ΕΛΛΑΔΑ

Το ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας αλλάζουν μορφή: Συμφωνία υπ. Υγείας - ΤΑΙΠΕΔ για κτιριακή αναβάθμιση

Το ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας αλλάζουν μορφή: Συμφωνία υπ. Υγείας - ΤΑΙΠΕΔ για κτιριακή αναβάθμιση
Eurokinissi

Αλλάζουν μορφή τα κτίρια των νοσοκομείων της χώρας καθώς και τα Κέντρα Υγείας στα επόμενα τρία χρόνια, με την πολύτιμη βοήθεια του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

 

Η αρχή μάλιστα θα γίνει με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τους κρίσιμους εκείνους χώρους, που υποδέχονται τους περισσότερους ανθρώπους όταν συμβαίνει κάτι έκτακτο, ένα τροχαίο ή μία ξαφνική ασθένεια.

Ο εκσυγχρονισμός θεωρείται απόλυτα αναγκαίος καθώς τα περισσότερα κτίρια των νοσοκομείων σε όλο το ΕΣΥ, είναι πολύ παλιά και ιστορικά, στη διάρκεια δε της πανδημίας, απέδειξαν ότι ακόμη και έτσι αντέχουν να στηρίζουν τους ασθενείς. Και η αλήθεια είναι ότι νοσηλεύτηκαν χιλιάδες ασθενείς ανά την Ελλάδα.

Οι υπογραφές μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΤΑΙΠΕΔ «έπεσαν» την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, ενώ η γενναία χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ.

Την σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας, υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, με τον εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Ειδικότερα, παρουσία των γενικών γραμματέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο, οι διοικητές των 7 ΥΠΕ υπέγραψαν τις σχετικές συμφωνίες με το ΤΑΙΠΕΔ για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και την αναβάθμιση όλων των ΤΕΠ της χώρας ύψους περίπου 700 εκ. ευρώ.

Διαγωνισμοί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προέλθουν περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ και είναι χρήματα τα οποία άμεσα θα δείξουν αποτέλεσμα στην αναβάθμιση όλων των δομών υγείας, οπότε και ο πολίτης από την πλευρά του θα μπορεί να βλέπει ανακαινισμένα νοσοκομεία, και ανακαινισμένα κέντρα υγείας.

Οι δομές υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας άντεξαν. Το εθνικό μας σύστημα υγείας, χάρις στην προσπάθεια των γυναικών και ανδρών που υπηρετούν, προσπάθησε και κατάφερε να ανταπεξέλθει σε μια πολύ δύσκολη πανδημία. Και πλέον με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν για την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό αντιστοίχως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διασφαλίσει τους πόρους και για την αναβάθμιση στην υλικοτεχνική των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει την πλήρη τεχνογνωσία προκειμένου να μπορέσει να οδηγήσει εις πέρας τους διαγωνισμούς, οι οποίοι απαιτούνται. Είναι το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης που ολοκληρώνεται το 2025, άρα άμεσα μέσα στην επόμενη τριετία, θα μπορούμε να δούμε τις παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα, την παρεχόμενη υπηρεσία ποιότητας υγείας στους πολίτες».

Η αρχή από τα ΤΕΠ

Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε: «Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα για την αναβάθμιση των νοσοκομείων. Για τα νοσοκομεία έχουμε 317 εκατομμύρια εύρω για αλλαγές στη δομή και για τον εξοπλισμό τους και αυτό βοηθά πολύ, γιατί πολλά από τα νοσοκομεία μας είναι παλιά. Επίσης, όλα λίγο πολύ θέλουν συντήρηση σε θαλάμους, ιατρεία, τουαλέτες. Έχουμε δουλέψει με όλους τους διοικητές των ΥΠΕ και όλα τα νοσοκομεία, για να μπορέσουμε να έχουμε μια ακριβή άποψη για τα έργα που έχουν προτεραιότητα. Θα ξεκινήσουμε από τα ΤΕΠ, που είναι το τμήμα που πονάει τους περισσότερους Έλληνες πολίτες στη πιο κρίσιμη ώρα, όταν χρειάζονται άμεση και σωστή εξυπηρέτηση. Αλλάζοντας λοιπόν τη δομή των ΤΕΠ θα έχουμε πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας και πολύ πιο ικανοποιημένους ανθρώπους, τόσο τους ασθενείς που προσέρχονται στα τμήματα όσο και το προσωπικό. Με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν στα επόμενα 2-3 χρόνια. Πολίτες και προσωπικό θα είναι ευχαριστημένοι με τις αλλαγές του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, ένα σύστημα που είναι πραγματικά καλό και γίνεται ακόμα καλύτερο».

Η πολύτιμη αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε: «Είναι μια ημερομηνία ορόσημο, καθότι θεσμοθετούμε τις σχέσεις μεταξύ μας για ένα μεγάλο εθνικό σκοπό. Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει από την Πολιτεία στην Ελληνική Επικράτεια και στο ελληνικό σύστημα Υγείας μετά την ίδρυση του ΕΣΥ. Συνεπώς είναι ζωτικό να πετύχουμε το σκοπό αυτό, καθότι οι υποδομές άντεξαν όντως στην πανδημία, αλλά είναι κοινώς αναγνωρισμένο ότι πρέπει να αναβαθμιστούν. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη αλλά και η κατασκευή των παρεμβάσεων σε πλήθος δομών υγείας της χώρας.

Έχουμε ένα εργαλείο χρηματοδοτικό το οποίο λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι ΥΠΕ έχουν κάνει αρκετή δουλειά στην διαδικασία της τεχνικής καταγραφής των αναγκών τους και μέσω της σημερινής επισημοποίησης της μεταξύ μας σχέσης είμαστε βέβαιοι πως πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα. Θέλω να σας πω ότι έχουμε δουλέψει εκτενώς με όλες τις υπηρεσίες σας, με τους Γενικούς Γραμματείς σας, με εσάς τους ίδιους, όπως γνωρίζετε, και τον τελευταίο μήνα συνεργαζόμαστε έντονα και με όλους τους Διοικητές, ούτως ώστε να μπορέσουμε γρήγορα αφενός να έχουμε μελετητικό έργο, και αφετέρου όπου υπάρχει έτοιμη μελέτη να μπορέσουμε, να προκηρύξουμε άμεσα διαγωνισμούς.

Θέλω να σας πω ότι το ΤΑΙΠΕΔ, όπως το είπατε κύριε Υπουργέ, έχει την κατάρτιση, έχει το στελεχιακό δυναμικό και έχει μία ομάδα μελετητών από τον Διαγωνισμό για Συμφωνίες Πλαίσιο για μελετητές που διενήργησε. Είναι η πρώτη φορά που το ΤΑΙΠΕΔ ενεργοποιεί ένα μεγάλο framework όπως το προαναφερθέν, για να μπορέσει γρήγορα να μελετά τα έργα τα οποία θα ανατεθούν.

Θα ήθελα ακόμη να τονίσω ότι έχουμε και το διττό ρόλο σε αυτή τη σχέση, να διασφαλίσουμε ότι τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης θα οδηγήσουν σε ποιοτικές υπηρεσίες και αυτό είναι και το ζητούμενο, όπως είπε και η αναπληρώτρια, ούτως ώστε στο τέλος αυτής της πορείας, που είναι 31/12/2025, οι υποδομές να είναι πολύ πιο μπροστά από το σημείο που τις έχουμε παραλάβει».

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Η Υγεία στην επόμενη ημέρα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ