ΕΛΛΑΔΑ

28η Οκτωβρίου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

28η Οκτωβρίου: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
Σμήνος αεροσκαφών Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιεί διέλευση πάνω από το χώρο της στρατιωτικής παρέλασης που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου EUROKINISSI / ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Με τη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνονται την Παρασκευή (28 Οκτωβρίου) στη Θεσσαλονίκη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 82η εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11:00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30 στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η παρέλαση άνοιξε με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και ακολούθησε ο έχων το γενικό πρόσταγμα των πολιτικών τμημάτων.

Στις 10:30 το πρωί η κυρία Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώον του Γ' Σώματος Στρατού.

Την παρέλαση άνοιξαν τα πολιτικά τμήματα από ιστορικούς συλλόγους και σωματεία καθώς και εθελοντικές ομάδες, ενώ θα ακολουθήσει η μηχανοκίνητη φάλαγγα με διμοιρία οχημάτων και μοτοσικλετών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πεζοπόρος φάλαγγα περιελάμβανε το τμήμα πολεμικών σημαιών του Στρατού και τα τμήματα των παραγωγικών σχολών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ευελπίδων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ικάρων, Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων -πεζοναύτες, καταδρομείς, υποβρύχιοι καταστροφείς αλεξιπτωτιστές- αλλά και το προσωπικό της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.



Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με δικυκλιστές και περιπολικά της Άμεσης Δράσης, καθώς και δοκίμους υπαστυνόμους της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛΑΣ ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα- - Ελληνική Ακτοφυλακή συμμετείχαν επιπλέον με τμήματα της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών αποτελούμενο από ορειβάτες, διασώστες και αυτοδύτες και των Ειδικών Αποστολών, της υπηρεσίας διασωστών και της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών, αντίστοιχα.

Η ξεχωριστή στιγμή της διέλευσης ενός F-16 στο πλευρό ενός Supermarine Spitfire

Μια ξεχωριστή στιγμή από την στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το πρωί της 28ης Οκτωβρίου. Από αέρος το θρυλικό αεροσκάφος Supermarine Spitfire MJ755 μαζί με το F-16.

Τα αεροσκάφη Rafale πάνω από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Τα νεοαποκτηθέντα γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3 και αναγνωρίσεως ΤΤΟΑ Μ1117 τράβηξαν τα βλέμματα του κοινού στη φετινή παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Θεσσαλονίκη.

Πάνω από το χώρο της παρέλασης πέταξαν αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας (μεταξύ άλλων μαχητικά F-16 και F-4) καθώς και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού (Apache, Chinook, Kiowa Warrior κά), του Πολεμικού Ναυτικού (Sikorsky S-70) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στιγμιότυπα από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη



ΔΗΜΟΦΙΛΗ