου Εκδιδομένων Γυναικών».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, όταν πήγε να καταθέσει στην ανακρίτρια σε βάρος του 53χρονου κατηγορουμένου (σ.σ. δεν τη δέχτηκε), ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος πήγαινε στο χώρο που διατηρεί η ίδια στο Γκάζι μαζί με το ανήλικο κορίτσι, προκειμένου να συνευρεθεί με πελάτες. Είπε ακόμη ότι ανάμεσα σε αυτούς ήταν και επώνυμα άτομα. Σημείωσε επίσης ότι εκτός από την 12χρονη ο Ηλίας Μίχος έφερνε στο σημείο και άλλα ανήλικα άτομα.

Η δικηγόρος της 12χρονης χαρακτήρισε βάσιμη τη μαρτυρία, η οποία νωρίτερα είχε δημοσίως καταγγείλει ότι το παιδί εκδίδονταν από τον 53χρονο στον οίκο ανοχής της.

Σοβαρές καταγγελίες από την γιαγιά της 12χρονης

Πολύ σοβαρές καταγγελίες για τον 53χρονο Ηλία Μίχου που κατηγορείται πως βίαζε και εξέδιδε σε άλλα άτομα τη 12χρονη, σε μια υπόθεση που έχει σοκάρει το πανελλήνιο, έκανε η γιαγιά του παιδιού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η ηλικιωμένη ισχυρίστηκε πως η σύζυγος του 53χρονου έδινε στην οικογένεια του κοριτσιού 10.000 ευρώ για να «κουκουλώσουν» την υπόθεση, αλλά και ότι ο Μίχος ζητούσε από την 12χρονη να του στείλει γυμνές φωτογραφίες και από τα μικρότερα αδελφάκια της.

Οι καταγγελία αυτή δείχνει πως ενδέχεται να εμπλέκεται στην υπόθεση και η σύζυγος του βασικού κατηγορούμενου, ενώ υπήρχε και πρόθεση να συνεχιστεί η σεξουαλική εκμετάλλευση και σε άλλα μικρά παιδιά.

«Είμαστε σε άθλια κατάσταση, δεν μπορείτε να καταλάβετε… Η γυναίκα του πήγε σπίτι και προσπάθησε να πληρώσει την μάνα του παιδιού για να μη μιλήσει, να αποσύρει την καταγγελία και λέει η μάνα του “φύγε από ‘δω, μη σε θάψω”. Δεν πληρώνεται η ψυχολογία του παιδιού και η τιμή του, ενός 12χρονου παιδιού με δέκα χιλιάρικα… ούτε με εκατομμύρια! Δηλαδή, αν ήμουν εγώ στη θέση της, δεν ξέρω τι θα έκανα. Πώς κρατήθηκε η κοπέλα, γιατί είναι μια κοπελίτσα μικρή κι αυτή, είναι 35-36 χρόνων, παντρεύτηκε μικρή και έκανε παιδιά. Πώς κρατήθηκε… Δεν ξέρω, εγώ δεν θα κρατιόμουν αν ήμουν στη θέση της», ανέφερε χαρακτηριστικά η γιαγιά.

«Δεν αποκάλυψε το παιδί… το παιδί το είχα εδώ εγώ. Ερχότανε και ήταν συνέχεια άρρωστο: έκλαιγε, “πονάει το κεφάλι μου”, “πονάει η κοιλιά μου”, “πονάει εκείνο”… “Τι έχεις παιδί μου;”. Δεν ήθελε το παιδί να μιλήσει. Το κράταγα εδώ, “μείνε μαζί μου, έλα να πάμε εδώ, έλα εκεί”. Χτύπαγαν τα τηλέφωνα, τα μηνύματα και σηκώνονταν και έφευγε κλαίγοντας. Απλά ανακαλύψαμε όλα αυτά στο τηλέφωνο, στο τηλέφωνο τα βρήκαμε όλα αυτά.

Τα μηνύματα τα είδανε αυτοί που ξέρουνε και τα παιδιά εδώ.. Είδαμε μόνο κάτι μηνύματα, ότι “να μπεις στο μπάνιο να βγάλεις γυμνές φωτογραφίες”, “να βγάλει φωτογραφίες γυμνή και να τις ανεβάσεις”, να του τις στείλει και όχι μόνο το μικρό κορίτσι, να βγάλει και απ’ τις αδερφές του γυμνές και να τις στείλει», συνέχισε.

Μάλιστα, όπως προσέθεσε: «Και ζητούσε φωτογραφίες. Δεν ξέρω και το μικρό που είναι 7 χρόνων αν ζητούσε κι από αυτό, αλλά για δυο αδερφές που έχει πιο μεγάλες, ζητούσε φωτογραφίες. Είδαμε τα μηνύματα τότε και βρίσαμε, δεν ξέραμε καν όμως ποιος είναι. Δεν ξέραμε ποιος είναι, είδαμε τα μηνύματα, τα σβήσαμε, τον πήραμε, τον βρίσαμε, τι να κάνουμε δεν ξέραμε… Τι να πω. Από τη μέση και κάτω έδειχνε τις φωτογραφίες, δεν έδειχνε το πρόσωπο. Στις φωτογραφίες δεν ήταν αυτός γυμνός. Εγώ είμαι δίπλα τους μέρα νύχτα. Δεν τα αφήνω από κοντά, τα προσέχω… Είμαι κοντά στα παιδιά. Τα προσέχουμε τόσο πολύ που… δεν ξέρω πως έγινε αυτό, δεν ξέρω πως έγινε».

Στα ίχνη των παιδόφιλων οι Αρχές

Στα ίχνη συγκεκριμένων προσώπων για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό φέρονται να βρίσκονται αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, οι οποίοι έχουν ταυτοποιήσει το προφίλ των παιδόφιλων, μέσω των IP διευθύνσεων των ψηφιακών μέσων που χρησιμοποιούσαν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα έως τώρα -σοκαριστικά- στοιχεία, περισσότεροι από 200 παιδόφιλοι εκδήλωσαν «ενδιαφέρον», μέσω εφαρμογής ανώνυμης ανταλλαγής μηνυμάτων να «συναντήσουν» το κοριτσάκι.

Οι Αρχές δίνουν προτεραιότητα στον εντοπισμό των 10-15 ατόμων που φέρονται να βίασαν το κοριτσάκι έναντι αμοιβής από 50 έως 100 ευρώ ο καθένας και στη συνέχεια, η έρευνα θα επεκταθεί.

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών κάνει φύλλο και φτερό τα δεδομένα που έχει συλλέξει για το «πελατολόγιο» του 52χρονου μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα που χρησιμοποιούσε και αποτελούν το «κλειδί» για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΛΑΣ, και να προσπάθησε να σβήσει στοιχεία ο κατηγορούμενος, αυτά θα ανακτηθούν, εύκολα ή δύσκολα.

«Οι παιδόφιλοι έχουν αφήσει πίσω τους ίχνη που προδίδουν την ταυτότητά τους. Είναι ίχνη που αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία και δεν μπορούν να διαγραφούν. Η δεύτερη φάση της έρευνας, που αφορά στην αποκάλυψη όλου του εύρους της δράσης τους, θα διαρκέσει αρκετό καιρό. Πρέπει να γίνουν ειδικοί χειρισμοί, διότι το θύμα είναι ένα παιδί 12 ετών. Δεν μπορείς να το καλείς συνέχεια στη ΓΑΔΑ. Θα κληθεί όταν πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Εάν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που ερευνούν την υπόθεση εντοπίσουν στοιχεία που αποδεικνύουν τη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις σε βάρος της ανήλικης, τότε αναμένεται και άλλοι κατηγορούμενοι να διαβούν το κατώφλι των ανακριτικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 12χρονη έχει μεταβεί δύο φορές στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής κατά το στάδιο της προανάκρισης στα τέλη Σεπτεμβρίου. Συνολικά έχει δώσει δύο καταθέσεις, μέσα από τις οποίες προέκυψαν τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Ηλία Μίχου και του 42χρονου.

Αφού συγκεντρωθούν οι συγκεκριμένες καταθέσεις, οι αστυνομικοί θα υποβάλλουν και συμπληρωματική δικογραφία στην ανακρίτρια όπου από κοινού με τον εισαγγελέα θα αποφασίσουν για τυχόν νέες διώξεις.

Παράλληλα οι Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο ο 52χρονος να είναι μέλος ευρύτερου κυκλώματος παιδεραστίας και ελέγχουν τον πυρήνα των προσωπικών γνωριμιών και κινήσεων. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι οικονομικές συναλλαγές του Ηλία Μίχου.

Στοιχεία επίσης αναζητούνται και μέσα από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και των φωτογραφιών του κατηγορουμένου, από την οποία πιθανόν να προκύψουν μαρτυρίες άλλων θυμάτων βιασμού. Ταυτόχρονα, ερευνάται και εάν πρόσωπο του περιβάλλοντος του κοριτσιού μπορεί να γνώριζε τι συνέβαινε, εδώ και μήνες.

Την ίδια ώρα, ο βασικός κατηγορούμενος φέρεται να διαμηνύει μέσα από τα κρατητήρια πως παγιδεύτηκε και πως θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις συγκεκριμένων ονομάτων, με αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ